Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
3.8.2010 17:37 - sirien
rozepsaný článek o dynamické teorii. Potřebuju tam dát na úvod obrázek. Možnosti práce s tím obrázkem (například align:center, size="70%" případně obdoba v px nebo cokoliv dalšího) jsou totálně na hovno, protože... wysiwyg. Fakt totálně nechápu co v něm je tak úchvatně lepší že sme tu s nim musela Kostka prznit, tlačítka formátování jsme měli i předtim, práce s obrázkama šla totálně do kelu a náhled na to jak to bude vypadat to stejně neposkytuje o nic víc než předchozí varianta, troufám si říct že to je i horší - předtim to byl blok textu a člověk si ho prostě nějak představil co s nim ty tagy udělaj (nebo aktualizoval a podíval se na náhled), teďka si kromě představy jak to bude vypadat musí ještě odmyslet vnitřní formátování wsw který pak vypadá stejně jinak (odentrovávání, řádkování...) a nebo uložit a aktualizovat náhled... jako fakt děsivá výhra. Krok vpřed je cool věc obecně, ale nesmí se zapomínat že občas má člověk před sebou hromadu bahna.
3.8.2010 18:41 - Max
Řekněmež to takto. Nejde se vrátit zpět. Šlo by udělat že se články budou psát v HTML. Prosté textové okno, kam se bude zapisovat HTML s nějakými tlačítky. Na běžného uživatele to bude ale poněkud nesrozumitelné.

Není mi zcela jasné proč na komplikovanější články nezkusíš Live Writer. Je to docela příjemná a spolehlivá věc.
3.8.2010 18:51 - Alek
Pořád nechápu, kde je problém. OK, chceš tam dát na začátek obrázek. Máš jeho url, tu vložíš do dialogovýho okna, ve stejném okně nastavíš jeho velikost. Žádný atribut size neexistuje, to ses asi přepsal, prostě zadáš šířku nebo výšku a zachování proporcí. Ano možnost vycentrování tam není, toho jsem si nevšim. Ale není problém to obejít. Prostě pak klikneš na obrázek a pomocí klasického tagu zarovnat na střed ho vycentruješ.

Obyčejná klikačka a vyplňování údajů, žádný přemejšlení, jestli existuje atribut size, jak mu nastavím okraje apod. Anebo se přepnu do kódu a napíšu to jako ve starém editoru, jen s jinými závorkami.

Právě v případě obrázků přines wysiwyg krok vpřed. Žádný že práce s obrázky šla do kelu, před wswgem žádná práce s obrázky nebyla možná. Předtím totiž nebyl uživatel neznalý html schopen obrázek upravit.
3.8.2010 19:10 - Alnag
Max píše:
Řekněmež to takto. Nejde se vrátit zpět.


Nemyslím si, že by existoval většinový zájem se vrátit zpět... ;-)
3.8.2010 19:15 - sirien
Alek píše:
uživatel neznalý html

mumlymumlymumlywelcometotheinternetmumlymumly

Max píše:
Nejde se vrátit zpět

hm. geniální.

semužnazačátkuřikalžetojehovadinaažestimbudoujenproblémyateďmámpsaníčlánků
přímovewebovymrozhranítotálněvkeluaabychsihledalnějakoupitomoualternativu

aspoňžetenkrámumožňujepsátpřímovhtmloprotipůvodnímu
uzpůsobenýmupseudohtmljenomkrokzpátky


chjo. Už na vás kašlu, si ten wsw užijte když vás tak baví, se du podívat po nějaké příjemnější variantě. A to se sem na Kostku psávalo v tak příjemnym rozhraní :(
3.8.2010 19:32 - Alek
Hele když to řeknu ze svého pohledu, čistě jako uživatel, teď už mě wysiwyg nebere jako dřív. Díky Mateweblog API už ho vlastně nepotřebuju. Jenže nebýt wysiwygu, nepřešlo by se z pseudokódu na html a žádný Metaweblog API by nebylo. Byl to vedlejší efekt, ale přinesl toho víc, než jsem si od wysiwygu vůbec sliboval.

Jak naznačuje Max, je možné se lehce vrátit zpět k editaci přímého kódu. Jen s tím rozdílem, že to nebude pseudokód s hranatými závorkami, ale klasické html. Jde spíš o to, je-li po tom zájem. Ne pro všechny přispěvatele se totiž "vyplatí" instalovat si Live Writer. Chtělo by to, aby se tu vyslovilo víc autorů článků...
3.8.2010 19:57 - Colombo
alek: vidíš, dalším krokem bude TeX:P
3.8.2010 20:15 - sirien
Vzhledem k tomu že nejsi matfyzák, tak Tvoje posedlost TeXem už těžce zavání nějakou velice podivnou sexuální úchylkou...
3.8.2010 22:14 - tuleník
Netreba byť matfyzák, stačí byť chemik ... ideálne kryštalograf (ako ja), ale ani kvantovák nie je zlý :D teda vlastne, ešte lepší.
3.8.2010 22:21 - Colombo
Kdybych byl posedlý sexem, éééh, TeXem, tak bych ho cpal všude a furt, ne jen do jednoho tématu jednou za dlooouuuhy čas.

Btw. netreba být matfyzák, stačí dobrý kantor na střední škole.
3.8.2010 23:59 - sirien
Posedlost byla odkaz na to jak to furt opakuješ, diagnozou byla úchylka, ne nutně totální posedlost.
dobrý kantor na střední škole Tě naučí předevšim s wordem, protože to je ten program, kterej budeš v budoucnu tak nebo tak vždycky potřebovat. word nebo nějakou jeho přes kopírák prohnanou obdobu z OOček nebo odkud. Jo, pak by Tě mohl ještě naučit html, hodí se to tak různě po netu, třeba na psaní článků bez pitomýho wsw.
4.8.2010 01:09 - Sethi
Alek píše:
Chtělo by to, aby se tu vyslovilo víc autorů článků...

Vyslovila bych se, ale už by to bylo ohrané.
4.8.2010 10:02 - Ebon Hand
Problém stále přetrvává, již po otevření editace se vše ukrutně zpomalí a pak vyzkočí hláška o špatném skriptu.
http://www.d20.cz/editor/143/clanky/4512.html

Za sebe bych se vyjádřil, že mi nepřijde rozumné, abych se pro možnost publikace na D20 učil nějaké nové rozhraní. Myslel jsem, že cílem je, aby publikování bylo co nejsnažší.
Články píšu ve wordu nebo v mailu, podle toho, co mám zrovna po ruce a pak je jen překopíruji. Dělám to i z toho důvodu, že to vypadá v práci, že píšu něco pracovního. To že vypadjí jinak ve wordu a pak v editoru mi nevadí, už jsem si zvykl.
4.8.2010 10:32 - Colombo
sirien: ale to všechno je ti na matematické vzorce totálně k ničemu. Proto dobrý kantor matematiky vyžadoval seminárky, případně některé spešl úkoly, v TeXu, v programu, ve kterém se sázejí matematické učebnice.
4.8.2010 11:38 - tuleník
Colombo: stredoškolské rovnice ešte officovský editor rovníc zvládne, a existuje aj MathType. To ale nič nemení na problematickom importe officovských dokumentov do InDesignu, preto platí, že ak vieš a môžeš použiť TeX, v takom Elsevieri, Springeri či inde ti budú redaktori vedeckých časopisov silne zaviazaní.
Inak sa priprav na peklo pri korektúrach, práve som jednu dokončil...
BTW Office 2007 zvláda "strávenie TeXovského zápisu"!
4.8.2010 12:13 - Colombo
tulenik: jo, office "zvládá" středoškolské rovnice, ale nevypadají tak pěkně a průměrný uživatel TeXu je schopen to pouhým okem rozeznat:)
4.8.2010 12:21 - alef0
Priemerný používateľ InDesignu / TeXu vie rozoznať už podľa medzislovných medzier, že Word nie je nástroj pre DTP, ale pre vybavovanie korešpondencie :-)

Inak toho kantora by som vyhlásil sa Evanjelistu s veľkým E.
4.8.2010 16:47 - Max
alef0 píše:
Priemerný používateľ
a průměrný policista pozná rozdíl mezi nožem a skalpelem ... přesto většina populace krájí chleba kuchyňským nožem, na houby chodí s rybyčkou a čistí si nehty čímkoliv špičatým. Provádět operaci rybyčkou by asi bylo jen pro otrlé, publikaci článků na web bych ale řadil na houbaření nebo chleba. Kdyby mi někdo začal tvrdit "pouze se skalpelem si plně vychutnáš přesně vykrojený čvereček řízku", tak si o něm myslim své ... osvětové osobě se to neblíží.
4.8.2010 18:19 - Max
Ebon Hand píše:
Problém stále přetrvává

Vypnul jsem provádění kontroly, takže už by to s tím nemělo otravovat.
6.8.2010 22:43 - sirien
Colombo píše:
ale to všechno je ti na matematické vzorce totálně k ničemu

Word 07.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.085397005081177 secREMOTE_IP: 18.224.39.32