Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
9.6.2010 10:49 - Sosáček
Alek píše:
A co kdybys mluvil tedy konkrétně (nebo vy, je-li vás více), co bys rád? Export článků do TeXu? Konvertor HTMl to TeX existuje, není třeba ho tvořit na Kostce. Nebo je v TeXu chceš přímo psát? Čili si to můžeš napsat ve svém editoru, vyexportovat to do html dokumentu a ten vložit sem.

Ale houby. Tukan nadava na TeX obecne (ne na kostce) tak nadavam na tukana obecne (ne na Kostce), tady nema TeX pochopitelne co delat.

Ja bych byl nejradsi, kdybyste udelali tagy v diskusinich prispevcich kompatibilni s phpbb, abych nemusel resit dve ruzny syntaxe pro vkladani cehokoli, kdyz se vyskytuji na phpbbforech i tady, pac je otrava zas zjistovat jak se vklada obrazek a citace.
9.6.2010 10:52 - Colombo
Různé tagy atd. jsou v pohodě, když bude přímo u psaní k dispozici jedním klikem manuálová stránka.
9.6.2010 11:03 - Sosáček
Ruzny tagy jsou otrava, kdyz pet webu znamena pet ruznejch tagu. Z "chci vlozit odkaz -> vlozim odkaz" to udela "chci vlozit odkaz -> budu zkoumat jak se vklada odkaz -> budu cachrovat s nahledem -> vlozim odkaz".
9.6.2010 13:08 - Jerson
Nebývá to časté, ale souhlasím s Tamtím chlápkem. Jeden způsob je mnohem lepší, a to že každé forum funguje jinak mě občas deptá. I když to se netýká D20, kterou beru jako jeden ze dvou standardů pro poměřování.
9.6.2010 14:13 - sirien
Tamten Chlápek píše:
Bych se ti smal az budes delat nejakej oficialni dokument (bakalrku, napriklad) ve wordu

...máš namysli ve světově naprosto nejstandardizovanějším programu pro oficiální textové zprávy ve firemním prostředí? U nás na škole s tím proklamovaným důrazem na praxi a tak?
Hm... myslím že s tím nebudu mít problém.

Ad odkazy: kdyť to tady je prakticky celý založený na HTML, tak kde máš problém? Jen místo <> používáš []
NEMLUVĚ o tom, že ty nejpoužívanější (v 99% případů) tagy máš dole k dispozici jako tlačítka. (kromě nich si tu vybavuju použitý snad jen OL místo UL, HR, TABLE a související - a to fakt minimálně, TABLE prakticky jen tak pro srandu, OL sem neviděl už věčnost a HR máme já a Rytíř v pár článcích)
9.6.2010 14:26 - Colombo
"...máš namysli ve světově naprosto nejstandardizovanějším programu pro oficiální textové zprávy ve firemním prostředí? "
HAHAHA
9.6.2010 14:31 - noir
Hm, já teda pracoval jen pro tři nadnárodní kolosy, ale všude se ofiko žádosti a dopisy psaly ve Wordu.
9.6.2010 14:33 - Colombo
To ukazuje spíš na počítačovou gramotnost.
9.6.2010 14:40 - sirien
...nebo na praktičnost zmíněného programu, zatímco Tvoje poznámky svědčej o elitářské úchylce všech asociálních tech-geeků. Radši to nebudu moc rozvádět.
9.6.2010 14:44 - Colombo
Takže když někdo umí gramatiku, tak je elitář? Když někdo umí číst a psát, tak je elitář? Když někdo má základní přehled o světě kolem, tak je elitář?

Zato neumět gramatiku, to je panečku frajeřina.
9.6.2010 15:08 - Sosáček
sirien píše:
Hm... myslím že s tím nebudu mít problém.

Ty s tim problem mit nebudes. Jenom to bude vypadat hrozne, zejo :) Ale jak rikam, neprekvapil by me ani powerpoint s ruzovym pozadim, u "managera".

sirien píše:
nejstandardizovanějším

To slo nejspis neexistuje, a velmi jiste neznamena co myslis.
9.6.2010 15:17 - sirien
Tamten Chlápek píše:
neprekvapil by me ani powerpoint s ruzovym pozadim, u "managera"

Tak většinou se u nás prezentuje z .pdf (ono je to takové jistější vzhledem ke kompatibilitě softwareů) a zrovna za tohle by sis šel tu zkoušku asi zopáknout, na prezentace je kladenej docela důraz. I když teda spíš na rétoriku, projev, přípravu a tak než na samotný obrázky na stěně...

Jinak to slovo docela dobře existuje (použil sem ho... rozumněl si mu), je to normální třetí stupeň, takže nevidim problém, a význam má docela jednoduchej: standardní firemní program pro textové soubory, nejrozšířenější z této množiny.


Colombo: Používáš blbý paralely. To že někdo umí gramatiku, to asi tak odpovídá tomu že umí použít word (T602, OO texťák...)
Používat nějaký nerozšířený záležitosti, to není jako umět gramatiku - to je spíš o schopnosti skládat poezii a znát různé debility jako je "trochej".

Když někdo neumí napsat gramaticky rozumnou věc, je to na zabití. Když někdo kdo není učitelem češtiny nebo básníkem ví, co to je trochej, tak je kapku mimo normální hodnoty
9.6.2010 15:25 - Colombo
sirien: v PDF, o to jde. On ten word taky vypadá na každém počítači jinak. A to nemluvím o vložených obrázcích nebo o uzavřenosti formátu.
9.6.2010 16:21 - Max
To skutečně věříte že na konci můžete dospět ke shodě "X je lepší jak Y"?
Zvláště když srovnáváte "Komplexní nástroj (metajazyk) pro tvorbu platformě nezávislých dokumentů" vs. "Grafickej textovej editor zaměřenej na pokrytí potřeb běžného uživatele" vs. "Formát zaměřenej na přenos dokumentů mezi platfomami, který je pouze pro čtení"

A "nejstandardizovanější" slovo možná existuje, ale je to nesmysl. Pokud něco standardy dodržuje, tak je to dodržuje. Pokud je některá jednička nejjedničkovatější tak to už je spíš pouze marketingovej ... víteco.

Ale jinak koukám že wysiwyg má i světlé stránky.
9.6.2010 16:31 - Alek
Max píše:
Ale jinak koukám že wysiwyg má i světlé stránky.

To si piš, že má. Jen si vzpomeň na dobu, kdy tu wysiwyg ještě nebyl. To nebylo žádný růžový období, jak tu možná někdo naznačuje. Pravidelně se objevovaly třeba dotazy na obtékání obrázků, vůbec samotný vkládání obrázků bylo minimálně otravně složitý. Tím ale neříkám, že jsem z toho výsledku nekriticky nadšen, to být nemohu, když vidím, jak s tím někteří zápasí. Takže bych řek, že máme pro tu novou verzi Kostky co promejšlet a testovat. :-)
9.6.2010 16:39 - Colombo
Zatímco v dnešní době jsem si půl hodiny hrál, jak to udělat přes automatické vkládání až jsem se naštval a udělal to editací zdrojáku.
9.6.2010 16:52 - Sethi
Hlavní problém toho editoru vidím v tom, že vyžaduje ochotu uživatele udělat krok stranou a nedejbože se něco naučit. Ano, něco jsem se s ním navztekala. Ale v okamžiku, kdy člověk dodržuje ta nejzákladnější pravidla, jsou nějaké úpravy nebo vkládání ta nejjednodušší věc.
9.6.2010 16:55 - Lotrando
Office umí uložit schválené přenositelné formáty a jeho interní docx je xml dokument. Tuším že i částečně zdokumentovanej, protože jsem v tom cosi generoval pouhou xsl transformací (takže rozumnej formát).

lolopenoffice je opravdu hračka, a to i potom, co ho zasponzoroval Sun a udělal z něj něco aspoň trochu užitečnýho. Naštěstí jim včas došlo, že v tom jen utápí prachy a tak to ke škodě produktu nepřepsali.

a "sázecí softy", no možná ve škole, s důrazem na slovo možná

btw, bez brutální finanční podpory komerčních firem by byl i ten aspoň trochu použitelnej kus open source světa v háji.
9.6.2010 17:13 - Colombo
"btw, bez brutální finanční podpory komerčních firem by byl i ten aspoň trochu použitelnej kus open source světa v háji."
tohle je teda uplně mimo. Naopak, opensource často vzniká tak, že si někdo udělá pro vlastní potřebu prográmek, poskytne ho ostatním pod nějakou volnou licencí a někdy se kolem takového prográmku, který je třeba oblíbený, udělá slušná komunita, která ho dále vylepšuje. To je ostatně třeba případ Unixu.
9.6.2010 21:24 - Alek
Colombo píše:
Zatímco v dnešní době jsem si půl hodiny hrál, jak to udělat přes automatické vkládání až jsem se naštval a udělal to editací zdrojáku.

No vidiš to, udělal jsi to, ve zdrojáku, protože to s nim prostě umíš, patříš do té jedné skupiny lidí (řekl bych menší). Druhá skupina to zase zvládne jen díky automatickému vkládání. A před zavedením wysiwygu byla ta druhá skupina prostě v - no šak víš kde. :-)

Ušatá™ píše:
Hlavní problém toho editoru vidím v tom, že vyžaduje ochotu uživatele udělat krok stranou a nedejbože se něco naučit.

Já bych neřekl ani tak naučit se, jako spíš s ním nebojovat, zkusit využít to, co nabízí a necpat mu za každou cenu svou představu vytvořenou ve starém editoru. Hlavně se to týká editace článků psaných ve starém systému. Sám jsem se na tom spálil, když jsem se snažil wysiwygu cpát postaru dělanej článek plnej obrázků, tabulek apod. Brzo jsem pochopil, že bude lepší ten článek úplně překopat nástroji wysiwygu.

OT k Wordu - nejsem zrovna milovník Mrkvosoftu, ale můžu s klidem prohlásit, že jestli mi něco na Mac OS X chybí, je to Word 2007. Sic má mouchy, neexistuje lepší textový procesor.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10115599632263 secREMOTE_IP: 13.58.39.23