Tipy a triky

Autorská citace #21
20.1.2023 22:50 - Evoker
Asi jsem podvědomě ovlivněn láskou k magickým předmětům a pral bych to tam častěji :D
Autorská citace #22
21.1.2023 00:30 - sirien
Klidně můžeš, ostatně to tam i přímo píšeme i s poznámkama k tomu co se pak ve hře stane. Problém je že když těch předmětů budeš mít moc, tak vlastně nebudou mít pozornost a zapadnou, takže nebudou tak zajímavé.

Otázka rovnováhy hry až tak problematická není - dokud zabráníš tomu aby magické předměty měly nějakou zvláštní synergii pro nějaké účely (boj... bonus do OČ a do Útoku a do Zásahu a do Záchran... není dobré combo) nebo dokonce přímej součet (tři kombinovatelné bonusy k OČ) tak se v podstatě takřka nic moc rozhodit nemůže.

Každopádně to že máš někde uvedené pravděpodobnosti - to sou jen pravděpodobnosti, pořád musíš brát v úvahu a) jak často vůbec nastane situace která tuto událost vyvolá a b) že pravděpodobnosti z podstaty věci lze spočítat a zjistit tak např. jejich průměrný výsledek a jeho směrodatnou odchylku. Popř. že existují i další zdroje které ukazují s jakým množstvím magických předmětů (a tedy bonusů) hra počítá (což je to z čeho jsme vycházeli my především).

To je ale všechno nějakej referenční standard a nic ti nebrání mít svět mnohem míň magickej, takže i menší trvalej kouzelnej předmět je fakt poklad, nebo mago-technickej, kde máš kouzelnejch předmětů hromadu. Jen si musíš bejt vědomej následků a přizpůsobit se jim (v zápletkách, výpočtu náročnosti střetnutí...) což už chce trochu cit - nebo improvizaci. Pro začátečníky tam je ten default co jsme tam dali.
Autorská citace #23
21.1.2023 21:09 - Evoker
Jo, v poho. Já jsem si nástrah vědom a spíš bych šel po rozmanitosti. Co mě na tom vašem počítání spíš intuitivně nesedí, je ten přepočet na člena družiny. Pokud tedy Xanathar uvádí 20, z čehož jste vycházeli, co Vás vedlo k dělení čtyřmi a přepočtu na osobu? To je takový individualistický přístup evokující DrD. V tříčlenné družině už by to bylo cca sedm na jednoho. A ve skupinové hře se těch dvacet může podělit v družině klidně nerovnoměrně, třeba ve prospěch bojovníka=tanka. Na rozsáhlost textu by to nemělo vliv, nebo jo?
Autorská citace #24
21.1.2023 21:26 - Aegnor
Celé DnD 5e je psané s předpokladem, že v družině budou čtyři hráčské postavy.
Dobře, teď brutálně zjednodušuju, ale ten předpoklad je tam občas cítit dost jasně - třeba u Challenge Ratingu.

Nerovnoměrné rozložení kouzelných předmětů mezi postavami má potenciál silně ovlivňovat spotlight. Není to nic strašného, co by si trochu zkušený Vypravěč nedokázal pohlídat, ale nováčkovi to může dělat zádrhely, kvůli kterým si část hráčů tu hru tak neužije.
Autorská citace #25
21.1.2023 22:11 - Log 1=0
Ty pokyny v JaD a Xanatharovi mají za cíl dát nějaký návod a rámec. S tímhle se zhruba počítalo, pokud se tím budeš řídit, všechno poběží hladce co do síly postav, a všeho ostatního. Tak nějak se počítá s tím, že je PH může porušit, pokud si věří v tom, že si s tím on a jeho parta poradí. A to taky explicitně píšeme kolem toho textu. Ale ten rámec je pro některé, a nejen pro nováčky důležitý.

Ale sorry, nedává smysl, aby byl v takové logice počet předmětů nezávislý od počtu hráčů. Pro velkou skupinu by ten počet byl při pos*ný a pro malou už by se mohly objevit ty problémy, kterým má bránit. Protože to číslo je míněno pro "standartní družinu" což jsou čtyři hráči. Přepočítat to na jednotlivce je intuitivnější a snažší právě pro ty, kteří mají menší nebo větší družiny.

Zároveň to je počet toho, kolik toho má dát PH do hry. Jak si to rozdělí družina, je spíše na hráčích, a i u předmětů na míru je rozhodně lepší začít s tím, že dáváš všem stejně. Pokud uvidíš ve své partě nějaký trend, už ho nebude problém následovat.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.083347082138062 secREMOTE_IP: 52.205.218.160