Pravidla

ShadoWWW
26.3.2020 14:05
Ničí překlady v PDF zdarma zdejší trh?
Setkal jsem se v poslední době na několika místech s názorem, že překlady pravidel - tedy hlavně DnD 5e, ale i jiné zdejší překlady - ničí, nebo přinejmenším mohou ničit RPG trh v ČR. Než napíšu svůj názor, rád bych znal názor místní komunity.

Co si o tom myslíte?
Autorská citace #81
27.3.2020 17:10 - sirien
Corny píše:
to je důvod pro to si to nekoupit hned, ale ne dlouhodobě

...pokud neshledáš, že to nestojí za to. Což bych tipnul bude nemalá část případů.

(což vytváří docela dost širokou šedou zónu "stažení ze zvědavosti", kdy ani nepředpokládáš, že bys to chtěl třeba hrát, jen chceš vidět, co je uvnitř / jak to vypadá / jak tam je něco řešené a potom to smažeš / necháš na disku zapadat prachem. Což technicky není nepodobné tomu, když si od někoho za stejným účelem pučíš fyzickou knížku, ale všiml jsem si, že lidé, kteří bazírují na nelegalitě nebo rovnou amorálnosti sdílení, mívají s tímhle připodobněním k půjčování dost problém.)

Corny píše:
a stěží nějak uspokojivě obhájitelné

Možná pro Tebe, obecně to je dost diskutabilní. Viz třeba ten Šímův text co sem odkázal Lokimu v #56 výše.

A btw. možná není od věci poznamenat skutečnost, na kterou u sousedů strašně rádi zapomínají a vyhýbají se jí jak Němci diskusi o Holokaustu, a to že původní CzechDnD ze kterého později vzešlo RPG Fórum i Kostka bylo silně warez server/komunita, překlady byla věc co se tam zrodila až pozdějc.

...ale už v duchu vidim toho nenávistně se tvářícího Yorka, takže stranou této poznámky že ne všichni Tvůj názor sdílí (a že ne všichny kdo oponují lze smést do nějakého extremisticky-levičáckého pytle) už to asi radši nechám bejt.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.054024934768677 secREMOTE_IP: 34.229.223.223