Alnagův bloček: Šest stupňů odloučení

Někdy člověk stojí před nelehkým úkolem, jak komentovat něco, co komentovat chce, ale zároveň si dal závazek, že to komentovat veřejně raději nebude. V takových případech je občas nutné sáhnout po metafoře. Dnešní bloček je takovou metaforou, glosující aktuální dění (pochopitelně na RPG scéně). Pokud ji moc nesledujete, možná to bude jen zajímavé povídání, pokud ano a pokud některé obrazy pochopíte, možná z toho bude trochu víc.

Výpadek proudu

Stejně jako jiné infrastruktury od dálnic po Internet ani elektrická rozvodná síť není jednou entitou, ale řadou regionálních sítí, spojených do větších sítí pro dobro všech. Největší americká energetická síť leží na západ od Skalistých hor a táhne se od Arktidy po Mexiko. A ve spalujícím vedru srpna 1996 jely všechny klimatizace a ledničky na plný výkon a stárnoucí rozvodná soustava už jela přes svůj limit.
Asi nepřekvapí, že jiskřička, která zažehla požár, byla drobná událost 10. srpna. Jedna přenosová linka v západním Oregonu se prověsila trochu víc, než měla, a zasáhla strom, který byl už poněkud déle neudržován a zapálila jej. To se občas stane, taková událost operátory nijak nepohnula. Na to, co následovalo, byli zcela nepřipraveni.
Linka, která selhala z Keeleru do Allstonu, byla jedním z paralelních kabelů spojujících Seattle s Portlandem a automatický mechanismus určený pro tyto situace přesměroval napětí do ostatních linek tímto směrem. Naneštěstí tyto linky už také nesly napětí blízké svým limitům a další zátěž už byla příliš. Následoval dominový efekt. Sousední trasa z Pearlu do Keeleru vypadla v důsledku selhání transformátoru. O pět minut později spadla linka ze St. Johns do Merwinu kvůli selhání relé a následovala nekončící kaskáda dalších selhání.
Elektřina se nedá moc dobře skladovat a musí někam téct. Když se úspěšně přerušilo spojení mezi Kalifornií a Oregonem, přehnala se podobná vlna přes stát Washington a další a další státy, takže rozdělila celý systém na čtyři izolované ostrovy a odřízla 7,5 milionu lidí od elektřiny. San Francisco se zahalilo do tmy...

Sociální sítě

Tenhle příběh se opravdu stal, ale proč o něm mluvím na blogu o RPG. Existuje analogie mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a sociálními sítěmi, jako je ta, kterou právě čtete a další, jí podobné. Kaskáda chyb, která zasáhla západní pobřeží USA, nebyla sekvence nezávislých náhodných událostí, které vytvořily krizi. Šlo o to, že původní chyba zvýšila pravděpodobnost výskytu dalších chyb, a ty zase dalších, atd.
Co je ale možná ještě zajímavější a pro pointu, o níž mi jde, významnější: instalací ochranných relé, které měly snížit pravděpodobnost, že jednotlivé dílčí části systému utrpí vážné poškození, učinili tvůrci systém jako celek daleko citlivější právě k tomu druhu rozpadu, který nastal.
Žijeme ve věku vzájemného propojení, ať už si to uvědomujete nebo ne. Všechno, co děláme, se nějak projevuje v celé síti. Sociální inženýrství jedněch se nějak projeví i u druhých. Proto jsem nikdy nefandil přílišným umělým zásahům do komunit shora, protože se to tak zdá lepší, (i když jsem měl a mám chvíle, kdy jsem jim velmi blízko). Často se ukazuje, že přirozený vývoj, byť je někdy divoký a často se může zdát, že celá struktura zajde na úbytě, si pomocí nástrojů vzájemné socializace (a není-li zbytí i ostrakizace) dokáže zjednat nápravu i bez nutnosti řízených centrálních zásahů. Problém nastane, jen když máte chuť stále do něčeho šťourat (a instalovat bezpečnostní relé, aby se náhodou něco nestalo).

Přehřátí reaktoru

Lidé nejsou elektřina. Některé věci se odehrají až po letech i když karty jsou k nim rozdané už dávno. Někdy stačí jeden přerostlý stromek, jeden vypadlý spoj a celá soustava se dřív nebo později rozpadne v osamělé ostrovy, které spojit zpět je stále těžší a těžší. A zvyšuje se stupeň odloučení...
Obzvlášť obtížná je taková situace tehdy, když bezpečnost je spíš záminka než skutečnost a "pojistky reagují na zvýšené napětí" jen někdy. Potom si můžete celou situaci zpětně rozumově zdůvodňovat jak chcete, stejně jako můžete tu více, tu méně úspěšně přepisovat historii, ale ve výsledku je to stejně jedno.
Závěr je z toho myslím jeden. Sociální sítě nejsou lehce předvídatelné. "Sociální inženýrství" v nich nefunguje, nebo nefunguje tak průhledně, jak bychom si mysleli, nebo možná přáli. A obecně si myslím, že nejen kvůli té paralele s elektřinou je lepší je většinou nechat na pokoji.
Napsal: Alnag
23.1.2009 08:06 - Bouchi
Sirien: Diky za obsahly post, ktery nicmene demonstroval to, kolem ceho se tocime uz delsi dobu, a sice ze ctes prispevky (tentokrat moje) nejen jinak, nez jsou zamysleny, ale i jinak, nez jsou napsany. A tudiz jis zakonite psal i o necem, na co jsem se neptal. Priklady:
Sirien píše:
Skewovi a Bouchimu na otázku toho co to je RPG diskuse
Ja se ovsem neptal na "RPG diskusi" ci "diskusi o RPG" (analogii o autech/fyzice/cemkoli jinem si dokazu udelat taky), ale na "diskusi prinosnou pro RPG". Tedy dle tve analogie "diskusi prinosnou pro auta/fyziku". Coz je opet neco o dost jineho - muzes mit hromadu "diskusi o fyzice", ktere pro fyziku jako takovou budou mit prinos nulovy. A muzes mit hromadu "diskusi o RPG", jejichz "prinos pro RPG" (at uz to znamena cokoli - porad jeste nevim, co tim myslis) bude naprosto nulovy.

Píše:
Jenže na DrD diskusních platformách jsem takovouhle tendenci nikdy nezaregistroval - dracidoupe.cz - potvory, pravidla, kouzla, alter povolání. Altar - pravidle, produkty. atd.
Ohledne dracidoupe.cz se vyjadrovat nebudu, natolik zmapovane ho nemam, prilis ho nenavstevuju (i kdyz bych asi mel), protoze jeho uzivatelske rozhrani je pro me extremne neprivetive (natvrdo nastavene pismo na 10 px je hnus, hnus, hnus). Co se Altaru tyce - ten predevsim nema zadnou obecnou "diskuzni platformu", jen samostatne diskuse k jednotlivym produktum (volne bych je prirovnal - jejich principem a ucelem - ke zdejsim "diskusim k clankum"). Nicmene s
Sirien píše:
Samozřejmě sem tam se vynoří nějaká praktická otázka - ty se však stále opakují a jsou naprosto přízemní (s kolika hráči jste kdy hráli? Co mám dělat když se mi jeden hráč separuje? etc.)
si dovolim nesouhlasit - v DrD+ diskusi na Lopuchu se AFAIK vynorily i neprizemni otazky presahujici ramec DrD+ (nevim zda by zaujaly zrovna tebe - ale podle tech uvedenych prikladu treba nektere jo).

No a dostavame se dal:
Sirien píše:
K Tvé otázce jaká témata bych třeba ocenil:
Ja se ovsem neptal na "temata prinosna pro Siriena", ale "temata prinosna pro RPG". A i kdyz pripustim, ze mozna uvadis priklady temat, ktere tebe osobne nezajimaji, ale mohla by zajimat jine hrace, porad mi z toho vychazi, ze pises o tematech "prinosnych pro hrace RPG" (a vsimni si, ze na tenhle rozdil jsem poukazoval uz 22.1.2009 21:51).

K uvedenym prikladum. Nove nahledy na hru, neprobrana temata - OK, jako priklady temat prinosnych pro hrace RPG beru. Jen se zastavim u:
Sirien píše:
DrD+ pro mě je prakticky patnáct let přežitej koncept zde vydaný jako novinka.
Pokud vim, tak ALTAR nikdy neprezentoval DrD+ jako "zcela novy koncept", nybrz o nem psal "neni to nova verze DrD, je to uplne nova hra".
Píše:
(i Poláci maj devět vlastních RPGček, chjo)
Zatimco Cesi s petkrat mensim trhem (a uvedom si, ze komercni potencial titulu klesa rychleji nez velikost trhu - ma-li nejake RPG potencial oslovit kazdeho desetitisiciho hrace a rozumna navratnost investic bude pri nakladu od dvou tisic vytisku, pak v desetimilionove zemi ti takove RPG nejspis nikdo nevyda, zatimco v tricetimilionove jich muze vyjit klidne pet) maji ctyri vlastni RPGcka a letos pribude pate (predpokladam ze se bavime jen o tiskem vydanych).

Co se tyce diskusi vedouci k vystupu - absenci vystupu nelze IMHO klast za vinu foru jako takovemu, ale tomu, ze se nenasli lide, kteri by ty vystupy zpracovali.

Sirien píše:
Lidi co o RPG něco vědí a jsou ochotni se podělit prostě JSOU pro tematický portál významnější, než lidi kteří toho tolik nevědí.
Budes se mozna divit, ale zde v rozporu nejsme. Jadro pudla vidim trochu jinde, a ostatne jsi to sam napsal - "pro tematický portál". (Prikladem tematickemu portalu je pro me d20.) Jestlize bude dejme tomu 10 lidi psat kvalitni clanky a kolem nich se pak obcas rozbehne, obcas nerozbehne nejaka diskuse, tak ten celek bude dejme tomu "tematicky portal" (pripadne by se dal oznacit jako "spolecny blog" onech 10 lidi - pricemz "blog" rozhodne nepovazuji za pejorativni oznaceni ci za neco podradneho). Ale pokud chce Markus profilovat RPGF v prve rade jako "diskusni forum", tedy "diskusni server hracu RPG o RPG, vcetne jednotlivych her" (a domnivam se, ze jiny takovy server tady v soucasne dobe neexistuje - a RPGPlanet je v nedohlednu), pak jsou diskuse o jednotlivych hrach IMHO jeho hodne dulezitou soucasti. Protoze maji potencial na ten server prilakat vyrazne vice lidi nez "superkvalitni diskuse od odborniku v oboru" a ti prilakani se pak (aspon nekteri) zapoji i do tech obecnejsich diskusi ("kdyz uz jsem tady, tak se tu trochu prorozhlednu ... hele , tahle debata ma zajimavy nazev, mrknu se na ni"). Naopak (tedy lakat na "superkvalitni obsah") to, obavam se, moc dobre nefunguje. Presneji receno byla by IMHO potreba mnohonasobne vetsi informacne-propagacni kampan, aby se lide o RPGforu dozvedeli a dostali chut se na nej aspon zajit podivat.

Cimz jsme se vlastne dostali i k tvemu sporu s Markusem o koncepci RPGF. Ano, muzes mu vycitat, ze ho spatne vede coby "tematicky portal". Ale pokud ho chce vest primarne jako "diskusni server", nota bene "nejen pro pokrocile hrace RPG" (a znovu opakuji, ze o jinem takovem ceskem diskusnim serveru nevim), tak mi jeho pristup prijde adekvatni (cimz nerikam, ze by se nedalo nic vylepsit).
23.1.2009 08:24 - Bouchi
No, a muj vcerejsi rozepsany post pro Alnaga se nyni jevi az prilis konfrontacne, takze z nej uvedu jen cast. Predesilam, ze mi ted jde pouze o urcite diskusni principy, o formulace, nikoli o konkretni obsah citovanych vyroku. Prosim tedy ostatni, aby to jiz nechali dobehnout mezi Alnagem a mnou a pokud mozno to nezacali rozpitvavat do smeru, ktere uz tu Alnag, Sirien a dalsi rozebrali. (Samozrejme pokud me kuprikladu Argonantus opravi z pohledu sve profese, nemam namitek.)

Alnag píše:
Situaci sis zjednodušil na situaci, kdy Sirien buď přizná, že si to špatně pamatuje nebo dohledá příspěvek ve kterém je to explicitně napsáno. (Nebo nedohledá a nepřizná a tudíž lže...) Potíž je IMO v tom, že jde o falešné dilema a už jsem tu na to upozorňoval.
Situaci jsem dokonce v urcitych fazich debaty zamerne omezil (zcela v souladu se Sirienovym "M v diskusi o mym banu stejně přiznal že ho nezajímá obsah a kvalita, ale pouze kvantita diskusí") na jednu jedinou diskusi, v niz lze snadno dohledat, co Markus napsal nebo nenapsal. A povsimni si - Sirien neprohlasuje "Markuse nezajima obsah a kvalita, ale jen kvantita" (kterezto tvrzeni by se mnohem hur vyvracelo), nybrz "Markus rikal, ze ho nezajima obsah a kvalita, ale jen kvantita". A to je tvrzeni takove povahy, ze je dukazni bremeno na jeho strane. Protoze jaksi principielne se neda dokazat, ze nekdo neco nerikal (leda kdyz stanovis nejake casove a prostorove omezeni a mas pro nej k dispozici uplnou dokumentaci, co kdo rikal).
Osvetlim to na prikladu: Kdyz ted prohlasim "Sirien rikal, ze vsichni hraci Shadowrunu jsou idioti." tak toto tvrzeni neni dost dobre vyvratitelne. Sirien se muze ohradit, ze nic takoveho nikdy nerekl, ovsem to bude jen tvrzeni proti tvrzeni. A troufnu si ucinit zaver, ze pokud si to me prohlaseni precte nekdo, kdo nevi nic ani o jednom z nas, tak nema zadny duvod verit mi, dokud to necim nedolozim.
23.1.2009 08:59 - Magus
Skew gaatuluju mas ten NEJDELSI clanek na svete:D Vsechno jsem pochopil az na tohle. Cos myslels tim ze sem se rano registroval atd.
23.1.2009 09:44 - Alnag
skew píše:
Myslím si, že by se tedy Sirienův ban měl řešit jinde, a ano, na fóru. Čeho tím dosáhneš zde?


Jenom dvě věci k zamyšlení. 1) Kdybych to řešil na RPGfóru, mohl by to tam řešit Sirien, který měl v tu dobu ban? Asi ne, že? Takže kde je tam zachována možnost vyslechnout všechny strany, takový základ řešení všech sporů? Napovím. Nikde. Ban efektivně staví jednu stranu do situace, kdy se nemůže bránit, zatímco ta druhá si může dělat cokoliv. Zatímco sem mohli psát všichni, kdo chtěli...

2) Můj osobní názor je ten, že kdybych ten článek poslal na RPGfórum (zvláště po letech mé nepřítomnosti), tak bych následoval s banem také a to nejspíše doživotním. Mám velmi bohaté zkušenosti s tím, jaká je reakce na moje články (svého času jsem jich pár podobných poslal.) Ne, díky...

Abych to shrnul. Ty si myslíš, že se to má řešit na RPGfóru. Já si bohužel myslím, že je to ze všech míst to nejméně vhodné místo k řešení. Ideální by bylo nějaké třetí místo, zcela neutrální, ale to bohužel neznám (a zřejmě by dlouho neutrální i tak nezůstalo.)

skew píše:
To povede stejně jen k tomu, že to nějakýho člověka z opozice nakrkne a půjde sem za váma to řešit, takže konliktu se nevyhnete ani tady ani tam.


Teď z toho začínám mít pocit, že hlavním cílem je, aby se lidé pokud možno otevřeně nehádali. To podle mně není úplně dobrý přístup. Samozřejmě, že situace si žádá řešení. Řešení není možné bez všech stran (viz výše) a efektivním vyloučením jedné ze stran (ban) nelze ani pomýšlet na jeho dosažení. Takže vůbec nejde o to vyhnout se konfliktu. Ale skrze konflikt se možná dobrat něčeho jiného... (a nebo jak se tak na to dívám, také ne.)
23.1.2009 10:03 - Alnag
Bouchi: Ale jo, já myslím, že ti rozumím. Nicméně je to prostě pořád stejný základní komunikační problém. Já si něco myslím (A), nějak to řeknu (B), ty to nějak slyšíš (C) a nějak si do toho dosadíš z toho, co jsi slyšel, jak jsem to myslel (D). Je to trochu jako hrát tichou poštu, protože shoda mezi (A) a (D) nemusí být vůbec velká a nemusí v tom být vůbec žádný zločin. Také když více lidí slyší nebo čte (A) tak každý bude mít svoje (D1, D2, ... Dn) a ty nebudou ve shodě. Takže ty znáš dotyčnou osobu nějak a čteš tam něco, sirien tam čte něco (pak se navrch ještě čtete mezi sebou navzájem - další tichá pošta) a ve výsledku se pochopitelně nedohodnete na tom, jak to kdo myslel a kdo co řekl.

Rozumím tomu, že na jednu stranu je ta situace problématická, ale prostě po svých zkušenostech se sirienem nemám důvod mu nevěřit, že četl Markusova slova tak, jak píše, že je četl, ať už je Markus myslel jakkoliv. Nestojíme u soudu a nejde tu totiž o vyvracení toho, kdo koho pomluvil a kdo ne. Vlastně, když nad tím tam přemýšlím, tak mi přijde, že vůbec nevím, proč konkrétně tohle řešíme.

Á, už vím. Ty chceš přesunout na RPGforum diskuse z Lopuchu. Tak pokud smím mít tu smělost, řekl bych, že řešení toho, co si Sirien myslí že Markus řekl o svém záměru k vedení fóra je zbytečné. Jednodušší by se mi zdálo se Siriena přímo zeptat, jestli je to dobrý nebo špatný nápad (pokud tě tedy zajímá jeho názor) a pokud tě jeho názor nezajímá (tak už tuplem nechápu, proč tu řešíme Sirienův názor na cizí názor, který nadto nemusí být ve shodě s činy...)

Pokud by tě náhodou zajímal můj názor, já bych řekl - přesuňte to, protože RPGfórum potřebuje víc mainstreamu jako prase drbání...
23.1.2009 10:18 - Ebon Hand
No to je hnus.
Chat box na óčku hard.

Měli by jste víc hrát a vís šukat, tím se srovná hormonální hladina, aby jste po sobě neštěkali jako nadržený psi..
23.1.2009 10:18 - Tafif
Sirien: Nepochopil jsi. "Rozličný pokec, aneb" není monumentální souboj eg, jak to krásně nazvala Sethi. Neřeší se tam nesmysly, jestli je lepší Alnag a jeho parta, nebo Markus a jeho parta. Tohle se stejně nikdy nevyřeší. I diskuze o počasí má větší smysl. A pak je tu ještě ta Argonantova poznámka, RPG F už je stařík a RPG ho neuživí. Tady jsou také články a diskuze o historii, filmech atd. a česem jich bude jen přibývat.
23.1.2009 10:21 - Alnag
Tafif píše:
Neřeší se tam nesmysly, jestli je lepší Alnag a jeho parta, nebo Markus a jeho parta.


Taky nechápu, co by se na tom řešilo. Myslel bych, že zrovna tohle je snad nad slunce jasné... :D
23.1.2009 10:40 - Bouchi
Alnag: Jen par dodatku.
"Takže ty znáš dotyčnou osobu nějak a čteš tam něco" Ja predevsim dotycnou osobu v podstate neznam, takze proste ctu, to, co pise, tak, jak to pise. (A pokud mozno se snazim cinit tak i u osob ktere znam.)
"Vlastně, když nad tím tam přemýšlím, tak mi přijde, že vůbec nevím, proč konkrétně tohle řešíme." Pokud bych to mel zestrucnit, tak na "lidi by meli venovat vetsi pozornost tomu, co pisou". Protoze kdyz vezmeme konkretne to Sirienovo tvrzeni, ktere tak jak je napsano("M v diskusi o mym banu stejně přiznal že ho nezajímá obsah a kvalita, ale pouze kvantita diskusí"), proste neodpovida skutecnosti, tak je muze mit v konecnem dusledku urcite negativni dusledky i pro Siriena (tedy, zrovna pro nej asi ne, viz dale). Nekdo zcela nezucastneny si ho precte, pak si precte tu diskusi, zjisti, ze Markus ve skutecnosti napsal neco o dost jineho, a Sirien pro nej tim padem ztrati na duveryhodnosti. Coz muze byt Sirienovi jedno a pokud bych mel soudit na zaklade ruznych jeho postu, tak mu to nejspis jedno je. (Muze to byt ovsem skoda pro dotycneho, pokud pak bude nejakou dobu nahlizet i na dalsi Sirienovy prispevky optikou snizene duveryhodnosti - ale IMHO to neni vina/chyba dotycneho, protoze nema jinou moznost, jak si ucinit zavery o duveryhodnosti cloveka X, nez porovnavanim vyjadreni cloveka X s tim, k cemu se vyjadreni vztahuje - napriklad kdyz X napise "v te a te hre postradam mechaniku na reseni toho a toho", lze vzit pravidla a podivat se, zda tam takova mechanika skutecne chybi.)

Ad nazory na presunuti altarich diskusi na RPGF - ty s vyse probiranym opravdu nesouviseji a pokud bych to mel nejak prehledne napsat, tak:
- o presunu diskusi z Lopuchu na nejake jine misto (a hlavne jiny engine) bylo rozhodnuto uz davno
- presun na jiz rozbehly engine a na misto kde uz se diskutuje (a to i o DrD+) je rozhodne lepsi napad (v tomhle smeru me skutecne nezajima nici nazor) nez zacit s dalsim diskusnim webem na zelene louce
- zadny jiny cesky "diskusni server o RPG" pokud vim v soucasne dobe nebezi
- tudiz jedine dalsi relevantni (pro me rozhodnuti) nazory jsou, zda nas na RPGF chteji admini a moderatori a zda nas tam chteji stavajici uzivatele
23.1.2009 11:32 - Alnag
Bouchi: No, když to tak čtu, tak je mi ještě méně jasné, co tu řešíme. Zestručnění na "lidé by měli věnovat větší pozornost tomu, co píší" je sice hezké, ale mám pocit, že takový globální problém není v silách téhle diskuse vůbec vyřešit.

Nadto je to směřováno opět na Siriena, který jak sám píšeš si z toho zřejmě nic nevezme, takže je to takové házení hrachu na stěnu. Pokud se člověk snaží dopátrat motivací jiných, tak pak nutně nastupují takové ty otázky, proč právě Sirien a proč právě teď (zvláště v kontextu toho, co píšeš, tedy že to nesouvisí s přesunem Altařích diskusí, protože v první chvíli jsem měl pocit, že ano.)

Já se obávám, že tohle je přesně cesta do pekla. Sirien je černá ovce, ostrakizovaná v komunitě, tím snáze se do něj trefuje a ať už jsi chtěl nebo nechtěl, v podstatě jsi podlehl této tendenci také. Protože dávat pozor na to, co lidé píší by si měla spousta lidí. Nebudu na nikoho konkrétního ukazovat prstem, ale dezinterpretace jiných je tady (a na RPGf bezpochyby také) běžný sport a nikoho to neznepokojuje. To, že sis vybral právě Siriena je síla konformního tlaku, který tu působí.

V podstatě, jakkoliv mne to znepokojuje, platí metafora, kterou jsem napsal v původním článku. Ochranné prvky rozvodné sítě selhaly a přetížení se šíří všude možně. IMO jsou tyhle výsledné debaty hlubokých názorových rozporů a osobních antipatií ve kterých už se IMO plně neorientuje vůbec nikdo.
23.1.2009 11:41 - Magus
Ebon hand : to se povedlo :D :D

Me je jedno Kdo pise ja soudim podle toho CO kdo pise!!!
23.1.2009 11:55 - sirien
Bouchi: Sorry, ale když mluvíš o mě a o tom jestli lžu nebo ne, tak mě opravdu z diskuse vylučovat nebudeš.

Zapomínáš na podstatnej faktor. Sirien říkal, že hráči SR jsou idioti! Také nemusí být vyjádření mé citace, ale souhrn z více diskusí, kdy v diskusi A prohlásím: Hráči držící se těžce silně druho-generačních her principů jsou ve své podstatě idioti a v diskusi B: Shadowrun je silně druho-generační hra.
slova "ve své podstatě" zanedbáš, protože jsou více méně jen slovním obratem navíc, výroky spojíš. Výsledek je jasnej a je v tom případě pravda že říkám že hráči SR jsou idioti, i když doslova jsem to takhle nenapsal (tenhle příklad je schválně hodně výraznej, ty výroky nemusí být tak brutální sami o sobě a mohly by být třeba i tři nebo čtyři)

O Markusově moderování a adminování vím mnohem víc než Ty. Hodněkrát jsem s ním o tom diskutoval, hodněkrát jsem se s ním hádal, byl jsem moderátor a viděl jsem M přístup z první ruky.
To co napsal v diskusi o mém banu byl takový poslední výrok který jasně doplnil kompletní a dost jasnou mozajku (sám o sobě tak lze interpretovat, když znáš ještě navíc pozadí tak je doočíbijící - nejen pro mě). Neřekl jsem že to tam M přímo říká, řekl jsem že to tam vyjádřil. Promiň žes to nepochopil protože toho za sebou nemáš s RPG F tolik co někteří z nás tady (kterým byl ten výrok především určen)

Jinak je Tvůj zájem o zachování mé důvěryhodnosti aby ostatní lidé co přijdou ve mě neztratili důvěru a mohli čerpat z mých znalostí opravdu působivý, ale rád bych poznamenal, že jsem se neprosil. Najdi si lepší důvod proč trávíš posledních pět stránek diskuse snahou dokázat že lžu. (mimochodem dokazovat mou důvěryhodnost tím že dokazuješ že lžu... drž se Altaru, právník by z Tebe byl asi mizernej...)

Píše:
- zadny jiny cesky "diskusni server o RPG" pokud vim v soucasne dobe nebezi

Prohlížel sis někdy místní diskusní sekci? To jen naokraj.

Alnag píše:
1) Kdybych to řešil na RPGfóru, mohl by to tam řešit Sirien, který měl v tu dobu ban? Asi ne, že?

Nóóó... abych řek pravdu...
...ne, je to pravda. Sice sem tam chvíli strašil s Galthovim loginem, ale jen protože sem chtěl od M něco zjistit a navíc tak ani nebylo možný nic vyřešit.
23.1.2009 12:02 - Sosáček
Alnag: ona je otazka, jestli by nahodou nebyl klid, kdybych tu tukanovu statistiku neprepostnul na rpg forum ;)

EDIT: ale prej jsem profesionalni revolucionar ... a i V nekde musel zacit :D
23.1.2009 12:05 - sirien
Sos: Všiml sis, jak Tě teď na RPG F Peekay použil na obhajobu toho že když někdo vstoupí do diskuse a odkloní jí směrem, který se mu nelíbí, tak to je vlastně agresor a jemu, Peekaymu, chudákovi ubližuje protože mu tim zabil téma (protože on, PK, se v něm neumí zorientovat)? (jakoby nebyl schopnej si říct o oddělení nebo založit paralelní diskusi pro sebe nebo pro druhou partu)
((v té diskusi jsem nebyl tak to teď možná interpretuju špatně a v tom případě se omlouvám (i Peekaymu), nicméně z toho jak a co tam napsal mi tohle docela dobře vyplívá...))
23.1.2009 12:08 - Sosáček
hehe, mam nekde jeho citace jak rika "to je naozaj blbost" a "nic o tom nevis" a jiny prupovidky, a cekam kdy mi napise nejakou kravinu abych mu jima mohl odpovedet se slovy "prepinam na pk kompatibilni slovnik for your convinience" ;)
23.1.2009 13:04 - Magus
#1513 > tak to je prdel!!:D
23.1.2009 13:14 - Bouchi
Sirien píše:
když mluvíš o mě a o tom jestli lžu nebo ne, tak mě opravdu z diskuse vylučovat nebudeš.
Dovolim si podotknout, ze jsem a) pouze prosil ostatni, aby to jiz nechali mezi Alnagem a mnou, b) zduraznoval, ze mi jde pouze o formulace (uznavam, ze jsem nezduraznil, ze mi tedy v te diskusi s Alnagem nezalezi na tom, kdo tuto formulaci pouzil).

Sirien píše:
Zapomínáš na podstatnej faktor. Sirien říkal, že hráči SR jsou idioti! Také nemusí být vyjádření mé citace, ale souhrn z více diskusí
Obavam se, ze ti unikla podstata meho prikladu. Je uplne jedno, jestli ma jit o doslovnou citaci nebo o souhrn, presto porad plati, ze tvrzeni typu "Sirien říkal, že hráči SR jsou idioti!" (zvlast bez casoveho a mistniho omezeni) se principielne neda vyvratit. Da se maximalne tak (a to jeste ne vzdy) dokazat.

Sirien píše:
Jinak je Tvůj zájem o zachování mé důvěryhodnosti ... ale rád bych poznamenal, že jsem se neprosil.
Vsak jsem taky napsal, ze je ti to nejspis jedno.

Sirien píše:
Najdi si lepší důvod proč trávíš posledních pět stránek diskuse snahou dokázat že lžu.
Dovolim si upozornit, ze jsem vzdy pripoustel i jine vysvetleni tvych tvrzeni, nez ze lzes. Ostatne proto take leckdy pouzivam "neni pravda" misto "je lez", protoze lez je (nebo aspon jsem to tak vzdycky chapal) zamerne vyslovena nepravda s vedomim, ze jde o nepravdu.
Nicmene jsi potvrdil to, co vcera napsal Alnag:
"Sirien si vymýšlí a podsouvá jiným motivy, které nemají"
nebot mi podsouvas, ze se snazim dokazat, ze lzes, zatimco se ve skutecnosti snazim dobrat toho, proc neustale opakujes tvrzeni ktera jsou v rozporu s primymi vyroky jinych.

Sirien píše:
mimochodem dokazovat mou důvěryhodnost tím že dokazuješ že lžu...
A ja nekde napsal, ze bych chtel dokazovat tvou duveryhodnost? AFAIK nikoli, napsal jsem jen to, ze nepravdivymi tvrzenimi si v ocich jinych duveryhodnost snizujes. (Ostatne tvoje duveryhodnost je mi putne, stejne jako patrne moje duveryhodnost tobe,

Sirien píše:
Prohlížel sis někdy místní diskusní sekci? To jen naokraj.
Jisteze. Pripoustim, ze by se dala oznacit za "diskusni server" (netreba samozrejme lpet na tom, aby slo o samostatny web), ovsem pro potreby altarich diskusi je to znacne neprehledne a neprivetive. Uprimne redeno, nejen pro potreby altarich diskusi - obecne je zdejsi engine pro me jeste mene "user friendly" nez na Okounu, a to uz je co rict...
23.1.2009 13:29 - Bouchi
Alnag píše:
Pokud se člověk snaží dopátrat motivací jiných, tak pak nutně nastupují takové ty otázky, proč právě Sirien a proč právě teď

Protoze prave ted (presneji receno kratce pred vanoci) jsem zacal vic chodit na RPGF, rozhledl jsem se i v jinych tematech, precetl jsem si diskusi o Sirienove banu tam i tady, zaznamenal jsem jeho opakovane odsudky smerem k RPGF (pricemz jsem ve zminenych diskusich nezaznamenal ani odsudky nekoho jineho smerem k RPGF, ani kuprikladu odsudky nekoho z RPGF smerem k d20 - cimz nevylucuji, ze v nekterych jinych diskusich jedny ci druhe existuji, jen proste nemam komplet cele RPGF ani d20 prectene tam a zpatky (a pochybuju ze nekdo ma)). Proto "prave Sirien a prave ted".

Píše:
(zvláště v kontextu toho, co píšeš, tedy že to nesouvisí s přesunem Altařích diskusí, protože v první chvíli jsem měl pocit, že ano.)
Aby bylo jasne, ze si rozumime - Sirienovy odsudky na adresu RPGF nemaji zadny vliv na to, zda tam altari diskuse presuneme ci ne. Ale pokud by se napriklad nekdy v budoucnu stalo, ze se treba budu bavit s nejakym hracem, prijde rec na RPGF a on prohlasi "Sirien na d20 rikal, ze diskuse na RPGF nestojej za nic, tak jsem je ani nezkousel moc prochazet", tak to samozrejme nebude nic, nad cim bych plesal. (Ano, muzeme se ptat, zda nepritomnosti hrace, ktery si nesel udelat nazor sam, RPGF o neco prislo, ale ruku na srdce - IMHO snad kazdy z nas v situaci, kdy mel omezeny cas a vice moznosti na vyber, se nekdy zeptal "co byste mi doporucili/nedoporucili?" a potom to bral od tech doporucenych (a nedoporucene si nechal az na konec/na jindy).)
23.1.2009 14:17 - Lotrando
Bouchi: jen poznámka k přívětivosti diskuzí. Měl jsem stejný dojem a mám rád phpBB, je to takové víc profi. Pak jsem ale narazil na lidi co na fóra moc nechodí a jim kupodivu vadí phpBB a mají radši třeba to co je na Kostce. Osobně dneska můžu oba způsoby a každý má to své. Například vazba článku na phpBB je problematičtější, jaksi to vychází mnohem víc odděleně, než přístup na kostce. Zase vyhledávání je určitě pěkné na bbéčku.
23.1.2009 14:18 - Colombo
podle toho, co sirien říkal, nemá cenu ani na RPG F chodit, jen by se mi tam vysmáli a dali by mi ban, kdych bych projevil svůj názor:(

a kvalita informací a článků tam taky údajně není dobrá:(

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.076596021652222 secREMOTE_IP: 3.144.151.106