Na rozehřátí se krátce pozastavme nad následující pasáží:
DnD 5e SRD píše:
Pokud je tvoje jezdecké zvíře sraženo, když na něm sedíš, můžeš pomocí své reakce během jeho pádu z něj sesednout a dopadnout na své nohy.
Tj. když s vámi padá kůň, tak si můžete jen tak škrtnout Reakci a bez dalšího dopadnout na nohy, jakoby nic.
Jako někdo, kdo už i s koněm padal (ve cvalu; a taky z koně jen tak, z koně bez sedla, z koně i se sedlem... v kroku, v cvalu, ve skoku... spousta fun pádů z koně) musim říct, že kdyby mi těch koní nebylo líto, tak bych Jersonovsky toužil vidět autory, jak mi tohle demonstrujou naživo. Rozhodně bych si nezapomněl vzít popcorn.
Nicméně, tato věta je pouze úvodem odstavce. Tady je zbytek:
Píše:
Jinak z něj přepadneš a spadneš do lehu na místo do 1 sáhu od něj.
u-hm. Takže - nebýt mi líto těch koní - by autorům určitě nevadilo, kdybychom výše uvedenou demonstraci provedli na lesní mýtině bez přístupu vozidel a někde v údolí bez telefonního signálu.
Přinejhorším by v příštích 6 vteřinách utratili půlku pohybu aby vstali a půlku aby znovu nasedli, že.
Dále. Všimněte si, že ačkoliv je celá pasáž explicitně uvedena, že platí pro létající i plovoucí tvory, tak tento odstavec tyto tvory nijak neadresuje. To vznáší...
velmi zajímavé otázky. Například:
Pokud plavu pod vodou na delfínovi a delfín je sražen (ehm... nebudeme řešit jak, pravidla to taky neřeší, ale některé efekty to říkají, takže stát se to může), stanu se taky ležícím? Pod vodou, na půlce cesty mezi dnem a hladinou? Co přesně to znamená? Jak to vypadá? (Řečnické otázky, je mi jasný, že to celé místní osazenstvo dokáže naroubovat, ani se nebude muset moc snažit... ale, je to úvod k té druhé otázce)
Pokud se mnou padá Grifin, můžu utratit Reakci a dopadnout jen tak na nohy, chápu to dobře, že ano? (Vejšku nemusíme řešit, Reakci samozřejmě utratím až 1-6 vteřin před dopadem Grifina na zem).
Superhero landing! Pokud by se nějakým neštěstím stalo, že bych už neměl Reakci (a výpočet akcelerace volného pádu by mi z dané výšky nedal 7 vteřin do dopadu), tak to samozřejmě znamená pouze to, že zůstanu bez dalších následků ležet 1 sáh od té krvavé pizzy, co z Grifina po dopadu zbyde, a další Kolo za 1/2 Pohybu vstanu. Jestli to chce někdo ve hře rozporovat, tak rovnou varuju, že poškozeného hráče budu ochotně zastupovat před Pravidlovým Soudem.