[Mudrcovy rady] Obranné číslo (leden 2016)

Série článků, která objasňuje pravidla D&D 5e.
Článek vložil ShadoWWW | Jeremy Crawford

Tvorba postavy

Jak se vypočítává tvorovo Obranné číslo (OČ)? 1. kapitola v Příručce hráče (dále PH) popisuje, jak určit OČ (PH, str 14.), ale počítání OČ přesto často generuje dotazy. To není nijak překvapivé vzhledem k počtu způsobů, kterými vám hra umožňuje měnit vaše OČ!

 

Zde jsou některé způsoby, jak spočítat vaše základní OČ:

  • Beze zbroje: 10 + vaše oprava Obratnosti.
  • Se zbrojí: Použijte OČ uvedené u zbroje, kterou máte na sobě (viz PH, str. 145). Například v kožené zbroji je vaše OČ rovno 11 + vaše Opava obratnosti, a v drátěné zbroji je vaše OČ prostě 16.
  • Obrana beze zbroje (barbar): 10 + vaše oprava Obratnosti + vaše oprava Odolnosti.
  • Obrana beze zbroje (mnich): 10 + vaše oprava Obratnosti + vaše oprava Moudrosti.
  • Dračí nezlomnost (čaroděj): 13 + vaše oprava Obratnosti.
  • Přirozená zbroj: 10 + vaše oprava Obratnosti + bonus vaší přirozené zbroje. Tato metoda výpočtu se obvykle používá jen pro nestvůry a CP, ale je relevantní i pro druida či jinou postavu, která se promění do podoby, jež má přirozenou zbroj.

 

Tyto metody — spolu s dalšími, které poskytují vzorec pro výpočet vašeho OČ — jsou vzájemně se vylučující; můžete mít užitek v jednu chvíli jen z jedné. Máte-li přístup k víc než jedné, zvolíte si, kterou použijete. Jste-li například čaroděj/mnich, můžete použít buď Dračí nezlomnost, nebo Obranu beze zbroje, ne oboje. Podobně druid/barbar, který se přemění do zvířecí podoby, jež má přirozenou zbroj, může použít buď přirozenou zbroj zvířete, nebo Obranu beze zbroje (přirozená zbroj se považuje za žádnou zbroj).

 

Co štít? Štít zvyšuje vaše OČ o 2, zatímco ho používáte. Jste-li například beze zbroje a používáte štít, vaše OČ je 12 + vaše oprava Obratnosti. Nezapomeňte, že některé výpočty OČ, například mnichova Obrana beze zbroje, zakazuje používání štítu.


Jakmile máte své základní OČ, dá se dočasně změnit situačními bonusy a postihy. Například poloviční kryt vám dává bonus +2 k vašemu OČ, a tříčtvrteční kryt dává bonus +5. Kouzla někdy také upravují OČ. Například štít víry dává cíli bonus +2 k OČ, dokud kouzlo neskončí.

 

Kouzelné předměty mohou také posílit vaše OČ. Zde je několik příkladů: drátěná zbroj +1 vám dává OČ 17, prsten ochrany vám dává bonus +1 k OČ, bez ohledu na to, co máte na sobě, a nátepníky obrany vám poskytují bonus +2 k OČ, pokud na sobě nemáte navlečenou zbroj ani nepoužíváte štít.

 

Kouzla

Funguje Obrana beze zbroje s kouzlem jako mágova zbroj? Obrana beze zbroje nefunguje s kouzlem mágova zbroj. Možná se ptáte: "Proč spolu nefungují?" Mágova zbroj uvádí, že funguje na tvora, který na sobě nemá žádnou zbroj. Faktem je, že cíl mágovy zbroje musí být beze zbroje, ale mágova zbroj dává nový způsob, jak spočítat vaše OČ (13 + vaše oprava Obratnosti), a tak je nekompatibilní s Obranou beze zbroje či jakoukoli jinou schopností, která uvádí výpočet OČ.

 

Jak kůrokůže funguje se štíty, krytem a osatními opravami k OČ? Kůrokůže uvádí, že vaše OČ nemůže být nižší než 16, zatímco máte kůrokůži na sobě. To znamená, že prakticky ignorujete opravy ke svému OČ — včetně své opravy Obratnosti, své zbroje, štítu a krytu — není-li vaše OČ větší než 16. Například, je-li vaše OČ normálně 14, je 16, zatímco na sobě máte kůrokůži. Je-li vaše OČ 15 a máte poloviční kryt, vaše OČ je 17; v tomto případě není kůrokůže relevantní, protože vaše OČ je nyní vyšší než 16.

 

Dá se prodloužit trvání zbroje Agathysu získáním dalších dočasných životů? Fungování kouzla je zamýšleno jen dokud máte dočasné životy, které poskytuje toto kouzlo. Když o tyto dočasné životy přijdete, kouzlo skončí.

 

Nezapomínejte, že dočasné životy nejsou kumulativní (viz PH, str. 198). Máte-li dočasné životy a získáte další, nesčítáte je, pokud herní prvek neříká, že můžete. Určíte, které dočasné životy si necháte. Příklad: řekněme, že jste černokněžník se schopností Požehnání Temného, která vám dá dočasné životy, když snížíte tvorovi jeho životy na 0. Momentálně máte 2 dočasné životy ze zbroje Agathysu. Právě jste zabili nestvůru a Požehnání Temného vám teď může dát 4 dočasné životy. Pokud si vezmete tyto dočasné životy, nahradí ty ze zbroje Agathysu a ukončí toto kouzlo, takže možná si je vzít nechcete a raději dáte přednost dalšímu působení kouzla.

 

Akumulují se dočasné životy z hrdinství každé kolo? Tyto dočasné životy nejsou kumulativní. Kouzlo by to bývalo uvedlo, kdybyste si je měli sčítat. Na začátku každého vašeho tahu kouzlo fakticky obnoví počet dočasných životů, který z něj máte; pokud přijdete o některé či všechny dočasné životy, kouzlo je vám vrátí zpět.

 

Druhý pohled na rozhodnutí

Neustále reviduji pravidla hry. Jako PJ je používám ve hrách, které vedu. Jako vývojář a redaktor se k nim každý týden vracím, abych zajistil, že budoucí D&D knihy budou aktuální. Jako Mudrc je posuzuji z různých úhlů, když dorazí dotazy do mé emailové schránky a na Twitter. To mě někdy vede k tomu, abych znovu zvážil rozhodnutí, které jsem učinil.

 

Tento díl Mudrcových rad je příkladem, v němž opravuji své rozhodnutí. Na Twitteru jsem nedávno poskytl jiné vysvětlení, jak funguje kůrokůže se štíty. Co jsem uvedl, bylo na základě textu hry, ale text je někdy rozporuplný s tím, jak se posuzují štíty. V mém oficiálním rozhodnutí zde v Mudrcových radách jsem se rozhodl popřít to, co jsem řekl na Twitteru o kůrokůži a štítech, jednodušším vysvětlením, které text taky podporuje a které je víc v souladu s naším designérským záměrem.

 

Rozhodl jsem se také změnit své rozhodnutí o odbornosti Neurvalý útočník, které jsem původně učinil v listopadu 2015. Původní rozhodnutí bylo jednoduše mimo mísu — četl jsem odbornost příliš zbrkle — a tak to níže napravuji.

 

Funguje odbornost Neurvalý útočník s údery beze zbraně? Ne. Neurvalý útočník se opírá o kostky zranění zbraně a údery beze zbraně nejsou zbraň (jak bylo objasněno v erratech k Příručce hráče).

Článek vložil ShadoWWW | Jeremy Crawford 11.02.2016
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 3 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14346218109131 secREMOTE_IP: 54.162.105.241