Kultura

Colombo
16.8.2009 13:17
Nejhorší filmy fantastiky
Všecko je to subjektivní. Neexistuje špatný film. Vždycky se totiž někomu bude líbit. A ti, co si myslí, že je špatný, prostě to neberou s dostatečným nadhledem.
6.7.2021 01:03 - Corny
Tohle to myslím docela dobře vystihuje :D The Tomorrow War Pitch Meeting
Spoiler warning.... Duh
6.7.2021 02:26 - Tronar
Sirien> vychazim z toho, ze zadnou budoucnost nelze nazvat realnou (jinak bys mel opravdu vzdy jen iluzi volby a tudiz jediny mozny konec filmu o cestovani v case). Trailer jsem nevidel, pouze film.
Ad nasledky>
ubytek/prirustek hmoty v ruznych liniich (nemusi byt problem, pokud zarizeni zaroven provadi korekci opacnym smerem)
do budoucnosti sli jen ti co umreli do urciteho data
vraceli se jen ti, kteri byli nazivu po 7 tydnech v budoucnosti.

Paralelni reality jsou trochu neco jineho, ne?
6.7.2021 02:46 - sirien
Tronar: kdejaký time-traveling příběhy mají deterministickou budoucnost, často i ve smyčce a přesto sou super. Babylon 5, třeba.

(Jinak se pleteš, paradox existence svobodné volby v systému s daným výsledkem vyřešil už Augustin Aurelius nějakých... patnáct set let zpátky? Tak něco. Je to složitější, ale v podstatě je to otázka perspektivy - fakt že víš dokonale přesně jak jsi se rozhodl včera nemění nic na Tvé dřívější existenci volby a... google it.)

...point is - je jedno jestli máš volbu, jde o to jestli máš zajímavý příběh.
6.7.2021 02:47 - Colombo
Dr Who podobnou zápletku už měl:

https://tardis.fandom.com/wiki/Toclafane

IMHO dobrý time-travel měla hra Original War, kde se pak zjistilo, že do té minulosti lezou lidé z různých budoucností, což byla švanda.
6.7.2021 04:20 - sirien
A Master osobně musel využít sílu celé jedné TARDIS, aby ten paradox udržel v chodu.
6.7.2021 04:38 - Tronar
maly SPOILER

Sirien> netvrdil jsem nic o (ne)zabavnosti pribehu. Tvrdil jsem, ze pak mas pouze jeden mozny vysledek pribehu, nemenna budoucnost. (a iluzi volby)
(coz je v rozporu se zaverem filmu, tudiz svet filmu jednu jedinou budoucnost nema)


Otazka perspektivy rikas, takze kdyz budu vedet jak jsem se rozhodl (pun intended) zitra, tak mam porad svobodu volby, i kdyz ji ucinit nelze?

Mas na mysli toto?
Píše:
Každý Adamův potomek potřebuje Boží pomoc, aby mohl činit dobro jakýmkoli jednotlivým činem. Tak když věřící nedostane plnou pomoc, hřeší nutně, ačkoli svobodně. Protože Bůh vše předvídá a vše řídí, všechny činy jsou zahrnuty v Božím řádu. Dobré činy jsou způsobeny Bohem, ačkoli byli vykonány pomocí liberum arbitrium člověka. Zlé činy nejsou přímo způsobeny Bohem, ale protože je člověk neschopen činit dobro bez pomoci, jsou také konány nutně, ale svobodným rozhodnutím. Tento pohled zachovává lidskou svobodu rozhodování.
6.7.2021 08:13 - Jerson
Popis zápletky toho filmu zní jako klasické céčkové schéma boje s emzáky, a logiku cestování v čase se už ani nepokouším pochopit.
6.7.2021 09:50 - sirien
Tronar píše:
Mas na mysli toto?

Ne, to je nějaký jeho křesťanský sebemrskačství. Mám namysli to kdy popisuje, že protože Bůh existuje mimo čas, tak na všechny události nahlíží naráz, a protože o všem se lze nakonec rozhodnout jen jednou, tak i když máš svobodu volby, tak z pohledu Boha je výsledek známý - stejně, jako je pro Tebe známé Tvé včerejší rozhodnutí. Efektivně nabízí syntézu svobodné vůle s determinismem, Bůh je volitelná položka (pozorovatel, kterého si lze ale třeba jen představit) - s tím že svobodná vůle je zase úplně jiná problematika, ale to zas třeba viz Kathleen Taylor.

Anyway, sme brutálně OT :D . Pointa je že i když esteticky tíhnu k příběhům s volbou, tak determinismus není nutně na škodu příběhu. Nicméně je rozdíl mezi volbou v rámci nějakého paradigmatu (přičemž umím být dost tolerantní - Doctor who, Divocí a zlí...) a paradoxnim bordelem - a v tom traileru sem viděl ten bordel, jestli to ve filmu je jinak, tak asi dobrý.
6.7.2021 10:49 - Corny
Mě popravdě moc nenapadá situace, kdy by ta zápletka smysl dávala, ať už je to s tím chápáním vztahu budoucnost-minulost jakékoliv.

"V budoucnosti bojujeme proti nepříteli, který vyvraždí celou lidskou rasu a který se za pár let vynoří z ničeho nic z nějakého ruského lesa".

Pokud lze budoucnost ovlivnit, proč bych měl posílat vojáky do budoucnosti, navíc v podstatě hromadu pěšáků, kteří tam dost pravděpodobně vesměs umřou, když se na to můžu připravit a nebo prostě vybombardovat kus Ruska?

Pokud budoucnost nelze ovlivnit a invaze tak jako tak určitě proběhne, proč bych měl posílat vojáky do budoucnosti, když s tím vlastně nemůžou nic udělat? Proč si je raději nenechat tady?

Pokud je to nějaká alternativní budoucnost, proč bych jim měl posílat vojáky? Nebude lepší je nechat tady, kdyby to tu taky mělo proběhnout, připravit se na to a vykašlat se na nějaké alternativní reality? Co je mi po nich??

Nebo nevím, možná mi tam nějaká "logická" verze utíká,...ale už jen ta pointa "V nějaké alternativní budoucnosti lidi bojují o přežití, tak uděláme povinný nábor pěšáků, kterým dáme asi týdenní výcvik a pak je se samopaly a v tom oblečení, v kterým přišli (nějaký chudák tam je prostě natvrdo v nějakém kuchařském oblečení a čepici), naházíme do budoucnosti jako do masomlýnku" mě z nějakého důvodu osobně uráží :D
6.7.2021 13:26 - Tronar
sirien píše:
Mám namysli to kdy popisuje, že protože Bůh existuje mimo čas, tak na všechny události nahlíží naráz, a protože o všem se lze nakonec rozhodnout jen jednou, tak i když máš svobodu volby, tak z pohledu Boha je výsledek známý - stejně, jako je pro Tebe známé Tvé včerejší rozhodnutí. Efektivně nabízí syntézu svobodné vůle s determinismem, Bůh je volitelná položka


Tady je ten problem, nebot cestovatel v case bude vedet zitrejsi rozhodnuti (stane se "Bohem"), ale v deterministickem svete rozhodnuti nelze zmenit. Tudiz Augustinuv system muze fungovat (z pohledu lidi) jen dokud nekdo nezna budoucnost (pozorovatel je mimo cas a nezasahuje). A v tom je ta iluze (volby).
Samasebenaplnujici vestba je vlastne priklad toho jak takovy Augustinuv system pracuje se svobodou volby :)

Znovu opakuji, ze zabavnost jsem neresil :) a v tom nejsme ve sporu. A koncim OT.


Corny> ten povinny nabor pesaku je vysledkem kampane lidi z budoucnosti (scena na fotbalovem hristi atd.), ktera jim to u normalnich lidi zajistila i tim, ze nejspis tlacila na deterministicky uhel pohledu. To funguje dokud ve verejnem prostoru je sance na vyhru te valky. To vystrizliveni a marnost vseho (ruzne nepokoje po celem svete) jsou ve filmu taky znazorneny. Vlastne je zapletka (nabor pesaku) podrizena potrebam lidi z budoucnosti (potrebovali oddalit finalni boj, potrebovali doslova Kanónenfutr) a v minulosti jim na to skocili. :)
Takze citit se urazen je asi v poradku.
6.7.2021 13:35 - Corny
Tronar: Jo, já vím, proč to tak je, což ale nic nemění na tom, že to Vůbec nedává smysl v podstatě z jakýhokoliv úhlu pohledu.
6.7.2021 13:39 - LokiB
otázka: a nevyhráli to v té "budoucnosti" nakonec díky těm lidem z "přítomnosti"?
já jen, že by to jaksi popíralo to, že to nedává smysl, proč by se to podnikalo ...
6.7.2021 13:41 - Tronar
SPOILER

Ne, v te linii je emzaci vsechny pozrali.

EDIT: vlastne to lide nesmeli v te budouci linii vyhrat, kvuli paradoxu? :D

EDIT2: hm, edit1 je asi blbost.
6.7.2021 13:50 - sirien
Tronar: možná bys neměl soudit rozsáhlý filozofický argument podle rychlého TLDR shrnutí v diskusním postu? Nicméně máš pravdu, sme silně OT.
6.7.2021 15:17 - Tronar
Soudil jsem jen tve pouziti toho rozsahleho filozofickeho argumentu. :)
8.7.2021 13:40 - Necromancer
Uděláte žebříček?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.085932970046997 secREMOTE_IP: 54.81.185.66