Kultura

Gurney
21.8.2014 13:41
Autorská citace #1
21.8.2014 13:41 - kin
Konečně jsem se dokopal k tomu to přečíst a super :) Líbí se mi jak je to napsáno, a jelikož les je u mě jedno z nejčastějších prostředí ve hře, tak mě to i inspirovalo. Díky :)
Autorská citace #2
21.8.2014 21:05 - Gurney
Dík, jsem rád že se přes to někdo prokousal i když to není úplně krátký článek a ještě na téma, který jsem si nebyl úplně jistý že zaujme víc než cca tři lidi co si o něj řekli.
Autorská citace #3
21.8.2014 21:24 - chrochta
Gurney, Gurney... Máš tu hromadu oddaných čtenářů, kteří si od tebe přečtou (skoro) všechno.
Autorská citace #4
9.9.2014 13:07 - Morfin
Skvělý článek, mnohokráte děkuji.

Dovolil bych si ještě přidat poznámku: Po husitských válkách, když se formovala Jednota Bratrská, scházeli se tito sektáři ve velkém v lesích, kde se konali bohoslužby pod širým nebem. Podobné ukrývání pak lze pozorovat v období rekatolizace. Les se tak stává nejen úkrytem, ale přímo chrámem božím. ;)
Autorská citace #5
1.10.2014 19:34 - ilgir
Někde jsem se dočetl, že existovala poměrně jasná hranice mezi lidmi pracujícími na poli a lidmi pracujícími v lese (uhlíři, brtníci, dřevaři). Lesní pracovníci pak byli považováni za lidi druhé kategorie, i když jejich status byl samozřejmě lepší, než u tuláků a lapků. To by bylo určité objasnění zdánlivého rozporu mezi literárně podloženým strachem z lesa a realitou lesních pracovníků.
Autorská citace #6
1.10.2014 23:18 - Gurney
Nemám ani zdaleka dost znalostí abych to potvrdil nebo vyvrátil.

Krom toho, vždycky když jsem četl nějaké uznáváné autory co psali o dějinách mentalit (Aries, Ginzburg), přišla mi spousta dobových zvyklostí jako vystřižená z Planecsapu nebo Vornheimu, takže se vůbec neodvažuju o čemkoli spekulovat nebo se snažit na tu dobu aplikovat dnešní common sense.
Autorská citace #7
2.10.2014 18:14 - chrochta
Lidé pracující na poli obvykle žili ve vesnici a byli pod dobrou společenskou kontrolou. Lidé žijící delší dobu mimo vesnici - a sem patří i uhlíři a spol. - byli "podezřelí" (u pastýřů např. ošklivá podezřenhí ze "sodomie").

Dobrý je Burke, k problematice lidí na okraji společnosti jeden van Dulmen.
Autorská citace #8
2.10.2014 22:03 - Gurney
chrochta píše:
Lidé pracující na poli obvykle žili ve vesnici a byli pod dobrou společenskou kontrolou. Lidé žijící delší dobu mimo vesnici - a sem patří i uhlíři a spol. - byli "podezřelí" (u pastýřů např. ošklivá podezřenhí ze "sodomie").

To je přesně případ kdy by se hodilo vědět nějaké časové a místní vymezení a nejlépe i z čeho čerpáš...

chrochta píše:
Dobrý je Burke

Dobrý je jenom +3, Burke je ve svém oboru minimálně vynikající (+5) :)
Autorská citace #9
2.10.2014 22:18 - sirien
Konečně mě prokrastinace dovedla i k tomuhle článku a je fakt super. Na pohled sice neříká nic o RPG jako takových, ale jak jsem se jím průběžně pročítal tak mě neustále něco napadalo - zápletky, settingy, herní koncepty...

(jen drobná poznámka - vlci, ani divocí, nejsou člověku zrovna moc nepřátelští - vlci se jimi stali v lidovém vyprávění protože zabíjeli hospodářská zvířata. Jít si tak lesem tak mnohem víc než vlka se budu bát divočáka, zejména samice s mladými - u vlka je slušná šance že mě (pokud to nebude konec kruté zimy nebo tak něco) bude ignorovat a spíš se mi sám vyhne, divočák se do mě pustí docela cholericky a sice nemá tesáky, ale má kly, dvounásobnou váhu a i v případě že bych měl nějakou neimprovizovanou zbraň (kopí, sekyru) tak je proti vlkovi značně odolnější.

Gurney píše:
Dobrý je jenom +3, Burke je ve svém oboru minimálně vynikající (+5) :)

lol :)


EDIT: a mám takové tušení že tohle je ten typ článků co Wild West pořád brečí, že tu už nejsou - a Wild West nikde :D
Autorská citace #10
3.10.2014 20:20 - chrochta
Gurney: Burke, Lidová kultura raného novověku (povídání o pastýřských a "lesních" subkulturách), a van Dülmen, Bezectní lidé (zamyšlení se, proč byla některá "čístá" řemesla nepočestná nebo nedostatečně počestná). Možná je něco roztroušené i jinde, přečetl jsem toho přeci jen dost a už si přestávám pamatovat, co je odkud.
Autorská citace #11
3.10.2014 23:12 - Element_Lead
sirien píše:
jen drobná poznámka - vlci, ani divocí, nejsou člověku zrovna moc nepřátelští - vlci se jimi stali v lidovém vyprávění protože zabíjeli hospodářská zvířata.


Takhle bych to uplne nezlehcoval. Vlci si prosli obdobim, kdy byli demonizovani i obdobim, kdy se z nich delala neskodna zviratka co nejsou nepratelska lidem. Porad jsou to divoka zvirata.

Dospely muz v je znejisti a zazene, ale to neznamena, ze si pred tim nedaji charge, aby otestovali jestli jsi korist nebo ne.

Zalezi jake maji zkusenosti s lidmi. Muzou se jim vyhybat, ale muzou byt nauceni na lidske maso, napr po nejakych bitvach, kdy narazit na mrtvolu cloveka neni problem. Muzou si to pak mezi sebou predat. Stejne tak, lovci sli do boje a z lidi potkavaji vesmes zeny a deti, tak ztraci respekt.

Nerikam, ze potkat v lese vlka je rozsudek smrti, ale urcite bych si daval pozor a nespolihal na to, ze k cloveku obvykle nejsou moc nepratelsti.

Edit: Takze bych i klidne veril, ze drive meli z vlku vetsi respekt nez ted my.
Autorská citace #12
4.10.2014 09:16 - Gurney
sirien: Vlci jsou takoví poetičtí a můžeš na nich stavět dlouhé výpravné věty - přesně co potřebuješ do práce s daným rozsahem, se kterou jsi tak tři hodiny po termínu... což se mi samozřejmě nestává :)

Vlci jsou nebezpeční podle situace - obyvkle zas tak moc ne, aspoň ne pro zdravého dospělého člověka nebo skupinu lidí, v zimě kdy jsou ve smečce a narazí na osamělého člověka docela dost. Ale asi vůbec nejblbější zvířecí random encounter, který už se ti dneska v našich krajích nepodaří, je medvěd. Sice naprosto netuším jak moc vzácní v Českých zemích byli, ale potkat ho v lese, byť jednou za život (ehm...) mi přijde až příliš. A to i pro dnešního člověka, ozbrojenýho nějakou relativně spolehlivou a účinou střelnou zbraní.

WW asi spíš nebude, aspoň dokud nesplníme požadavky jako návrat Rytíře (což by bylo cool, ale bojím se, že to není v naší moci), nezakážem kritizovat DrD1 a neuděláme z toho tady netématický diskuzák, na kterém se občas mihne něco o rpgčkách.

chrochta: ok, dík za doporučení, na to že mi raný novověk přijde jako fakt hrozně zajímavý období mám v téhle oblasti dost velké resty, takže se do toho časem určitě pustím.
Autorská citace #13
4.10.2014 11:39 - Element_Lead
Kde se muzu docist vic o kauze ww a rytir :D
Autorská citace #14
4.10.2014 11:45 - chrochta
Gurney: Reakce sedláků na objevení se medvědů cca 15 km od Českých Budějovic 21. srpna 1755?
"Při této obvyklé obhlídce polí ale v Komářicích narazili na dvojici medvědů. Vzhledem k tomu, že přítomní sedláci (bylo jich přesně osm) na tuto ne právě všední skutečnost reagovali docela bez emocí, jako by se jednalo o běžný jev, můžeme jejich objev opravdu za takový považovat. Dokonce byly připomínány podobné případy, a tak sedláci učinili na příští den jediné opatření: vypůjčili si z nedalekého ovčina několik dek (houní). To naznačuje, že už pravděpodobně věděli, co je další den čeká.
K večeru 21. srpna se opravdu objevila vyhladovělá zvířata, která opustila bezpečí komářického lesa. Ovšem, byli to medvědi, přesněji jejich mláďata. Sedláci házeli na medvíďata kameny, takže je za chvíli doslova "sestřelili" ze stromů a dezorientovaná zvířata se kutálela až do poklidné řeky Malše. Pak přišel okamžik pro houně, v nichž skončila poněkud potlučená medvíďata. Lov byl opravdu vydařený, neboť v rukou tamních sedláků skončila hned čtyři mláďata. Jejich další osud neznáme."
Čechura, Kriminalita a každodennost v raném novověku
Autorská citace #15
4.10.2014 20:00 - Gurney
Yash: Rytíř napsal podstatnou část článků (skvělých btw) pro historickou sekci, pak sem přestal aktivně přispívat a od té doby se tu historické články objevují spíš nepravidelně. To je celá "kauza".

chrochta: já to myslel spíš tak že setkání jednoho nebo dvou lidí s dospělým medvědem někde v divočině není sranda. Okolí Českých Budějovic v polovině osmnáctého století rozhodně není divočina (viz. i třeba ta "obvyklá obhlídka polí") a čtyři osamocená medvíďata taky nejsou důvod k panice. Pokud ale například kolonizuješ oblast, která byla doteď člověkem relativně nedotčená, může být setkání s medvědem o hodně nebezpečnější.

...ale ta příhoda s medvíďaty je pěkná, to vytáhl (autor knihy) z nějaké kroniky?
Autorská citace #16
5.10.2014 05:38 - chrochta
Jojo, autor je historik, který zpracoval (ten zajímavější) kus soběslavských městských knih.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.082327127456665 secREMOTE_IP: 35.168.113.41