Bestiář - draci

Nejobávanějším netvorem Středozemě ke konci Třetího věku je bezesporu drak.
Napsal Rytíř

Draci jsou prastará stvoření, stvořená přímo Morgothem, naplněná jeho silou a zlobou. Žilami jako by jim kolovala magie namísto krve, jsou takřka nesmrtelní, obrovští a vládnou fyzickou silou, které se může rovnat jen málokteré stvoření Ardy. Praví draci navíc ovládají řadu kouzel a mají zvláštní schopnosti. Přesto se někdy zdálo, že největší zbraní těchto tvorů je jejich zlovolný intelekt a nadání pro šalbu a klam.

Je známo, že existuje několik druhů draků. Ti nejstarší byly tzv. bílí draci. Morgoth je stvořil s úmyslem vychovat neporazitelné bojové monstrum. Z těchto pravých bílých draků pochází okřídlení bílí draci a (taktéž okřídlení) draci ohniví. Menší a slabší příbuzní pravých bílých draků jsou zemní draci; z nich se záhy oddělili ještě draci jeskyní, kteří neměli dokonce ani velký ocas. Potomky pravých bílých draků jsou též draci ledoví, kteří stejně jako draci zemní křídla nemají. Menší a méně nebezpeční jsou bažinní draci, odnož rudých draků; jejich oheň tak nesálá, pouze mění jejich výpary v jedovaté plyny, které rozežírají železo jako by to byl papír.

Pouze ohniví draci dokázali vydechovat oheň; neustále vydávali žár, který ohříval široké daleké okolí a v jejich blízkosti připomínal výheň rozžhavené pece. Bažinní draci vydechují směs horké páry a jedovatých plynů, která je pro živé tvory stejně nebezpečná, jako oheň ohnivých draků. Ostatní, starší druhy draků, tuto dechovou zbraň neměli; pouze ledoví draci jí dokázali napodobit, když nasáli vodu a ledovou tříšť a prudce ji na nepřítele vydechli.

Pravý bílý drak

Jsou to statní, neuvěřitelně silní a hbití tvorové. Jejich šupiny patří v dračí říši k nejtvrdším, mají silné tlapy s ocelovými drápy a v tlamě dokáží rozmáčknout plně obrněného protivníka; jediným mávnutím ocasu dokáží srazit k zemi mûmaka. Nemají křídla. Milují fyzický boj a při konfrontaci s kýmkoli se snadno rozhodnou zaútočit; nejsou to takoví milovníci hádanek a disputací, jako ohniví draci. Nemají v oblibě teplé oblasti, libovolně ledové počasí snášejí bez potíží. Milují lov, čich mají ze všech dračích druhů nejlepší - dokáží vycítit kořist na 10 mil daleko. Mají bílou nebo šedavou barvu, je ale známo, že hodně staří draci se mohou zbarvit do hněda nebo i do ruda.

Ledový drak

Ledoví draci vzhledem připomínají pravé bílé draky a jsou za ně často zaměňováni; jsou ale menší a slabší. Narozdíl od nich mají rádi vodu a patří mezi výborné plavce; často se živí vodními tvory. Stejně jako ostatní Morgothovy stvůry mají ovšem strach z otevřeného moře, protože ho před nimi nadále stráží Ulmo. Ani oni nemají dechovou zbraň, dokáží ale nasát vodu a led a prudce ho vydechnout způsobem, který ji velmi připomíná. Nejraději se vyskytují poblíž ledovců nebo v zaledněných jeskyních, nejlépe s přístupem k černé, ledové vodě. Po zledovatělém povrchu se dokáží na širokých zadních nohách klouzat velmi rychle a s velkou jistotou.

Zemní drak

Jsou to v podstatě takoví malí bílí draci. Překvapují svojí rychlostí a schopností skákat a šplhat jako velká kočka. Patří k nejběžnějším druhům draků, rychle se rozzlobí, rychle o něco ztrácí zájem; ani oni nejsou proslulí svým vtipem.

Jeskyní drak

Odnož zemních draků, jeskyní draci, připomínají stavbou těla malé pravé bílé draky, až na to, že mají zakrnělý ocas a menší nohy. Patří k nejstaršímu druhu draků, avšak z pohledu pravých draků nejsou příliš inteligentní, řídí se spíše svými instinkty. Drží se v přírodních jeskyních a tunelech, i když jsou svýma silnýma tlapama schopni vyhrabat si vlastní nory. Ovládají lidskou řeč, ale nedokáží obvykle rozeznat pravou hodnotu pokladů, takže se často spokojí s blýskavými cetkami; jsou to vyhlášení (a průhlední) lháři.

Okřídlený bílý drak

Jsou to, stejně jako ohniví draci, potomci pravých bílých draků. Stavbou těla je stále připomínají, jsou však štíhlejší a mají ladnější pohyby. Podstatnější je, že prodloužené prsty jejich předních končetin jsou propojené pevnou koženou membránou, díky níž mohou létat. Vzduch je jejich doménou, dokáží bez námahy plachtit celé dny a v rychlosti se s nimi mohou měřit jen největší z orlů Středozemě.

Ohnivý drak

Ohniví draci jsou z hlediska vývoje nejmladší. Jsou to potomci pravých bílých draků a pro Morgotha představovaly vrchol jeho snažení. Oproti okřídleným bílým drakům mají čtyři tlapy a navrch ještě pár silných, dlouhých kožnatých křídel. Stavbou těla připomínají pravé bílé draky jen vzdáleně, jsou mnohem štíhlejší a mají ladné pohyby. Uvnitř jejich magických těl žhne žár, který jim umožňuje chrlit plameny na velikou dálku. Když letí rychle, vydávají hluk jako blížící se bouře; v případě nutnosti však dokáží letět i velmi potichu (avšak pomalu). Jsou velmi inteligentní, hrabiví, pyšní a zlí; jejich doménou je psychická magie.

Statistiky

Draci na Ardě vypadají trochu jinak než ti uvedení v pravidlech SRD. Přesto se z těchto pravidel dá vycházet. Základní statistiky draků určíte podle následujícího klíče:

  • draci bez křídel mají o jednu kategorii mocnější své ostatní přirozené zbraně
  • praví bílí draci mají (vyjma křídel) stejné statistiky, jako rudí draci v pravidlech
  • okřídlení bílí draci mají stejné statistiky, jako zelení draci v pravidlech - až na to, že nemají šest, ale jen čtyři končetiny, přední jim slouží jako křídla (jejich pozemní rychlost je proto poloviční než uvedená)
  • okřídlení ohniví draci mají stejné statistiky, jako zelení draci v pravidlech, jen dech mají jako rudí draci
  • ledoví draci mají (vyjma křídel) stejné statistiky, jako modří draci v pravidlech
  • jeskyní draci mají (vyjma křídel a ocasu) stejné statistiky, jako bílí draci v pravidlech
  • zemní draci mají (vyjma křídel) stejné statistiky, jako černí draci v pravidlech
  • bažinní draci mají stejné statistiky, jako černí draci v pravidlech, včetně dechové zbraně

Zvláštní schopnosti draků ve Středozemi se velmi liší nejen v rámci druhů, ale dokonce i u každého jedince - každý drak je osobnost s vlastním přístupem k problémům a unikátním souborem schopností. Tyto zvláštní schopnosti jsou definovány jen a pouze výběrem jeho kouzel; veškerá pravidla jejich sesílání se řídí podle všech pravidel pro sesilatele.

Napsal Rytíř 05.04.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 9 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13650512695312 secREMOTE_IP: 18.216.190.167