Loki: Donutil jsi mě, abych přečetl Loga. Zařekl jsem se, že některé posty prostě nebudu číst a reagovat na ně, jen se tím posiluje zatemnění. Ale nechť, tak znova:
Ten Logův příklad je učebnicový, případ Roosevelt vs Landon se učí v prvních semestrech sociologie. Že to sem tahá je přímo signifikantní ukázkou toho, že vůbec nechápe, o čem tu diskutuju. Viz ten případ s reakcí na Ironsworn.
Zdá se, že největším problémem je to, že on, asi i ty a další stále nerozlišujete mezi statistikou a průzkumem. Průzkum je, když se z omezeného vzorku hádá celá populace. A ne, nemusí být použit jen kvótní výběr. A ano, musí být použity správné statistické metody, aby byl reprezentativní, a při špatném stanovení vzorku žádná kvantita nepomůže, je to pak pouhá anketa. Výstup Foundry (a hlavně Rollu, ten má pod kontrolou všechny své hráče) není průzkum. Říká, že jejich uživatelé takhle hrají, tečka. Je reprezentativní per se.
Možná bych měl začít, pro potřeby téhle podivnodebaty, začít používat pro statistická měření VTTček jiné slovo, co se takhle normálně nepoužívá: "Reprezentující" vz reprezentativní. Tyto výstupy jsou tedy reprezentující pro cca třetinu všech lidí, co hrajou TTRPG. Možná lepší pro pochopení? Edit: Opravovat své starší posty ovšem nebudu.
Logu, ty sis asi oblíbil kapitálky, tak ti to napíšu znova: JÁ NIKDY NETVRDIL, ŽE JE MOŽNÉ VÝSTUP FOUNDRY BRÁT JAKO REPREZENTATIVNÍ VE SMYSLU VÝZKUMů! Chceš-li to potvrdit od siriena, který tu asi jediný opravdu čte, co píšu, tak ten to někde psal, mmt...
sirien píše:
(Což si nutně netvrdil, ale přišlo mi důležité to doplnit - i na základě dřívější zkušenosti s tím, jak často lidi tohle minou a to zevšeobecnění udělaj.)
A zase poruším další pravidlo, které jsem si tu vytyčil, tentokrát to o špatných analogiích:
Výstupy VTT nejsou jako reprezentativní volební průzkumy. Jsou reprezentující. Je to, jako bys měl už před těmi volbami výstupy ze zhruba třetiny států, komplet každý jeden hlas, a ty říkaly, kde vyhraje Roosevelt a přesná procenta k tomu Spekulovat, jestli jsou reprezentující, je kravina. Zajímavé je řešit je pouze ve vztahu k těm zbylým, odkud tvrdá data nemáme, stále jenom průzkumy.
Co já tu řeším je, že se snažím argumentovat, že ten rozdíl mezi hráči VTT a reálnými zdaleka nebude tak zásadní, jak si tu asi někteří myslí. Mám hned několik argumentů: Zaprvé ten počet tvrdých dat, ten počet výstupů, co tu kvůli němu tak řvete. Se vzrůstajícím množství skutečných výstupů se zkrátka zmenšuje počet těch, kteří by mohli ty data VTT otáčet. Ten průzkum trhu, co jsem tam někde výše házel, říká, že v mladších kategoriích hrají alespoň občas elektronicky přes tři čtvrtiny hráčů. Pokud je tomu tak, tak to znamená, že se procento bude do budoucna ještě dále zvyšovat a a rozdíl reprezentativních výzkumů všech hráčů oproti reprezentujícím statistikám VTT se musí matematicky sbližovat. Druhá důležitější linie argumentace je pak taková, že se hráči VTT imho nechovají nijak závratně jinak než hráči offline. Reprezentující výstupy VTT to reflektují, nijak závratně se od reprezentativních výzkumů neliší. Je to v rámci běžných odchylek, které jsou i mezi jinými průzkumy. Ty někdy vyhazují velmi divoká čísla, a to i když jsou udělané metodicky správně.
A tohle rameno debaty opět usekávám, nechci se s tím dál mořit.