Kultura

Zaphod
23.10.2007 13:47
Něco pro zasmání
Doufám že to ještě všichni neznáte. Hodně povedená záležitost.
Hůlkový řád
25.1.2013 01:41 - Colombo
Jerson: a nepoužívají zrovna vojáci v podobných případech nějaké filtry vody?

Imho moc pěkná myšlenka s těmi bakteriemi. I když tam ani nejde o to, že by bakterie byly za 2k let jiné. Spíše jako rovnováha střevní mikroflóry, která může být narušena změnou potravy či právě bakteriemi z půdy (resp. jídla) a vody.

Kdo se kdy posral z pití studené vody z horského potůčku, bylo to tímhle (v případě mírné formy).
Nedávno s tím měli naši vojáci problém, když jim přijel vařit Babica:)
25.1.2013 05:52 - noir
Já bych jen prosil, aby si Jerson aspoň jednou přečetl původní příspěvek(když už je linkovaný), a ne jen jeho interpretaci. Mohli bychom se tak vyhnout zbytečným reakcím na věci, které jsou už dávno vyřešené.
Kdyby to Jerson udělal, dočetl by se, že jde o MEU-tedy 2200 mužů vybavených docela pěkným arsenálem (houfnice, LAVy apod.) A také kompletní nemocnicí...
25.1.2013 05:52 - Vojtěch
Latinsky? Doktor by mohl něco znát, pokud ho sebou mají.

Jinak souhlas, že bez satelitů a GPS by spousta systému podstatně omezená ve funkci, takže by museli chlapci bojovat poněkud postaru (tak 40. až 50. léta bez atomovky). Americké tanky jsou taky poměrně žíznivé a spusta jiné techniky taky a dělají je na letecké palivo (i když dokážou jet i na benzín, který u římanů taky nebude) takže budou mít potíž i vyrobit dostatečně čisté palivo, pokud to zkusí. V tomhle ohledu bych vsadil spíš na ruskou techniku. Ti dokážou létat i na motorovou naftu.

Jinak by to dopadlo asi jako v Afghánistánu. Ovládneš území, a pak co s případnými nepokoji? Dost by záleželo na tom, kde by se objevili a jak by se chovali. Myslím, že by zvládli déle držet jeden městský stát silou, pokud by nesvedli zavést nějakou nosnou ideu, pro kterou by nadchli obyvatelstvo, aby se šířila impériem. Jinak by je impérium spolklo jako kterykoli jiný knen tak během dvou generací.
25.1.2013 06:27 - noir
A tak ještě jednou: když už tady chcete řešit podrobnosti, fakt by nebylo od věci si přečíst ten příspěvek na Redditu... (to je k těm tankům)
25.1.2013 06:46 - Jerson
připojuju si přes mobil s dvoupalcovou obrazovkou a stránka regeditu má bez obrázků přes mega, takže mi ho spolehlivě zasekne. musel jsem vzít zavděk českou interpretací. jestli s tím máš Noire problém, mohl bys relevantní informace napsat sem (nebo do jiného tématu)
25.1.2013 07:10 - Jerson
Tak jsem si to přečetl ... a stejně nevím. Původní nápad počítá MEU, ale jak se zdá, tak ve zpracovávané verzi bude nějaká speciální jednotka ... takže jak Noire? S čím tedy máme počítat? Dokonce i ty tanky tam původně byly.
25.1.2013 09:52 - Ebon Hand
Já krom technologického rozdílu vidím velký rozdíl v taktice, dnešní jednotky dávají obrovský důraz na krytí, maskování a využití prostoru společně s výhodami svých zbraní. Proti tomu legie vždy nastupovali rádi v otevřeném prostoru a v sevřeném šiku, aby se legionáři mohli krýt navzájem. Představa bojiště, kde nastupuje falanga proti pahorku, kde jsou zamaskování vojáci. Legionáři pořádně nikoho nevidí, občas práskne výstřel a někomu se rozprskne hlava.. By si mysleli, že nastupují proti démonům z pekel.
A pokud by měli tank, ať je žíznivý jak chce, stačí ho postavit do pole a tam nechat, legionáří kopíma z něj odloubají maximálně bahno. Stačí aby jednou vystřelil, když bude olezlý a obležený legionáři. Tlaková vlna z výstřelu polovině vojáků potrhá plíce a všichni ohluchnou. To beru jako dostatečnou demonstraci síly. Pak už jen stačí udržovat atmosféru strachu občasným mířeném výstřelem na kverulanta. Pro lidi té doby to bude božská schopnost. Trefit velitele vzbouřenců na kilometr, aniž by viděli moderní vojáky, je bude dokonale psychicky paralizovat.
A stejně nakonec všichni moderní vojáci umřou, protože si začnou užívat své božství a postupně je zapíchnou v bordelech děvky a vrazi, zbytek zlikvidují v Římu tak oblíbení traviči. :D
25.1.2013 10:08 - noir
Vzhledem k tomu, že Řím by v 1. století našeho letopočtu prakticky bez hradeb a přitom vybavený kvalitními cestami, trvala by likvidace císaře asi půl hodiny. A pak už jen vydírat nobilitu - drby o všech senátorech a latifundistech jsou k dispozici v každé ejncyklopediii.

Ostatně rozbít legii by bylo dnešní technikou zcela jednoduché, stačí k tomu tak dva snipeři: postřílet legáty a centuriony a je konec. A vzhledem k tomu, jak byly tyto hodnosti výrazně odlišené od ostatních vojáků, by to byla hračka, s dostřelem moderních zbraní...
25.1.2013 11:10 - Merlin
Ebon to shrnul i za mne naprosto přesně. Amíci by vyhráli válku a prohráli život :)
25.1.2013 11:58 - Blaine
Docela zajimava v tomto ohledu je serie 1631 z pera Erica Flinta. Jde o bohuzel z casti o politickou agitku, takze ne vsichni to dokazou prekousnout.
Nepropadne se do minulosti vojenska jednotka, ale cele mestecko. Asi 2000 obyvatel z Apalacskych hor a dopadnou kus od Magdeburgu tesne po jeho brutalnim masakru hrabetem von Tillym. Nemaji tuny moderni techniky, ale maji svoje znalosti a veterany z Vietnamu, pripadne ze Zalivu. A maji jednu velkou knihovnu plnou vedomosti. Sice ne tolik, kolik by si prali, prece jen o tricetilete valce v bezne high school knihovne kdesi v kopcich moc svazku nebude, ale i tak jich maji vyrazne vic.
Co rozhodlo jakekoliv boje s v te dobe vybornymi generaly a vojaky byla kadence zbrani - to ze jeden vojak dokazal behem kratke doby vypumpovat do vzduchu destiky az stovky naboju, ktery kazdy jeden dokazal zpusobit takove zraneni, ze terfeny jiz nedokazal bojovat dal, melo na moralku brutalni ucinek. A kdyz pouzili kulomet proti sevrenych plukum pikenyru a musketyru? Hrozny masakr, ktery by se dal prirovnat ke koseni travy poradnou kosou. Saozrejme, ze ne kazdy zasah znamenal smrt, ale ten efekt, kdy pred vojaky po desitkach padaji jejich spolubojovnici?
A pokud bychom sli jeste hloubeji do minulosti, tak si myslim, ze efekt bude horsi a horsi. A jak tady uz nekdo napsal - kazdy z dustojniku by si mohl hrat na boha valky, protoze by dokazal ocitovat vsechny historicke vetsi bitvy, ktere napriklad Ceasar vybojoval, dokazal by rozumne reagovat na opozici i za pouziti domorodych sil. Nebylo by nic jednodussiho nez se kouknout do nejake historicke ucebnice o rimskych valkach a zamyslet se, jak zakrocit proti bezne uzivane taktice ze pouziti terenu a zdroju, ktere bude moci ziskat od mistnich obyvatel.
25.1.2013 14:47 - Alnag
Merlin píše:
Ebon to shrnul i za mne naprosto přesně. Amíci by vyhráli válku a prohráli život :)


Takže... jako obvykle? :)
25.1.2013 23:13 - sirien
taky...
- naprosté selhání komunikačních prostředků
- naprosté selhání navigačních prostředků
- naprostý výpadek čehokoliv, co vyžaduje dálkově propojené počítače
- naprostý výpadek čehokoliv, co potřebuje vnější support (např. long-range radarovou navigaci)
- omezené množství munice
- omezené množství náhradních dílů (pro zbraně a jejich údržbu)
26.1.2013 08:02 - noir
-odkdy selhávají vysílačky?
-odkdy selhávají dokonalé papírové mapy nebo ty uložené v počítačích?
-to je práci jednotky o 2000 mužích k čemu?
-na co potřebuje jednotka, která nemá rakety raketovou navigaci?
-ano
-ano

Největší problém by měli dnešní vojáci s naprostou závislostí na ropě a jejích derivátech. Jakmile by došla, měli by problém...
26.1.2013 09:17 - Vojtěch
Mapy jsou na houby, protože v římské době i podnebí vypadalo krapet jinak, orientační body zdaleka ne vsechny existují a města ani cesty nejsou tam kde je mapy kreslí. Budou tak jako přibližné. A taky doufáme, že sebou vojáci mají mapy zrovna té které oblasti, kde se objeví a nespolehají na to, že je nafasují / stáhnou z centrálního registru ve chvíli, kdy je tam přidělí.

Netroufám se taky odhadovat nakolik se US Army bude spoléhat na satelitní navigaci a coordinaci s AWACS a tak dál.
26.1.2013 09:25 - Spize
Ono, když je řeč o morálce, tak ty moderní vojáci taky nebudou zrovna odvařený z toho, že jsou někde kdovíkde kdovíkdy, pravděpodobně bez možnosti se vrátit domů.
26.1.2013 10:40 - Merlin
Noir: no..už je to delší dobu co jsem z vojny, nicméně...:) nám selhávaly vysílačky naprosto běžně a v poli těch náhradních dílů moc není. Navíc to není o tom, že se dovoláš z krabičky A do krabičky B a už vůbec ne na "nekonečnou vzdálenost" :)
Nač ti je mapa (o dokonalosti si dovolím hodně pochybovat už jenom v závislosti na jiném prostředí, jiným vodotečím, jiným pohořím a jiným lesům) v počítači, když ti ta mrška chcípne hned jak dojdou barerie :) atd.
26.1.2013 12:18 - Colombo
26.1.2013 12:34 - Vojtěch
A pak že je třeba zvedat most.
26.1.2013 16:31 - sirien
noir:
- od té doby co mají bez přenosové sítě jen omezený dosah (uznávám že "naprosté" jsem tu trochu přehnal)
- současné mapy Ti budou ve starověku k ničemu, ani ty řeky nebudou tam kde je budeš mít zakreslené. A bez satelitů nebo dronů ze základny si je moc neaktualizuješ
- nevím, záleží na tom o jakou jednotku jde a jak moc využívá ke svým potřebám (třeba sledování zásob, zdravotní záležitosti atp.) cloud computing
- psal jsem radarovou, ne raketovou.
27.1.2013 18:08 - klaymen
http://vimeo.com/58179094

The Reward - kratky animovany film o ceste dvoch dobrodruhov.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.078577995300293 secREMOTE_IP: 3.142.200.226