Kultura

Jerson
22.7.2019 06:23
SJW a rasismus ve hrách a filmu
Více diskusi v posledním týdnu zahrnoval řešení otázek okolo pohlaví či rasy, tak myslím, že oddělené téma (ale stále související s tématem tohoto portálu) by bylo prospěšné pro koncentraci dohadů.

Rovnou začnu jednou kontroverzní myšlenkou.

Američané jako celek a američtí antirasističtí agitátoři jako jednotlivci nedokážou unést vlastní vinu za otrokářství, a nedochází jim souvislost mezi otrokářstvím a podobou společnosti (z hlediska smíchání ras), takže se tenhle pocit viny snaží distribuovat všem okolo.

Tedy když jejich předkové přitáhli do své země černochy jako otroky, čímž způsobili současnou smíšenou podobu své společnosti, tak automaticky předpokládají, že byl tento postup aplikován i jinde.

Napadlo mě to při uvažování nad (ne)přirozeností černých dryád v těsném sousedství bílé středoevropské městské společnosti. Přijde mi celkem pochopitelné, že dříve bez velké možnosti cestovat a bez otrokářského systému žíly lidé různé barvy kůže v oddělených částech světa, a zrovna rozdíl mezi bílou a černou kůží byl dán množstvím dopadajícího slunečního záření a prostředím. Černí obyvatelé pralese může být dobrý mem, ale nejsem si jist, zda takový stav může vzniknout přirozeným způsobem.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
Autorská citace #41
22.7.2019 11:40 - Corny
Jerson: Tak já asi prostě narovinu řeknu, že argumentovat "symbolikou barev" je v téhle věci neskutečně nepodložený blábol...
Autorská citace #42
22.7.2019 11:48 - Log 1=0
Jerson píše:
Jo tak ... no, asi. Trochu. Já to beru tak, že tam určitá linka existuje, abych mohl vysvětlit, kde se základ rasismu v lidech bere. To jak se k tomuto základu postaví, zda ho rozvíjí nebo potlačují, je už další věc.

Tribalismus, honí my x zlí oni, strach z neznámého a cizího, snaha o sebevyzdvižení?
Autorská citace #43
22.7.2019 12:01 - Šaman
Nejsem psycholog, ale myslím, že symbolika barev je kuturní záležitost. Nikoliv něco univerzálně platného. V vzhledem k tomu, že tahle diskuze se týká ras, tedy často velmi rozdílných kultur, tak nějakou symboliku barev bych v tom nehledal.

A i v té naší kultuře to není pevně dané. Ve SW máš na záporné straně jak černé, tak bílé. Až na to, že ti bílí jsou paka a cannonfudder - nemyslím si, že to má mít nějakou symboliku.

A kdyby byl alien žlutý (nějak realisticky, aby nevypadal jak z omalovánek - třeba jako vosa), tak by byl každý na lodi připosraný jen by někde zahlédl žlutou ponožku. Po půl hodině filmu to akceptuje i divák, když se to dobře podá. A ještě pár dní potom bude ke žluté nedůvěřivý.
Autorská citace #44
22.7.2019 12:40 - Jerson
LokiB píše:
Nějaký výzkum na dané téma? :)

Musí být na všechno výzkum, aby to mělo nějakou váhu, nebo stačí, že se to určitým způsobem používá?

efram píše:
Tak jsem se asi přehlédl, ale čtu to tady #9

Přehlédl jsi myšlenku - nápad, že slovo "barevný" není moc vhodný označení černocha člověkem, který mění barvu při každé příležitosti, nepochází z mé hlavy.

Corny píše:
Tak já asi prostě narovinu řeknu, že argumentovat "symbolikou barev" je v téhle věci neskutečně nepodložený blábol...

Asi ses nesetkal s žádnou reakcí starších lidí na černochy (myšleno opravdu tmavé černochy). Žádné "ten chlapec je černý jako bota, ale přesto je hodný a slušný" - když v jejich pohledu světa to co je černé je automaticky také špatné. A "zářivě bílá" je synonymem dobrého a čistého.
Neznamená to, že se tento pohled na svět a lidi automaticky přenesl o dvě generace dál, ale je to jeden z výchozích bodů. A taky jeden z důvodů, proč se tak moc řeší černoši ve filmech, a nikoliv asiaté, i když pravověrní rasisté mají výhrady i k nim.

Šaman píše:
Nejsem psycholog, ale myslím, že symbolika barev je kulturní záležitost. Nikoliv něco univerzálně platného. V vzhledem k tomu, že tahle diskuze se týká ras, tedy často velmi rozdílných kultur, tak nějakou symboliku barev bych v tom nehledal.

Ano, máš pravdu, a právě proto, že to je kulturní záležitost, tak se v různých kulturách projevuje různě.
Šaman píše:
Ve SW máš na záporné straně jak černé, tak bílé. Až na to, že ti bílí jsou paka a cannonfudder - nemyslím si, že to má mít nějakou symboliku.

Psal jsem, že barvy mají víc významů. Oblíbená červená má význam jak statečnosti, tak násilí. Bílá má význam čistoty, ale i pořádku, dokonalosti a nedosažitelnosti. Černí stormtroopeři by vyznívali jen "klasicky zle", zatímco v bílé symbolizují jednotu, řád a unifikaci Impéria v protikladu k rebelům.

Šaman píše:
A kdyby byl alien žlutý...

Kdyby ... ale alieni nejsou žlutí. Můžeš projít databáze emzáků a podívat se, kteří z nich jsou žlutí a jak působí. Je to třeba Lovecraftův Hastur, se kterým jsou spojeny atributy (duševního) znečištění a šílenství. Žlutý mimozemšťan nebude klasický zabiják v temnotě trhající lidi na kusy.
Autorská citace #45
22.7.2019 12:48 - Lethrendis
To Colombo: Budu hádat, to byl Dalimil? Ten má tyhle z dnešního pohledu národovecké řeči v oblibě, nebo Ti pomůžu, třeba Vavřinec z Březové si pochvaloval, jak to Češi Němcům natřeli. Ledacos by se našlo i u Kosmy třeba. Ale jsou tu dva důležité argumenty:

1) Ve středověku se psaní kroniky nutně stávalo vedením politického dialogu, často na úkor přesnosti. V čí prospěch? Viz bod dva...

2) Všichni tito kronikáři by chápali pojem Čech jinak, dokonce každý z nich trochu jinak. Tak třeba pro Kosmu i Dalimila bylo české vojsko české, protože bylo pod vedením Přemyslovců, bez ohledu na to, že v něm pravděpodobně mohli převažovat Moravané a dokonce Poláci. Čechy a Morava byly až do Karla dvě země tradičně spojené personální unií, o Slezsku nemluvě. Přičemž slovanské jazyky tehdy také ještě nebyly plně konstituované. Zkrátka zemské hledisko převažovalo, v současné historiografii asi nenajdeš historika, který by to zpochybnil.
Autorská citace #46
22.7.2019 12:48 - Šaman
Jerson píše:
Kdyby ... ale alieni nejsou žlutí.

Imho nejsou žlutí jen proto, že to nepotřebují. Dělat barvy není jednoduchá věc a pokud pro ně nemají barvy význam (což v hlubokém vesmíru asi nemají), tak proč řešit barvy? A když už, tak třeba jako maskování - ale neznáme jejich domovský svět, takže těžko hádat.

A jinak jde jen o pojetí. Tohle vypadá nebezpečně, i když je to barevné jak papoušek. Jasně, implikuje to nějaký bodavý hmyz (z něho jde přirozeny strach) a taky válečné malování, nebo znaky alfa samců (ostatní běžní hmyzáci tak strakatí nebyli).

Chci tím říct, že strach půjde z toho, co se tak podá (s dobrou atmosférou a budování strachu jde strach i z hromady kamenů - Blair Witch).



dodatek: Aha, tak žlutí byli všichni brouci tohohle druhu. Černí jsou ti plivací.



A tihle taky nevypadají, že by jim na barvách nějak záleželo. Spíš vypadají, že ani nemaji oči, tak barvu neřeší vůbec (ani jako maskování, ani jako sexuální lákadlo, ani jako kulturní asociaci strachu)
Autorská citace #47
22.7.2019 13:08 - Aegnor
Jerson píše:
Oblíbená červená má význam jak statečnosti, tak násilí.

A rychlosti. Hlavně rychlosti.
Autorská citace #48
22.7.2019 13:15 - Jerson
Šaman píše:
Chci tím říct, že strach půjde z toho, co se tak podá

Barva bez dobrého podání sama nic nezachrání, musí být v souladu s ostatními věcmi. Zlutočerné pruhování u nebezpečných alienů, kteří viditelně trhají lidi na kusy bez ohledu na den nebo noc. Je to varovné zbarvení.
O vybledlých odstínech alieních vajec a facehuggerů jsem už psal, pro ně by černá nepůsobila na plátně tak dobře, navíc jsou od první chvíle vidět, takže ani není potřeba.

Šaman píše:
Imho nejsou žlutí jen proto, že to nepotřebují. Dělat barvy není jednoduchá věc a pokud pro ně nemají barvy význam (což v hlubokém vesmíru asi nemají), tak proč řešit barvy?

Kdyby se to bralo tvou logikou, tak budou alieni podobně světlí jako facehugeři. Černý pigment je náročný na tvorbu jako jiné barvy. Alien je černý hlavně proto, aby mohl na plátně útočit ze tmy a nebyl přitom jasně vidět, což zvyšuje hrůzu z něj.
Autorská citace #49
22.7.2019 13:20 - Corny
Autorská citace #50
22.7.2019 14:03 - Naoki
2Colombo: děkuji
Autorská citace #51
22.7.2019 18:16 - sirien
Pár postů v náhodné diskusi k aktuálnímu tématu co jdou přímo proti pravidlům obsahu a zaměření webu se přežít dá, ale dedikovaná diskuse je už trochu moc. Zvlášť když tu už vidím první jiskry osobních útoků.

V diskusi můžete vesele pokračovat na jakémkoliv jiném místě na internetu, klidně vám sem dám odkaz na případné pokračování někde jinde.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.050014972686768 secREMOTE_IP: 34.230.66.177