Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
3.3.2015 19:29 - andtom
Styl, který tu držíme ...
Pche, někomu se něco líbí nějak a protlačuje to. To je celé.
Taky se mi líbí víc ty barvy.
3.3.2015 19:58 - sirien
Andtom: Ono to je trochu jinak, zrovna v tomhle případě totiž existuje velmi dobrý objektivní argument k věci:

Používání rozdílných barev (tj. jejich volba nejen co do vkusnosti, ale i co do faktické užitečnosti) se řídí celkovým barevným konceptem. Barva X na podkladě Y je křiklavá, ale na podkladě Z splývá a zaniká.

No a důvod, proč tu barvy nepodporujeme je ten, že Kostka nemá jeden konkrétní barevný koncept - máme tu totiž skiny. Aktuálně jsou k dispozici dva: Výchozí a Office. Výchozí je laděný do ruda a relativně tmavě, Office je laděný do modra a relativně světle.
Pokud použiješ nějakou barvu, v obou skinech se tato barva projeví odlišně.

A protože skiny jsou žádaná komodita, barvy mají smůlu (mimochodem, skiny nejsou jen o estetice a užitečnosti, např. Office skin je zde k dispozici z čistě pragmatických důvodů a vznikl na odůvodněnou žádost několika lidí, kteří potřebovali aby jim Kostka na monitoru neřvala přes půlku kanceláře)


(mimochodem znám to taky z praxe na diskuzácích - jakmile na skinovatelném webu někdo začne používat barvy, tak je z toho bordel, protože je vždycky vybírá podle vlastního skinu, bez ohledu na to, že většina ostatních třeba používá skin zcela odlišný)



Jinak k Tvé tezi o protlačování - obávám se, že mnoho:
- grafiků
- webdesignerů
- typografů
- a mnohých dalších
by s Tebou velmi zásadně nesouhlasilo. Některé možnosti jsou prostě objektivně estetičtější, než jiné (blog 13 letého dítěte, vzpomeň... chceš mít Kostku psanou oranžovým písmem co se bude zobrazovat přes nescrollovací obrázk draka a dvacetistěnky na pozadí?)

Každopádně jinak máš pravdu - určitě existuje více validních možností toho, jak grafiku věcí zorganizovat a to je naprosto fér, dokud se mezi nimi volí (a my tu prostě volíme tu, co tu je - kdyby se to změnilo na jinou, fakticky by se svět nezbořil).
Nicméně míchat k sobě věci nekoncepčně nekončí dobře.
3.3.2015 20:10 - Quentin
Sirien píše:
Představ si, že by si tu každej uživatel u každýho článku i postu sám nastavil, že zrovna teď bude psát třeba fontem X v barvě Y, nastaví si velikost písma Z a do toho třeba ještě barvu pozadí W...

Jenže to se nestalo. Alwaern to neudělal barvičkama, protože by měl potřebu mít originální font a excentrické hvězdé pozadí. Udělal to tak, protože ty barvy tam dávají smysl a jsou pro tyhle návody tradiční.

A proti holkám v džínech nic nemám :)

Píše:
Žádná "cenzura" se nekonala a nekoná, tak se můžeš v klidu posadit a dát si limunádičku ;)

Je to jako když Emily poprosí Rory, jestli by jí mohla uspořádat narozeninovou oslavu. Teoreticky ji do toho nenutí, ale chudák holka je tak slušná, že jí to odkejve.

Píše:
Ty si sice průběžně proti kdečemu

Kdy já jsem kdy byl proti něčemu?

Píše:
ale taky občas píšeš trochu přehnaně :)

Wow forum a rpg forum mění lidi ve whiny bitches a drama queens. S tím se nedá nic dělat :)
3.3.2015 20:19 - sirien
Quentin píše:
Je to jako když Emily poprosí Rory, jestli by jí mohla uspořádat narozeninovou oslavu. Teoreticky ji do toho nenutí, ale chudák holka je tak slušná, že jí to odkejve.

Lorelei, drahoušku, jsem si jistá, že Rory za sebe umí mluvit sama a kdyby se jí něco nelíbilo, tak by mi to přece řekla, ne?
3.3.2015 20:27 - Alwaern
Je fakt, že mi to nevadí, vyznám se v tom stejně, spíše se v tom méně vyznají ti ostatní. O což v případě průvodců vlastně jde. Na druhou stranu chápu, že se na různých pozadích bude zbarvovat různě.

Takže je to prašť jako uhoď.

Kdyby to d20.cz zvládla, ty barvy by tam mohly být, prostě to má svůj důvod.

Krom toho si myslím, že sirien určitě problém vyřeší, není-liž pravda.

A teď hopsa-hejsa (do brandejsa) předělat původní článek na fóru.
3.3.2015 20:32 - sirien
Tak jako teoreticky by se do budoucna mohly vytvořit nějaké relativní sady barev, které by si každý skin převzal podle svého nastavení (něco jako "nevýrazná", pro skin X by to znamenalo třeba světle modrá, pro skin Y tmavě oranžová), ale:
1 - nějak nevěřím, že by počet (smysluplných) užití vyvážil investici
2 - mám i lehké pochybnosti o výsledku. Je tu někde doktor? Pilot? Eh, grafik?

Takže otázka je: dá se rozumně uvažovat, že v budoucnu bude podobných článků víc a opravdu neexistuje nějaký způsob jak se s tím rozumně vyrovnat v rámci standardních možností?
3.3.2015 20:33 - Dukolm
No vyděl jsem to v barvičkách a dost blbě se mi to četlo.

Ale k řešení do budoucích verzí kostky je možné, ty barvy jsou zažitý takhle přesně nebo jde jen o to co je zelené, moderé, ... ? A bylo by možné udělat to tak aby každý skin měl tohle odlišení nastavené na barvy vyhovující tomu skinu ve kterém se zobrazí.
3.3.2015 20:33 - Alwaern
Ano cost-benefit ratio je stěžejní. Nemá logiku investovat do něčeho, co budu používat já a....já.
Nicméně moje ego je nezměrné.
A lékař jsem taky. Grafika neznám (teda ne dobrého). Piloti jsou overrated.
3.3.2015 20:49 - MarkyParky
Pilotů se na barvičky neptejte. Používají "dark cockpit" filozofii a to není dobrý nápad na prezentaci webu :D
3.3.2015 20:58 - Colombo
Píše:
2 - mám i lehké pochybnosti o výsledku. Je tu někde doktor? Pilot? Eh, grafik?

K čemu doktor? Pilot nebo grafik? (pokud myslíš grafika "umělce" a ne grafika, který se barvami zabývá).

IMB dělalo dost hezký výzkum ohledně barev:
http://www.research.ibm.com/people/l/lloydt/color/color.HTM

A tady je color brewer na rozeznatelné barvy (s výběrem pro barvoslepé):
http://colorbrewer2.org/

Barvičky jsou dost hustá věda, protože vnímání rozhodně není lineární, takže pokud chceš X rozeznatelných barev, stává se z toho složitý matematický problém.
3.3.2015 21:06 - Nachtrose
Dukolm píše:
Ale k řešení do budoucích verzí kostky je možné, ty barvy jsou zažitý takhle přesně nebo jde jen o to co je zelené, moderé, ... ?


Co si pamatuju ze 4e fora, tak tam se pouzivalo razeni zlata, blede modra( ci tyrkysova ), tmave modra, cerna, fialova a ruda.
3.3.2015 21:19 - sirien
Colombo píše:
K čemu doktor? Pilot nebo grafik?

Přijde letuška do kabiny a ptá se cestujících: Je mezi vámi nějaký doktor? Pán se zvedne a jde s ní do kokpitu.
Po chvíli přijde letuška znovu a ptá se: Je mezi vámi nějaký pilot?

Grafik jsem doufal že by mi řekl, jestli je ta představa relativních barev smysluplná, nebo ne (protože já grafik fakt nejsem a vim o tom tužku)

Jinak osobně mám rád třeba http://paletton.com

Nachtrose píše:
Co si pamatuju ze 4e fora

Problém je, že 4e fórum mělo jen jeden skin a ty barvy byly laděné proti němu, ne?
3.3.2015 21:50 - Colombo
sirien: Jenže tam si nastavuješ barvičky jak se ti to líbí. Ne automatická detekce barviček podle barvičkové teorie o rozlišitelnosti okem a příjemnosti čtení.
3.3.2015 23:23 - wlkeR
A nešlo by udělat pár barev co by fungovaly na obou skinech? Pokud jsem to správně pobral, vždycky jde nakonec o tmavý písmo na světlym pozadí, takže kdyby se udělaly ještě tmavě modrá, červená, zelená a třeba oranžová (5 barev textu kterejma se dá tématicky mluvit o Magicu, což tady není hlavní téma ale kdoví co bude), tak by se barvičkáři nasytili a přehlednosti by to nijak extra neubralo.

A super by byla taky "hidden" barva, kdy by text byl shodnej s barvou pozadí na takový to "tohle je spoiler, můžu si to přečíst jen po označení/zkopírování někam jinam."

Grafik jsem, ale jen amatér, dopadl bych asi jako ten doktor :D
4.3.2015 08:46 - Nachtrose
sirien píše:
Problém je, že 4e fórum mělo jen jeden skin a ty barvy byly laděné proti němu, ne?


Člověče, abych pravdu řekl, netuším, zda mělo vícero skinů. Nicméně bývalo šedivé, co si pamatuju. Já to sem vepsal hlavne pro porovnání barevných palet pro značkování užitečnosti powerů/featů/whatever.
4.3.2015 11:25 - York
wlkeR píše:
Grafik jsem, ale jen amatér, dopadl bych asi jako ten doktor :D


Tipnul bych si, že v tom letadle dopadnou všichni stejně ;-)
4.3.2015 11:43 - Colombo
York: Dobrý:D
4.3.2015 11:46 - sirien
wlker: se SPOILER tagem se do budoucna tak nějak určitě počítá.


Ad ty barvy - ok... přidám to na seznam a uvidíme, jak náročný to bude případně zařídit co do cost/benefit poměru (tzn. rozhodně neslibujeme).
Každopádně skiny mají rozhodně přednost, takže pokud budou, tak budou rozhodně v relativistické variantě (typ který si skin přebere na konkrétní barvu podle svého nastavení), určitě ne v absolutní (konkrétní barva)


Colombo: Není úplně pravda. Ten web nabízí varianty (mono, bi, tri atd. schémata) a zobrazuje je na té předpřipravené sekvenci, na které to vždycky vybere barvy tak, aby seděly proti sobě.
Každopádně jak sem psal, nejsem grafik - já to využívám jen při tvorbě prezentací - a to ještě navíc jen takových prezentací, které mi stojí za tu námahu tvořit si vlastní unikátní template.
4.3.2015 13:15 - MarkyParky
York:
Tipnul sis špatně :P
4.3.2015 19:32 - Colombo
Sirien: A já musím znovu opakovat, vnímatelnost okem není lineární. To, že ti na nějakém barevném spektru sedí barvičky proti sobě nebo jsou rovnoměrně rozdělené, neznamená, že to budou ty nejrozlišitelnější barvičky.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.09277606010437 secREMOTE_IP: 18.221.146.223