wraiths píše:
jeden z mála článků co mě od tebe zaujala
Neděkuj mě :) . Více viz Dahlheim, W.: U kolébky Evropy, str. 93-96.
Chrochta píše:
s "vynálezem" očistce
To bude Le Goff, J.: Zrození očistce, 2003 (asi)
Chrochta píše:
revenanti jako poslové z onoho světa
Smith, J.C.: Revenanti, 2002.
Jinak revenanti jsou docela dobře "nadesignované příšery" - mrtvý, který po nesprávné smrti povstane z hrobu, aby vykonal pomstu na těch, kteří mu za života ublížili. A jedná se obvykle o silného nemrtvého (tuším někde něco, že má mírně nadpřirozené schopnosti).
... jinde je ztvárněn i jako typická chaotic evil příšera, konající náhodné zlo.
Mimochodem, víte že každá kultura si uchovává nějaký mýtus o příšeře, která je silná, vysává energii živým a děsí/demoraluzije je? V tomto je revenant podobný vampírům. Psychologické studie říkají, že všechny tyto ztvárnění jsou mýtičnění člověka-parazita, který emocionálně využívá a trápí ostatní :)
Chrochta píše:
rytíř se pravidelně při návštěvě hřbitova modlil za mrtvé, a když se dostal do smrtelného ohrožení a zdrhal před nepřáteli přes hřbitov, vděční mrtví pronásledovatele zahnali.
Hezké, ač nepřekvapující. Vždyť je to rytíř :) .... kdyby to byl žid, tak se to asi odehraje jinak.
Lotrando píše:
Přemisťování ostatků je známé z raného středověku, přemístění ostatků sv. Vojtěcha v roce 1039 Břetislavem. Ale už dříve bylo relikvie v Římě a v Hvězdně.
Sv. Vojtěch byl přemístěn poprvé od polabských slovanů, kdy si ho za "hromadu zlata" koupil Boleslav Chrabrý. A Vojtěchovu packu pak věnoval Otovi III.
Je zajímavé, jak se nakládalo s ostatky svatých. Někteří panovníci (i Karel IV.) měli své vlastní sbírky kostí a kostiček, aby si zajistili lepší šance na vykoupení/spasení/posl. soud.
Bylo to asi tak: měl jsi kostru svatého. Přijel nevýznamný panovník, dal jsi mu třeba článek prstu. Přijel významný panovník, tak jsi chtěl zapůsobit a dal jsi mi třeba půlku ruky.
.... a co třeba otázka hrobů prostých lidí?
1) jaký byl ve středověku postoj k vykrádání hrobů?
2) co je vůbec zač ta naše kutnohorská kostnice?
Toto jsou otázky, na které se mi nepodařilo najít dostatek materiálu, tak kdyby to tu někdo zkusil zodpovědět, byl bych mu vděčný :)