Kultura

LKarpianus
29.1.2019 12:28
Krotitelé draků
Už několik měsíců pracujeme na přípravě seriálu á la Critical role z prostředí Končiny... Stay tuned! :-D

A pokud byste náhodou chtěli být informování o veškerých novinkách, tak nás lajkněte na facebooku. Za jakýkoliv feedback a podporu budeme rádi!

Web
Facebook
Instagram

Hráči:
- Matyáš Valenta
- Zuzana Mazáčová
31.7.2020 10:37 - sirien
Jezus píše:
To musíš přirovnávat například k článku formou interview, které bývá taky obsahově chudší, respektive ty perly a dobré věci si tam musíš trochu hledat sám

Ano, to by bylo lepší přirovnání, máš pravdu. Ale asi nám vyšší nároky na běžné interview než Ty.

Btw Ema mele maso a máma má mísu mi přišlo stupidní i jako dítěti a je to klasická ukázka toho co si nějaký dospělý myslel, že je dětem adekvátní, a ne toho, co jim skutečně adekvátní je. S těma začátečníkama to je často podobný - některé rady označované jako "pro začátečníky dobrý" jsou ve skutečnosti na úrovni "A když se řekne hoď kostkou, tak jí vesměs do ruky a hodíš jí na stůl aby se kutálela, ale ne moc, aby nespadla, a až se zastaví, tak precteš číslo co má na horní plošce (na d4 u spodní hrany nebo horního vrcholku)". True? Ano. Thanks Captain. Jak moc je taková rada skutečně dobrá je do diskuse - slabikáře s Emou sou špatný, protože děti nuděj a tím jim berou motivaci.
31.7.2020 10:43 - MarkyParky
Offtopic poznámka:
Ema mele maso a máma má mísu není stupidní kvůli tomu, že by si lidi mysleli, že jsou dětičky tupé a je to obsah vhodný pro začátečníky.

Ema mele maso a máma má mísu je stupidní kvůli tomu, že docela dost dětí před nástupem do první třídy ještě neumí číst a je potřeba jim poskládat text k procvičování, který používá:
* minimum písmen
* jedno až dvouslabičná slova
* a jednoduché slabiky spojené z jedné souhlásky a samohlásky
* a možná tam byl ještě nějaký požadavek na to, která to mají být písmena, kvůli motorice prstů při výuce psaní... ale to si nejsem jistý
aby co nejrychleji mohly zahájit proces slabikování a skládání slov ze slabik.

S tímhle zadáním moc vět, které by nebyly debilní, dohromady prostě nedáš.
31.7.2020 10:49 - Jerson
Z mobilu nemůžu dát přímý odkaz, ale podívejte se prosím na čas 1:08:00 kde LK mluví o tom, jak hráčům kteří nemají rádi railroad (on sám ho nemá rád) ho iluzionisticky nacpat.

Plus vzápětí že "se říká", že kampaň nemáte připravovat moc dlouho, jen polovinu času, po který ji budete hrát.
31.7.2020 10:55 - Jezus
MarkyParky: Nemám rád, když mě někdo dezinterpretuje. (Ale to asi nikdo a stává se to). Výkřik se mě nedotkl, jen s ním nesouhlasím :-)

IMHO Matyáš trochu přehání, to "není nic jiného" myslí jako nadsázku (všimni si jak zapáleně mluví), ale to už je fakt hodně subjektivní pocit, a hlavně je to tím pádem zavádějící. (Jinak si myslím, že by ho možná skoro potěšilo, jak jeden jeho výrok rozebíráme jak něco z tóry na synodě :-) )

Chápu, že to prohlášení může GM centricky vypadat (vtipný je, že i vůči GM centrismu jem se v odkazovaném postu vymezoval :-) ) a co hůře, může k němu vést, ale já osobně ho spíš chápu jako pokyn k tvoření a rozehrávání obsahu... (což může se snadno státi původcem "zla", není to však "zlem" samotným :-) )

Btw, ať jsme teda konstruktivní, co bys (nebo ostatní) vlastně začínajícím hráčům (DnD) poradil stran obsahu a hraní (teď nemyslím ty další věci jako spotlight, gradaci - které považuji za něco, co přidat, až mám za sebou pár sezení, co mě jako prvoGM úplně neodvařila...). Jen stručne, pls, ať to není úplně OT.
31.7.2020 10:59 - sirien
První díl Scenáristiky je IMO docela dobrý (a poměrně stručný) místo kde začít.
31.7.2020 11:09 - Jezus
#963: Tak, teď nějakou dobu nedostanu z hlavy představu siriena, jako malého Qvida nad slabikářem v Báječných letech pod psa :-D

(Jen pro jistotu - já nikdy neřekl, že je to video jako celek dobré - ať už jako "interwiew" nebo beseda. Jen, že pokud máš čas, tak jako "podcast" jde...)

Jinak jo, o užitečnosti a hlavně potřebě takových rad se můžeme bavit a já budu nejspíše souhlasit, že pokud podobné tvoří většinu "zajímavého" obsahu, pak je kvalita produktu nevalná. Na druhé straně jak správně podotkl Marky, ona to ve finále není ani "rada" (a radu z toho dělal původně Jerson, já reagoval na jeho výběr "výroků k diskusi"). A způsob jakým to říká a o čem následně hovoří mi naopak motivační přijde. ("Takže já má hlavně vymýšlet cool věci? Cool!")

Jinak co dnešní začínající GM "potřebují" slyšet či ještě lépe znát, asi nejlíp zodpoví Jerson (a bude to imho seznam triviálních chyb) nebo někdo jiný, kdo potkává mladé začínající GM (počítám, že starý začínající GM něco okoukal od vlastního GM nebo má jiné informační kanály).
31.7.2020 11:52 - efram
Jerson

Ideální je natočit vlastní stream, abychom konečně viděli jak se to dělá. Šup do toho Jersone.

Ten stream debaty se mi z mnoha důvodů nelíbil, ale rozebírat slovíčko do slovíčka s naprostou zaujatostí je fakt mimo mísu.

Souhlasím s tím co napsal Log v příspěvku #960. Ale chápu, že opustit tak nosné téma bude velice těžké.
31.7.2020 13:35 - Jerson
Jistě. Hlavně že tenhle argument raději nevytahuješ, když se mluví o tvorbě vlastních pravidel.
Nicméně lepší kanál existuje, tedy slovensky, a jmenuje se Majstri svetov, už jsem tu o něm psal.
Na moje videa si ještě počkáš, nemám prostor kde je natáčet.
31.7.2020 16:29 - efram
Jerson

ja bych se na stream od tebe fakt rad podíval. To, že jsi si vytvořil svoje pravidla dokazuje co? Počet hráčů co je hrají bude +- srovnatelný s končinou (takže zanedbatelný)
2.9.2020 19:07 - Jerson
Možná by některé mohlo zajímat, že se LK o Kostce a některých lidech zde zmiňuje v rozhovoru v devátém čísle časopisu Grotto.
2.9.2020 19:29 - Aegnor
Eeeh. Myslíš předpokládám Zářijové číslo, které je páté? :-)
2.9.2020 20:06 - Jerson
Máš pravdu, číslo 09/2020, na mobilu jsem ten nápis dole neviděl.
2.9.2020 20:26 - Log 1=0
Tak z velké části pohodový rozhovor. LK je ambiciozní, jako vždycky, ale to asi u propagačního rozhovoru musí.
Ale dvě místa mne velmi zarazila:
Píše:
Vedle toho plánujeme třetí kampaň, která by měla být svým pojetím naprosto jiná a pokud se nepletu, nikdo nic takové nedělal ani v zahraničí.

Ne že bych LK nepřál, aby mu jeho nápad vyšel, a třeba opravdu vyjde, ale zatím byly takto promované nápady věci, které byly vyzkoušeny a neosvědčily se. No, ale nechci soudit, když nevím, o co jde.
Píše:
jiní jsou z různých hardcore RPGčkových serverů, kde jde spíš než o nějakou strukturovanou kritiku, především o gatekeeping.

Gatekeeping je, když k sobě komunita nepouští nováčky, protože si o sobě moc myslí, ne když k sobě nepouští dlouho působící jedince, kteří ji svým dřívějším působením nasrali.
Ano, mohlo by se odpouštět, ale taky by bylo fajn si nevymýšlet.
2.9.2020 20:47 - ShadoWWW
Mě zas zaujalo
Píše:
Naomi Adachi ale od nás musel odejít, jelikož toho má pracovně příliš

Naomi je holka!

Jinak LK má podobnou RPG minulast, jako jsem měl já. (Začínal jsem v 10 letech na DrD, prošel jsem Almirem a podobným, mnoho let jsme hrávali Asterion atd.)
27.2.2023 00:37 - Jerson
Pro zajímavost - Krotitelé jakoby končí
27.2.2023 12:57 - Cesta Fantazie
Jerson píše:


Škoda, moc dobře znám ten pocit, když si toho naloží člověk hodně. Tak snad se Laco duševně zotaví a najde znovu cestu k RPG, i když ne třeba v internetovém podání.

Spejla

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.054244041442871 secREMOTE_IP: 52.205.218.160