Materiály a odkazy pro pátou edici D&D

Pomůcky, aplikace, rozšíření, dobrodružství... vše co jste kdy potřebovali pro hraní D&D 5e.
Napsal Gurney

Překlady pravidel a dobrodružství

DnD 5e SRD (= online textová HTML pravidla v češtině)

  • Triáda základních příruček (Hráče, PJ, Bestiář)
  • Virtuální knihy (Grimoáry kouzel a Soupis povolání - shrnují obsahy napříč příručkami a nabízí různá alternativní třídění)

DnD 5e v Kostce = TLDR vysvětlení pravidel DnD 5e


Překlady základních příruček

  • Úvodní sada (Essential's kit)
  • Příručky hráče a PJ + Bestiář (PHB, DMG, MM)
  • Archivně Základní pravidla (Basic rules) a Začátečnická krabice (Beginner's box)

Překlady rozšiřujících příruček

  • Dobrodruhův průvodce Mečovým pobřežím (Sword Coast Adventure Guide)
  • Volův průvodce netvory (Volo's Guide to Monsters)
  • Xanatharův průvodce vším (Xanathar's Guide to Everything)

Překlady kampaní a dobrodružství

  • Rozsáhlé: Strádovo prokletí (Curs of Strahd), Hrobka Anihilace (Tomb of Annihilation), Sestup do Avernu (Descend to Avernus)
  • Střední: Poklad dračí královny (Hoard of the Dragon's Queen), Dračí loupež (Dragon's Heist), Drak z Ledového štítu (Dragons of Icespire Peak), Rudá ruka zkázy (Red Heand of Doom), Ztracený důl Fendelveru (Fendelver's Lost Mine)
  • Krátké a jednorázové: Pobřeží snů (Shore of Dreams), Alcrosský řezník (The Butcher of Alcross), Příběhy ze Zejícího portálu (Tales from the Yawning Portal), Kaple na útesech (The Chapel on the Cliffs)

Další kampaně a dobrodružství

Původní pro 5e

ČESKY


Kovářova dcera - původní d20 tvorba pro začátečníky. Jednorázovka pro 1. úroveň.


ANGLICKY


The Wizard's Amulet - volně dostupné dobrodružství od Frog God Games.


Konverze odjinud do D&D 5e

ČESKY


Rudá ruka zkázy - konverze 3.5e dobrodružství o snaze zastavit brutální invazi temných sil.


ANGLICKY


Cormyr: The Tearing of the Weave - konvezre třetiedičního dobrodružtsví ze světa Forogotten Realms


Madness at Gardmore Abbey - fanouškovská předělávka jednoho z pozdních 4e dobrodružství.


Rise of the Runelords - pokud by jste měli v plánu toto relativně známé dobrodružství (šlo o první Pathfinder Adventure Path pro Pathfinder RPG) hrát v 5e.


Pomůcky a přehledy

ČESKY


Deníky postav


Karty kouzel - "V balíku je k dispozici pdf se všemi kartami seřazenými abecedně a pak sady pro jednotlivá povolání. Pro zadní stranu je rub.pdf, na kterém jsou některé zadní strany lehce zaflekatělé (zastávám názor, že materiály pro dračák mají mít patinu:)), ale kdyby někdo chtěl mít zadní strany čisté, je k dispozici i rub_jeden.pdf. Karet jsou zamýšlené pro velikost 91,5x62,5 mm (3x3 karty na papír A4), ale dají se zdravým okem přečíst i když se na A4 vytisknou v řadě čtyři" - Edhel; RAR 9,5 MB


Zástěna pro GMa - pvedená šestidílná zástěna, na které najdete shrnutá všechna důležitá pravidla. Autorem je Peter Fitz (originál najdete zde), překlad Efram, na vychytání drobných chyb se podíleli Tarfill a Arled.


ANGLICKY


Character generator - aneb vytvořte si postavu pomocí pěti hodů kostkou (no dobře, ještě staty, takže celkem jedenácti...).


Character sheets - obsáhlá ENWorld kolekce.


Cheatsheet - trochu netradiční grafické zpracování, autorem je Rob Donoghue (spoluzakladatel Evil Hat Productions a spoluautor systému Fate.


Conversions to 5th Edition D&D - rady pro konverzi materiálů ze starších edic do D&D 5e. Chlapík jménem Stan Shinn nicméně příliš nesouhlasí s čísly pro první edici AD&D, takže nabídl svůj vlastní způsob. A tady je porovnání jeho a oficiální konverze z ENWorldu.


Dungeon Masters Guild - oficiální Wizardí obchod, kde můžou fanoušci D&D (za dodržení určitých podmínek) zveřejňovat svoje doplňky k páté edici D&D i světu Forgotten Realms. Něteré věci jsou placené (50% z výdělku by mělo jít autorovi doplňku), jiné zdarma či pay-what-you-want, každopádně jde ale o stále se rozšiřující knihovnu nejrůznějších produktů... samozřejmě je dobré se řídit i hodnoceními uživatelů neboť sem kdokoli může dát téměř cokoli a kvalita proto může být značně kolísavá.


Dungeons&Dragons Basic Rules - stránka s odkazy na volně dostupná Základní pravidla (Basic Rules) páté edice. Toužíte-li po českém překladu, najdete ho zde.


Deníky postav a předpřipravené postavy - z dílny Wizards of the Coast. Deníky zde naleznete v několika variantách - linkované, nelinkované, s dovednostmi přiřezenými k vlastnostem... prostě a jednoduše, vyberte si co vám vyhovuje.


Errata a mnohé další oficiální materiály k páté edici - jako kompilace Saga Advice (oficiální FAQ), vylepšený seznam kouzel s uvedenými školami (a seznam kouzel seřazený dle škol), seznam potvor z bestiáře podle typu a challenge ratingu, magické předměty dle vzácnosti... věnujte také pozornost níže uvedenému Donjonu, kde lecos z toho, co Wizardi nabízí v pdf, dostanete v uživatelsky mnohem příjemnější podobě.


Non Magical 5e Characters - "Like a coke dealer sneaking into a Bat Mitzvah, 5e thinks everyone deserves a little magic in their lives... So here are all the ways to avoid being magic."


Magické předměty dle rarity - seznam v excelu.


Modifying Classes - oficiální článek věnovaný úpravám a vytváření nových povolání pro pátou edici.


System Reference Document pro pátou edici (SRD 5.1) - volně dostupná část pravidel páté edice v pdf(nicméně pro hru zcela dostačující, chybí především většina archetypů, zázemí a odborností), vydaná pod Open Game License (OGL) - což znamená, že pokud máte zájem vydat vlastní doplněk pro 5e, či dokonce hru postavenou na systému páté edice D&D, zde najdete vše co můžete zcela legálně použít i za jakých podmínek. SRD v podobě webu potom najdete zde.


Aplikace a generátory

ČESKY

Kniha kouzel - šikovný Zaarův prográmek (pro Windows), obsahuje všechny kouzla (v češtině, identická se ShadoWWWovým překladem), je možné je filtrovat podle povolání a úrovně, vytvářet si vlastní seznamy a exportovat do .csv pro kartičky. Aby to fungovalo, je potřeba si stáhnout a nainstalovat LabVIEW Run-Time. PDF dostanete tak, že .csv soubor importujete na http://hardcodex.ru/ a "vytisknete" (tj. nahoře download, v něm print as PDF a v objevivším se okně pak jako tiskárnu nastavíte do PDF. Alternativně je možné vytisknout vygenerovoanou stránku z prohlížeče.


Aplikace počítá i s ovládáním na tabletu, samozřejmě máte-li ho s Okny.


ANGLICKY


D&D 5 Spellbook Cards - aplikace pro Android, obsahuje kouzla z Příručky hráče (Player's Handbook) a Elemental Evil Player's Companion.


Donjon - jeden z nejuniverzálnějších nástrojů, které lze na internetu nalézt. Přímo pro pátou edici nabízí filtrovatelný seznam kouzel, nestvůr a magických předmětů, kalkulátor i náhodný generátor bojových střetnutí. A když jsme u náhodných generátorů, tak je tu taky jeden pro poklady i celé dungeony. No a to samé najdete i pro AD&D, d20/D&D 3e, Pathfinder, D&D 4e a Microlite 20. A nezapomeňte si vygenerovat vlastní planetu nebo rovnou fantasy svět.


Fantasy Name Generator - ve skutečnosti generuje jména naprosto čehokoli, včetně reálných.


Fifth Edition Character Sheet a DM Tools - deník postavy a GMův pomocník, aplikace pro Android.


Game Master 5th Edition a Fight Club 5th Edition - aplikace pro GMa a elektronický deník postavy pro otroky Jablka (iOS).


Hexographer - volně dostupná verze Java aplikace pro vytváření hexových map.


Karty kouzel - včetně kouzel z Elemental Evil Player's Companion, tříditelné dle povolání a úrovně kouzla. Můžete si vybrat z anglické, ruské, portugalské a u kněze přirozeně také italské jazykové mutace a karty monster ze stejného zdroje - anglicky a rusky, tříditelné dle challenge ratingu.


Orc Pub - všestranný online nástroj, umožňující nejen postavit (či si nechat náhodně vygenerovat) postavu, ale pomůže taky v torbě vlastních zázemí, kouzel či nových povolání. Momentálně v betaverzi, takže jsou k dispozici pouze povolání, kouzla a zázemí ze Základních pravidel (Basic Rules).


Random village - ...We are the Village Green Preservation Society, aneb vygenerujte si mapu vesnice.


Doplňky a pravidlová rozšíření

ČESKY


Testovací obory (a povolání Alchymisty) pro Jeskyně a Draky


Lovec čarodějnic - nové povolání vytvořené Mathewem Mercerem na přání Vina Diesela (na jejich hru se můžete podívat zde). Přeložil sirien. (Pozdější nepřeložená verze zde


Alchymista - nové povolání pro D&D 5e, pokud se vám zalíbí, určitě se podívejte i na rozšíření. Autorem je Richard Davies, překlad vytvořil ShadoWWW.


Asterionská božstva a jejich domény - patříte nejen mezi fandy D&D, ale i světa Asterion? Pak se vám možná bude hodit Shadowwwův krátký soupis Asterionských bohů, určující ke kterým z kněžských domén dává ten který bůh přístup svým následovníkům. PDF, 40 kb.


Cvičení zvířat - Kinova pravidla pro zvířecí společníky.


Nová tajemná vzývání - Shadowwwův doplněk pro černokněžníka.


Mlžný chodec - překlad neofiko DnD 5e povolání


Vědecká magie aneb velmi povedené pojetí alchymisty pomocí zázemí a odborností pro D&D 5e. Shadowwův překlad, autorem je Matt Roth.


ANGLICKY


Aranea - nová potvora pro 5e... aneb když arachnofobie a pud sebezáchovy jsou totéž. PDF, 1,3 MB.


Aztar-ghola - potvora pro 5e.


Hoard of the Dragon Queen online suplement - pravidlový doplněk k sérii dobrodružství Hoard of the Dragon Queen z kampaně Tyranny of Dragons (kde seženete Tyranny od Dragon včetně Hoard of Dragon Queen se dozvíte níže)... magické předměty, nestvůry a pár nových kouzel. PDF, 932 kb.


Tabulka náhodných cetek (d100) - nejlepších (dle wizardů) sto příspěvků z více než 1 300, které D&D fandom poslal.


My new d20 Modern Campaign - pravidla pro moderní střelné zbraně v D&D. Pokud vás to zaujme, tak se podívejte do Unearthed Arcany (níže), kde najdete i devítistránkový článek o D&Dčkové magii v moderním světě.


Unearthed Arcana - sborník článků z dílny WotC, nabízející každý měsíc několik stran alternativních pravidel, návrhů na nová povolání či úpravy těch starých a mnoho dalšího. Berte v potaz, že přestože jde v zásadě o oficiální materiály, kvalita je velmi kolísavá a střídají se zde velmi dobré a zajímavé kusy se zjevně neotestovanými a velmi pravděpodobně hru rozbíjejícími experimenty.


Zázemí

ANGLICKY


ENWorld kolekce.


False Machine kolekce.


Hack&Slash kolekce - velmi povedené kousky jako prostitut(ka), vlčí dítě nebo winter soldier (ve smyslu ten z Kapitána Ameriky, žádná souvislost s pácháním či vyšetřováním válečných zločinů).


theRPGSite kolekce.


Walking Mind - dva epické backgroundy.


Obsah zdaleka není kompletní - doplňků pro pátou edici už teď existuje nepřeberné množství... najdete-li něco zajímavého, určitě se podělte, budu seznam postupně doplňovat. Nebojte se také dát vědět, přestane-li některý z odkazů fungovat, bude-li daná věc někde na internetu stále dostupná, přesměrujeme na ni i link v článku.
Napsal Gurney 03.02.2016
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 127 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1266450881958 secREMOTE_IP: 3.239.59.193