Pridam svoju trosku do mlyna:
Citace:
Mágové svá kouzla v MtA s vyjímkou jedné tradice až na několik málo jedinců s velmi specifickým paradigmatem vždy improvizují...
Rotes (teda naucene, zabehane kuzla, ktore vyzeraju vzdy rovnako priebehom aj efektom) ma kazda Tradicia, aj ked je pravda, ze v starom Mageovi su menej odlisene (a vysvetlene) ako v novom. Predpokladam, ze ako tu vynimocnu Tradiciu si myslel Sons of Ether... napriklad taki hermetici tiez celkom dost ficia na uz naucenych veciach (spellbooks, anyone?). A niektore veci su proste natolko casto pouzivane v naprosto identickej forme, ze uz nejde o improvizaciu (citanie aury, telepatia, liecenie seba ci inych, atd).
Magovia v MtA proste nie su obmedzeni iba carovanim na spell list, to je pravda. Neznamena to vsak, ze by ziadne spell listy nemali ;)
Citace:
Důležité je uvědomit si, že pro mága je paradigma skutečně realitou jako takovou - mágové nepraktikují magii - oni dělají to, co je pro ně stejně reálné, jako je pro sleepery Konsenzus (i když si lze představit paradigmata která skutečně berou v úvahu to že mág dělá magii, viz dále). Pokud se mág upřeně zahledí na něčí fotografii a pronese pár slov, aby navázal telepatický kontakt, pak to je pro něj úplně stejně samozřejmá a reálná věc, jako je pro nás skutečnost, že telefon vysílá elektromagnetiké vlny a může tak komunikovat s jinými telefony.
S touto statou si dovolim nesuhlasit, vykreslujes totiz magov ako jedincov odtrhnutych od konsenzualnej reality.
Toto je rulebookova definicia Maraudera - to je totiz clovek, ktory nedokaze oddelit svoju vnutornu realitu od konsenzualnej reality. Magovia samotni si velmi dobre uvedomuju, ze podla Konsenzu nie je samozrejmostou nadvazovat telepaticky kontakt pomocou fotografie. Su si vsak vedomi, ze aktom Vole toto dokazu. A preto, ked sa im to hodi, to robia. To ale neznamena, ze by to povazovali za integralnu sucast reality ;)
Takze - samozrejme? Urcite nie. Realne? Ano.
Clanku by sa hodila vacsia sekcia o Paradoxe - je to integralny koncept MtA, je velmi zaujimavy, a pomaha k pochopeniu toho, co je vlastne Paradigma, Konsenzus a podobe.
Na zaver ta este poprosim upravit fakticku nepresnost:
Citace:
# 1 - vnímání
# 2 - manipulace (Forces - měnění vektorů pohybu, ochlazování ohně; Mind - sugesce, čtení aury, ponoukání, rozpoznání pravdy a lži)
"citanie aury" je uplne samozrejme vnimanim, a teda patri do prvej bodky (ak mi neveris, priamo v knizke najdes na strane 176 rote menom "mind empowerment" ;) )
Technicku poznamku kvoli citatelnosti:
Citace:
Začínající mág má 6 teček které mezi sféry může vcelku libovolně rozdělit s tím, že nesmí mít žádnou sféru na úrovni 4
Tato veta ti asi preklzla sitom omylom - mala zmysel vo forovej diskusii, kde si hovoril svojim hracom, ake si mozu spravit postavy. V tomto vseobecnejsom clanku je ale navyse (kedze sa vobec nerozoberaju mechaniky, a navyse to, ako bude mechanicky vyzerat zacinajuci mag, predsa zavisi od ST, nie?).
A cisto gramaticke zalezitosti:
Citace:
Zde najdete (velmi) stručný úvod k tomu jak funguje v MtA mechanicky
Tuto vetu by sa hodilo preformulovat - v povodnom poste na RPG fore bolo jasne, o com je rec, tuto ale nie - proste tu chyba podmet.
Citace:
Spousta mágů, zvláště těch ne až tak silných, žije svůj život v jakémsi double-thingu
Ma to byt double-think. (dvojmyslenie, nie dvojvec ;) )
Citace:
Akashick může věřit...
Bud by som termin nechal v povodnom tvare ("Akashic"), alebo pouzil pocesteny prepis ("Akašik"), kazdopadne takto to vyzera velmi, velmi podivne. Vzhladom na to, ze mena Tradicii si vobec neprekladal, nechal by som povodny tvar.
Velmi podobne s kuskom "...když podstatou Technokratic Union..." - bud pocestit cely termin, alebo ho nechat uplne v originali.