ať nezasírám diskusi o JaD.
ad sirien a psychopati_
já to (Ramsey) nechci omlacet o hlavu, spíš mě to mátlo. GoT nesleduju, spíš co jsem si tak pamatoval z knížek, než jsem to i kvůli němu odložil, protože to násilí mi vadilo.
spíš jde o to, že u lidských postav budeme často narážet na to, že se chovají (i bez toho, aby prošly znovuzrozením) v různých situacích různě. pak jsou z toho dohady, která platí víc, jako třeba u té Zlopočasné, mně v (pro mě) podstatných situacích připadala zákonně neutrální, tobě v jiných (pro tebe) podstatných jako dobrá. otázkou je, když ji dáš jako příklad do pravidel, které z těch situací se vybaví čtenářům/hráčům. aby je to inspirovalo a navedlo, ale nemátlo. ale je těžké najít postavy, které jsou v mnoha knihách/filmech zachycené v mnoha situacích, protože to není často konzistentní z hlediska fenoménu přesvědčení.
v tom měl výhodu ten Grišňák na CE, protože byl v knize chvíli a jinak než jako CE se nestihl projevit :) imho
Obecně, u zlých postav ... přijde mi, že málokdo "vyznává zlo", většina z nich ho spíše "způsobuje". mnozí z nich si myslí, že jsou dobří a hádali by se s každým, kdo by tvrdil opak. Takovej Vorbis.
Imho taky psychopat ... určitě by nesouhlasil s tím, že by byl LE. On dělal všechno pro dobro své církve, podle svého nejlepšího přesvědčení. Jako třeba někteří pohlaváři SS, inkvizice atd. To je další adept na vypuštění z textu. jenže zákoně zlých postav, kteří nejsou psychopati v běžné literatuře není mnoho.