Střípky

alef0
4.1.2012 13:51
RPG novinky - Twitter 6stena
Na Twitteri som založil kanál 6stena, kde píšem novinky zo sveta RPG, upozorňujem na články z našich portálov (d20.cz medzi nimi) a na zaujímavé diskusie na fórach, čo sledujem.

Followujte na Twitteri alebo pristúpte k novinkám cez RSS.
Autorská citace #41
20.2.2020 19:33 - ShadoWWW
Jako nebylo by to vůbec od věci. Osobně si myslím, že to bude spíš nějaká frenšíza. Film, seriál nebo tak něco.
Autorská citace #42
20.2.2020 21:14 - Shako
ShadoWWW píše:
Udělat stolní RPG je dost jiné než počítačovou hru. Co se týče stolního RPG, poskládat funkční vývojový tým je otázkou několika let. Udělat funkční odladěnou hru je otázkou dalších několika let. Licence je vějička, která může nalákat zákazníky, ale první ani druhé nezařídí. Pokud FFG rozpustili vývojový tým a zrušili své RPG linie, tak následujících minimálně pět let určitě žádné stolní RPG nevydají.


To je hodně odvážné tvrzení, zejména protože předpokládáš, že vydají kompletní nový herní engine, což (zejména dnes) vůbec není nutný předpoklad pro vydání rpg.
Autorská citace #43
20.2.2020 21:34 - ShadoWWW
1) My u stolních RPG říkáme systém, ne engine. 2) Jak si můžeš povšimnout ani o systému, ani o enginu ve svém příspěvku nic nepíšu.
Autorská citace #44
20.2.2020 22:14 - Shako
ShadoWWW píše:
1) My u stolních RPG říkáme systém, ne engine. 2) Jak si můžeš povšimnout ani o systému, ani o enginu ve svém příspěvku nic nepíšu.


Tak psal si pět let, že nic nevydají. Z toho soudím, že předpokládáš, že budou vyvýjet vlastní systém. Protože různé modifikace jiných herních systémů se dají udělat za významně kratší dobu.

Jako příklad "rychlovývoje" dávám Root rpg dle deskovky Root (2018) - na KS kolem Vánoc 2019. Pokud tedy někdo nechce tvrdit, že to samozřejmě měli připravené, protože počítali s obrovským úspěchem deskovky.... tak odhaduju, že to rpg vyvíjeli max rok (imho spíš míň, ale každopádně ne několik let). Podle preview tipuju, že vzali setting deskovky a propojili to s AW enginem (hnidopichové můžou říkat systémem). A rpg bylo na světě.

Když to takhle šlo udělat s Rootem - nevidím důvod, proč by to nemohlo jít s hromadou jiných deskovek, které má FFG v protfoliu.

Opětovně dodám, že nijak nerozporuju ukončení podpory současných produktů. Ale prostě nové rpg od FFG/Asmodee může imho klidně vyjít už na Vánoce 2020 - nevidím v tom žádný problém, byť si myslím, že se to nestane. Ale ty důvody, proč se to nestane, nejsou produkční ale obchodní.
Autorská citace #45
21.2.2020 09:32 - Corny
Jelikož jsou tací, co v podstatě sólo dokážou udělat úplně nové úspěšné RPG v rámci cca 3 let vývoje, tak bych řekl, že časový rozsah designování RPGček je extrémně relativní.
Autorská citace #46
21.2.2020 09:39 - ShadoWWW
RPG Kuchyně ukázala, že to jde i za týden. Ale víš co, FFG funguje jinak.
Autorská citace #47
21.2.2020 10:41 - Jerson
ShadoWWW píše:
RPG Kuchyně ukázala, že to jde i za týden. Ale víš co, FFG funguje jinak.

Myslíš fungující RPG? :-)
Autorská citace #48
21.2.2020 10:56 - ShadoWWW
;-)
Autorská citace #49
21.2.2020 11:23 - York
Mícháte dohromady kvalitu a rozsah. Kuchyňovky jsou rpgčka na pár stránek, většinou postavené kolem jedné netradiční mechaniky. DnDčko je hra na stovky stránek se spoustou dobrodružství a dalších rozšíření. I kdyby někdo dokázal pracovat pětkrát rychlejš než všichni ostatní designéři, tak hru, ve které jsou utopené desítky let práce, za měsíc prostě nenapíše. Další věc je, že kuchyňovky nejsou finální hry, jsou to v podstatě jen pěkně napsané nápady na hru. V drtivé většině je nikdo nezkusil hrát (a nikdy nezkusí).

Nic to ale nemění na tom, že dotažená kuchyňovka (třeba Hrstka) sežere řádově míň práce než dotažené DnDčko (nebo hra podobnýho rozsahu).
Autorská citace #50
21.2.2020 12:05 - LokiB
Ono je taky "nové RPG" a novéRPG ... :)
Jestli budeš dělat něco dost odlišného od toho, co bylo ...jako třeba původní Fate či Deadlands ... nebo jestli budeš dělat 13th Age, je podle mě, co se práce na "systému" týče, dost velký rozdíl.

Takže pak můžeme házet čísly jako "půl roku na nový systém" a "tři roky na nový systém" :)
Autorská citace #51
21.2.2020 14:06 - sirien
York píše:
kuchyňovky nejsou finální hry, jsou to v podstatě jen pěkně napsané nápady na hru

so cute jak se nám ta fanoušky a apologety veřejně přiznávaná/deklarovaná laťka během let snižuje, co?

Pamatuju doby, kdy se tvrdě aspirovalo, jak proklamativně tak naprosto fakticky a reálně, na v podstatě koncepčně hotový betaverze průlomovejch, neotřele nápaditejch her, které se dají dát ven... a po letech a letech průběžného, bolestivého a v nedávných dobách tragicky trapného padání na hubu sme se dostali k "pěkně napsaným nápadům na hru".

Tímhle tempem potrvá už jen pár let, než z toho vyhodíš i ty další dvě naprosto zbytečná a skutečnost rozporující slova a konečně to označíš jak to je. (Což bude pořád ještě mírný, protože věrnej popis by si vyžádal tam i pár dalších přidat, ale chápu, že zajít tak daleko by od dlouhodobých zastánců bylo už sebemrskačství a to se úplně čekat nedá.)


No nic, sorry, jen sem chtěl vypíchnout tenhle malej detail. Víš co, jak sem kdysi porotcoval ten československej první ročník věci vůbec, tak mi to nedalo se nepodělit o ten kontrast mezi tehdejší atmosférou a Tvou dnešní volbou slov k popisu věci.
Autorská citace #52
21.2.2020 14:23 - York
sirien píše:
Tímhle tempem potrvá už jen pár let, než z toho vyhodíš i ty další dvě naprosto zbytečná a skutečnost rozporující slova a konečně to označíš jak to je.


Je to samozřejmě individuální, ale třeba kuchyňovky od Bubáka, Crowena nebo Ecthellionů mívají dost vysokou produkční kvalitu.

Kažopádně pokud se chceš vysmívat nadšeným fanouškům, tak jsi na špatný adrese, já jsem se mezi ně nikdy neřadil. Pokud něčemu fandím, tak tomu, že to lidi dokope se sebrat a něco ucelenýho sepsat, což mi přijde o dost lepší, než sedět na zadku a nedělat nic.
Autorská citace #53
21.2.2020 15:24 - Jerson
sirien píše:
so cute jak se nám ta fanoušky a apologety veřejně přiznávaná/deklarovaná laťka během let snižuje, co?
...
Tímhle tempem potrvá už jen pár let, než z toho vyhodíš i ty další dvě naprosto zbytečná a skutečnost rozporující slova a konečně to označíš jak to je.

Hej, proč tak ostře? Už se ozvaly hlasy na další ročník - tedy pokud někdo dodá hodnocení her z ročníku minulého. Takže pár let to asi trvat nebude, protože nejspíše nebude mít co trvat.

Ale abych jim nekřivdil, taková Hrstka se docela rozšiřuje. Sice to vlastně není RPG a nemá žádný systém, o kterém by se dalo mluvit jako o systému, ale už i lidi v modelářských skupinách se ptají, kde by mohli sehnat letadélka do téhle hry. Tedy, lidi ... jeden člověk. Ale v modelářské skupině :-)
Autorská citace #54
21.2.2020 15:36 - sirien
Tvorbu zaběhlejch autorů co tvořej všude možně kdeco od RPG po kartičky a který Kuchyň náhodou potkali nějak odmítám brát jako bernou minci co do ukázky výsledků samotný Kuchyně.

(Zajímavý je, že ta hrstka her, co z Kuchyně kdy vzešly, byly vždycky od takovejhle autorů.)


Anyway, asi zbytečný tou kudlou v ráně otáčet dál (jakože jo, rád sem si otočil jednou, ale zas takovej zaslepenej sadista abych s ní musel dál točit sem a tam nejsem... zvlášť, když se potichu blíží mnohem lepší srandy...)
Autorská citace #55
21.2.2020 15:39 - Jerson
OK, ... jaké srandy?
Autorská citace #56
21.2.2020 15:44 - York
sirien píše:
zvlášť, když se potichu blíží mnohem lepší srandy...


Pssst!
Autorská citace #57
21.2.2020 17:19 - sirien
Jerson píše:
jaké srandy?

;)
Autorská citace #58
22.2.2020 09:42 - ShadoWWW
To velké DnD oznámení se týká videoher. Na ToyFair Chris Cocks (ředitel WotC) investorům oznámil, že do roku 2025 vyjde sedm D&D videoher (včetně Baldur's Gate 3 a Dark Alliance), každý rok aspoň jedna. Investoři si mohli některé z her i vyzkoušet.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.081768035888672 secREMOTE_IP: 54.85.255.74