Co se týče Keraku, Wiki píše:
Roku 1176 získal Kerak Renauld de Chatillon svatbou se Stefanií z Milly, vdově po Humphreym III. z Toronu.
Celkem se mi zdálo, že na americký film bylo KN nečekaně historicky věrné :-) Zejména malomocný Balduin IV. byl dobrý. Proč zaměnili Raymonda za Tiberia taky nevím, ale to není zase tak důležité. Spíš mě rozesmálo těch "200 000" Saladinových vojáků. Kdyby Saladin měl takovou armádu, dobyl by Palestinu pochodovou rychlostí.
Historickou roli princezny Sibyly zřejmě změnili z důvodu sevřenosti děje, jiný mne nenapadá. Ve skutečnosti si Guye vybrala sama a dokonce i když jí donutili se s ním před korunovací rozvést, opět se za něj vdala; lepšího důkazu, že za něj opravdu být vdaná chtěla, asi těžko hledat. Balduin ji nicméně skutečně chtěl vdát za Baliana, ale tyhle plány nevyšly. Filmařům se asi nechtělo přidávat další ženskou roli pro Balianovu manželku, byzantskou princeznu Marii Komnenovnu.
Rovněž věk obou mužů je trochu jiný, Balian byl o 8 let starší než Guy a Guyův starší bratr Amaury II. měl za manželku Eschivu, dceru Balduina z Ibelinu, Balianova staršího bratra.
Jinak jsem celkem pozitivně hodnotil i choreografii soubojů, zdá se že se tomu konečně aspoň trochu věnují (ještě aby jim někdo vysvětlil význam zbrojí, ty sečné rány do kroužkovek, kterými je hladce protínají, jsou děsné).
Ve srovnání s perlami typu Smrt Čingischánova, podle níž zemřel Čingis v nejmenovaném městě v Polsku, zabit polskou verzí Tarzana (a hned druhý den zabila padací mříž v bráně taky Kublajchána, aby to bylo při jednom), je to docela velký pokrok směrem k historické věrnosti.