RPG odborně

Lotrando
15.12.2007 10:17
… Je dlážděna dobrými úmysly. Na tohle přísloví si vzpomenu pokaždé, když mě někdo přesvědčuje o tom, jak mám něco dělat správně. Následující text je důsledkem diskuze o vlivu rpg teorie na hru samotnou i účastnící se hráče. Je také reakcí na sérii článků Zodpovědnost za příběh (blog metagame.bloguje) a Síla příběhu (d20.cz). Dříve než odradím, teorií unaveného čtenáře slibuji, že v této úvaze žádná nebude. Bavíme se tu o hraní her, sakra!
Autorská citace #21
17.12.2007 15:51 - Alnag
Argo píše:
Druhá poznámka - ten rozdíl mezi "dlouhodobým hraním" a "deskovkou" je ve skutečnosti mnohem hlubší, než se zdá; znamená to totiž úplně principiálně jiné chápání příběhu. Psát povídky a romány je rozdíl; a co je dobré pro jedno, nemusí být dobré pro druhé.
Pravda, pravda. Tohle jsem taky kdysi hlásal, byť příliš popularity mi to nevyneslo. :-) Ale přesto podle mně se jedná nejen o jiné chápání příběhu, ale i o jinou herní zkušenost.
Autorská citace #22
17.12.2007 16:24 - Almi
Jerson: Jsem zvědav, jak uspěješ. Protože k tomu, abys to úspěšně předvedl obvykle potřebuješ i aktivního vypravěče. Jinak to povede k tomu, že zcela zastíníš ve hře ostatní a vypravěč Tě nebude "stíhat". Což ve výsledku povede k tomu, že si hru moc neužije asi nikdo = výsledku nebude dosaženo. Z osobních zkušeností ;o)) mohu říct, že bys potřeboval jednoho aktivního hráče do skupiny. Takového, který s Tebou bude spolupracovat a cíleně ostatní učit (tj. nesnažit si sám hrát na vlastním písečku, ale dá si tu práci a trpělivost a naučí je to). Mohu potvrdit, že pak výsledek stojí za to, byť je to práce na dlouho. Ale výsledný prožitek za to stojí, s tím se mnou třeba Lotrando snad bude souhlasit :-)
Autorská citace #23
17.12.2007 17:00 - Dalcor
Lotrando píše:
Vyprávění příběhů je forma zábavy a existuje mnoho způsobů, jak se to dá dělat. Stejně jako existuje mnoho typů příběhů. To co ohraničuje naši hru, je prostředí tvořené reáliemi herního prostředí, ale hlavně aktéry vyprávěného příběhu. Jeden z nejsilnějších nástrojů pro jeho tvorbu drží v ruce hráč. Je to jeho postava. Ovlivňuje herní svět nejen přímým jednáním postavy ale i skrze vytváření příležitostí pro toto jednání.
Kde to mám podepsat???
Autorská citace #24
17.12.2007 17:10 - Alnag
Dalcor píše:
Kde to mám podepsat???
Tam dole, co je tím neviditelným inkoustem napsáno, zde upište svou duši. Podpisy jsou akceptovány pouze krví :o)
Autorská citace #25
17.12.2007 17:51 - Dalcor
beru!
Autorská citace #26
17.12.2007 18:15 - Bajo
Jako ja bych tohle taky nemel problem podepsat.
Autorská citace #27
17.12.2007 18:58 - Lotrando
Dalcor: bingo :)
Almi je to dřina, a než člověk přijde na to, jak to správně dělat, mnohokrát prošlápne tu pověstnou slepou uličku. Myslím, že se nám to pomalu daří a pokrok při hře je znát prakticky každým sezením. Napřed jen po troškách a teď mi to přijde už snažší.
Jerson: zkus to, a zkus se mrknout okolo, jestli tam někde pod kamenem není nějaký spoluhráč, co se chytne. Jako zkušený vypravěč to budeš mít snažší, když se ti podaří strhnout někoho dalšího, ale pozor aby jsi si nesebral všechen herní čas. Pro mně to byl vždy největší problém, vědět, kdy se stáhnout a nchat, aby si to zbytek hráčů rozmyslel. Jak už někde říkali Dalcor i Sirien, většina hráčů je v podstatě aktivních, jen to ještě neví :)
Autorská citace #28
17.12.2007 20:47 - Jerson
No, já jsem původně mysell, že v Dominikově silvestrovské hře vezmu roli zástupce velitele, abych ostatní neutlačoval, ale on ze mě chce udělat velitele, že ostatní potáhnu. Takže je holt budu přímo úkolovat, aby si zahráli víc než já.
A pokud jde o mojí bandu, tak tuhle kampaň s nimi ještě dojedu, jen bych chtěl, aby ai alespoň konec zkusili udělat podle svého a ne podle mého plánu. Jen se obávám, abych si zrovna tímto dobrým úmyslel nepostavil do pekla rovnou eskalátor.
Autorská citace #29
17.12.2007 21:28 - Lotrando
Aha, pak to má logiku :).

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.052223920822144 secREMOTE_IP: 34.236.152.203