Jerson píše:
No, v roce 1997 jsem doufal, že se prosadí rozlišení RPG a PC RPG, a ono ne. Dneska někomu řeknu, že hraju RPG, a on mi řekne "to znám, já hraju Diablo". A přitom to už bude dvacet let.
Já bych namítnul, že se vžilo označení Tabletop RPG (případně Pen-and-paper/PnP RPG) a PC RPG. Podle toho v jaké společnosti (na jaké stránce) se nacházíš, pro to co se tam řeší častěji se může používat prostě jen RPG a pro to méně časté příslušné rozlišení. Je pravda, že častěji se "RPG" asi používá pro PC/konzolové hry, jednak je to přece jen rozšířenější zábava, jednak "PC RPG" je trochu problematické, protože RPG jsou i na konzole.
...typicky
Escapist píše "tabletop" kdykoli to není jasné z kontextu.
Jerson píše:
jde o to, že tomu RPG říkají všichni jeho hráči. A nejsem si jist, jestli místní umělé redefinování na něco, co není RPG, zrovna pomůže porozumění.
Nepomůže. RPG je prostě strašně sexy označení a kdykoli něco nazveš rpgčkem, příslušná komunita už si to označení nikdy nedá vzít. Ale potřeba rozlišovat to existuje, takže se buď vymyslí nějaké prefixy, nebo se prostě časem zažije jiný název (storygames) a přestane se řešit jestli to spadá nebo nespadá pod RPG, protože nikoho už ty flamy nebaví a nějaké formální řazení stejně řeší jen teoretici, většině hráčů je to celkem ukradené.
Jerson píše:
Já se to fakt snažil najít, ale měj ohled na staršího, rodinnými starostmi a nedostatkem času zkoušeného muže a tenhle argument mi prosím napiš (znovu, pokud jsi je už psal), nebo zkopíruj.
Ehmm, trapas, já ho taky teď nemůžu najít, čili se omlouvám za mystifikaci a znova co jsem měl pocit, že už jsem psal:
RPG je prostě homonymum, stejně jako třeba raketa. Můžeš si stěžovat, že když řekneš "navrhuju rakety", tak si třetina lidí myslí že děláš pro ESA, třetina že jsi inženýr nějaké zbrojní firmy a jen třetina pochopí, že děláš sportovní náčiní, nicméně nic z toho nemění nic na tom, že slovo "raketa" má více významů. To že slovo "raketa" se používá pro něco totálně odlišného než ty obvykle myslíš nicméně není argument pro to, aby jsi začal nazývat hokejku raketou, přestože hokejka má funkcí i provedením nepochybně blíže k tenisové raketě, než tenisová raketa k
ICBM.
Krom toho, stejně jako lidi co znají oba významy slova raketa ti jsou schopni popsat rozdíl, lidi co znají oba významy slova RPG ti bez problému popíšou rozdíl mezi dvěma odlišnýma aktivitama. Jediný rozdíl je v tom, že zatímco většina populace se setká se oběma významy slova "raketa", spousta lidí se nikdy nesetká se stolními RPGčky a někteří ani se zkratkou RPG.