Pravidla

Quentin
17.7.2008 08:32
4e v plusech a mínusech
sice v zahlavi vidite "diskuze", ale neni tomu tak. Tohle tema je tu jen k vypsani vsech kladu a zaporu nove edice. Pokud vam neco prijde sporne nebo vhodne k debate, tak to odcitujte do vedlejsiho tematu a pokracujte tam.

Tady budeme jen vypisovat co se nam na Dungeons&Dragons 4th edition libi a nelibi, co nam k cemu pomaha, jak nam vyhovuji ty a ony designerske kroky, jak na nas co pusobi apod. a to ve hre jako takove nebo i ve srovnani s edicemi predchozimi.

vesele prispivejte svoje postrehy, kdyz budu psat jen ja, tak to bude vypadat prilis jako chvalozpev; nakonec v tom hraju kampan.
Autorská citace #21
17.7.2008 17:18 - Alnag
(+) vyvážení povolání
(-) všechna povolání jsou si v jistém úhlu pohledu dost podobná, je to až příliš podle jedné šablony
(+) klíčová slova u Powers (tady by se měly Exalted učit, jak se to dělá!!!)
(-) že při spatření Powers myslím na Magic :(
(-) nedotaženým dojmem působící koncept Paragon Path
(+) Epic destiny a její Immortality, vědí kdy přestat :)
Autorská citace #22
17.7.2008 17:26 - Alnag
(+) zjednodušené (spojené) dovednosti
(+) skill encounters (a prý že by v d20 systému conflict resolution nešla... hm...)
(velký -) za podivný, nedotažený multiclassing hodný house-rules
(+) za zajímavé souboje
(-) za stále ještě dost složitá pravidla
(velké +) za DMG
(+) za nový koncept Světa, který je newbie-DM friendly
(+) za startovní místo - Fallcrest
(+) za MM
(-) za nevyvážené informace u různých potvor (některé mají jen odstaveček, jiné - třeba démoni i docela dost fluffu, více fluffu všem!!!)
Autorská citace #23
18.7.2008 08:18 - Quentin
-
za bolest ramen, kterou zpusobuje vaha pravidel nosenych v batohu.
Autorská citace #24
18.7.2008 08:21 - Quentin
+
povedene templates podle kterych muzete upravovat repertoar monster manualu a vytvaret jeste vypecenejsi combat encountery
Autorská citace #25
18.7.2008 11:52 - Almi
+ za krásně magickové powers. Není těžké si je udělat a pak je úžasný pocit, držet je v ruce, vyhazovat zahrané, skládat si dopředu komba pro jednotlivá kola atp.
+ i - powers jsou evidentně nastavena tak, aby mohla vycházet v dalších příručkách a sadách nová, další..a lepší
Autorská citace #26
18.7.2008 23:39 - Quentin
-
na nasledujici problem narazim neustale!
Bigfoot píše:
Nedávno som sa opäť zamyslel nad hit pointami. Veľmi sa mi páči idea, že hit pointy sú bojaschopnosť postavy, vrátane vecí ako absencia fyzického zranenia, vôľa, odhodlanie, morálka, nádej, šťastie, absencia únavy, výhodné postavenie. Ba dokonca si myslím, že nie je až také ťažké hit pointy pri hre takto interpretovať.
Mám ale problém s tým, že prakticky všetky tieto komponenty (okrem fyzického zranenia) už majú v d20 vlastné pravidlá, ktoré nesúvisia s hit pointami, všetky majú vlastné spôsoby vyhodnocovania: strach (fear, frightened, panicked), zastrašovanie (intimidate), únava (fatigue), šťastie (aký rozdiel v opise šťastia je, keď ma útok trafí a keď ma netrafí? alebo keď uspejem v save a dostanem len za polovicu? nie je snáď šťastie, keď vyviaznem nezranený? ďalšia možnosť sú luck points a všelijaké rerolly), vôľa (Will save a kopa rôznych efektov), výhodné postavenie (higher ground, flanking a pod.)...
Preto sa pýtam: ak sú hit pointy bojaschopnosť, tak... - prečo zastrašovanie neberie hit pointy? - prečo zatlačenie do nevýhodného postavenia neberie životy? (Ako je napr. disposition v BE.) - prečo únava neberie životy? - prečo oslabenie vôle, oslepenie, sickness, omráčenie, ochromenie neberú životy?
S týmto mám veľký problém.
Ďalší problém, ktorý súvisí s interpretáciou, sú akcie a následky akcií postáv. Ak sa držíte pravidiel, cieľ úspešného zastrašenia nemôžete opísať ako veľmi vystrašeného, lebo nemá condition fear. Ak po niekom skočíte a uštedríte mu ranu, nemôžete to opísať tak, že ste ho zrazili na kolená, lebo nie je v pozícii prone. Ak niečo ťažké postava zdvihne, GM môže aj hodinu opisovať, aká je unavená - kým nie je mechanicky fatigued, nič to neznamená. Ak drak niekoho šľahne za 30, nemôžete opísať ako preletel drevenou stenou, lebo podľa pravidiel stojí stále na tom istom štvorčeku a drak ho neshiftol. Ak okolo vás preletí šíp, ktorý bol určený niekomu inému, nemôže vo vás GM vyvolať pocit ohrozenia, ak viete, že podľa pravidiel sa ten šíp ďalej nerieši.
DnD je taký komplexný systém, že má v boji veľmi veľa rôznych mechanických následkov - 6 typov ability damage, asi 20 rôznych conditions (sick, fatigued, blind, dazed, frightened, panicked, stunned...), hit pointy a bleed, obmedzenie rýchlosti, ovplyvnenie pozície, ovplyvnenie postoja (prone), voľné útoky (AoO), ovplyvnenie akcií (3 časové kategórie, veľa konkrétnych akcií), iniciatíva a čo ja viem čo ešte. Ak sa chcete pri opise držať mechanického výsledku (a nezavádzať nové mechanické následky, lebo potom je vyváženie systému v ťahu) a zároveň zabezpečiť, aby sa jednotlivé kategórie výsledkov v opise neprekrývali ("Si vystrašený. Tentokrát to nie je fear. Nie, ani postih na Will to nie je..."), máte extrémne úzke možnosti, ako výsledky akcií naozaj opísať. A to ma štve. A človek nakoniec príde na to, že aj tak sú tie hit pointy vlastne len fyzické zranenie.
M
Autorská citace #27
19.7.2008 00:01 - Alnag
Myslím, že to bude zajímavé (založil jsem na to speciální diskusi).
Autorská citace #28
20.7.2008 21:34 - Alnag
-
Zatím jsem neviděl pěkné hotové dobrodružství, které by nezahrnovalo nějakou formu "dungeon crawlu". Počítám, že to přijde časem... ostatně první dobrodružství pro 3e taky byla samý dungeon, ale i tak...
Autorská citace #29
27.7.2008 18:55 - Quentin
Alnag píše:
(+) vyvážení povolání
-
pomalu o tom zacinam pochybovat; uvidim casem
Autorská citace #30
8.8.2008 04:03 - Kublajchán
+ powers
+ dragonborn
+ přehledně a dobře napsané pro nováčky, ale ne jen pro ně

- druid a barbar
- multiclass (nikdy jsem ho moc nepoužíval, ale teď je nepoužitelný)
- některé obrázky v pravidlech (hlavně ty obří rohy a zbraně u tieflingů)
- spousta odkazů na další produkty a služby Wizards (chápu, že by to bez nich nešlo, ale nějak mi to nesedne)
Autorská citace #31
11.8.2008 00:26 - Element_Lead
+ hrac carodeje je nadseny tim ze neni omezovan manou. rikal mi po hre neco v tom smyslu ze je super ze konecne neni omezeno carovani i zakladnich kouzel manou a muze se chovat jako kouzelnik :)
- carodej masakroval zombii miniony neuveritelnym zpusobem pomoci area of effect kouzel. mal vyhodu ze zombaci nebyli moc inteligentni a vsichni sli do nejblizsiho cerstveho masa. Ostatni duchapritomnejsi potvurky uz si ho pohlidaji.
Autorská citace #32
11.8.2008 00:32 - Element_Lead
Nevim jestli + nebo - kazdopadne spravne slozeni druzinky je klicove. Druzina 3 strikeru je pro par potvurek velmi snadne sousto. Pokud maji alespon nejakou inteligenci a jsou schopni odhadnout nejlepsi taktiku. Defender je zakladni pilir skupiny. Paladin a clerik/warlord zvysuji sanci na preziti mnohonasobne.
Autorská citace #33
11.8.2008 07:10 - Fritzs
Yashamaru píše:
- carodej masakroval zombii miniony neuveritelnym zpusobem pomoci area of effect kouzel. mal vyhodu ze zombaci nebyli moc inteligentni a vsichni sli do nejblizsiho cerstveho masa. Ostatni duchapritomnejsi potvurky uz si ho pohlidaji.
NTo není chyba, ale záměr... kwizard je ozbnačené jako controler a todle je to, co má controler dělat...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.072789192199707 secREMOTE_IP: 44.204.65.189