Tipy a triky

omphevore
30.8.2009 17:29
Článek vyšel v Pevnosti. Chystáme jeho předělávku a rádi bychom komentáře z komunity. Zdá-li se vám useknut, zdání vás neklame - nevychytali jsme délku.
Autorská citace #41
4.9.2009 08:10 - Lotrando
Nejsem si jist, jestli si rozumíme. Já mám představu podobnou, jako to děláte v s Ravenloftem 1960. Do ničeho hlubšího bych se nepouštěl.
Autorská citace #42
4.9.2009 09:00 - Sosáček
Tukane tohle nerikej! Bys pak mohl rict ze ruzny dopravni prostredky se nehodi na ruzny veci a ze na motorku nenacpes ctyrcenou rodinu ... a jeste bys mohl rict ze na dopravnim prosotredku zalezi!

Predstav si k cemu by to vedlo u rpg systemu!
Autorská citace #43
4.9.2009 09:03 - Jerson
Dopis z Ganymed píše:
...a ze na motorku nenacpes ctyrcenou rodinu

Zvláště když ti někdo hbitě dokáže, že někteří ji tam nacpou.

Autorská citace #44
4.9.2009 09:08 - Sosáček
To neni motorka, to je skutr.
Autorská citace #45
4.9.2009 09:09 - Sethi
Předělávky 4e DF do Afghanistánu můžou fungovat, za určitých podmínek - pokud jde člověku hlavně o děj, o tu omáčku kolem, a boje jsou jen tu a tam prostředek jak vyřešit nějaký konflikt, ale nikdo ve skupině se netrápí s tím, jek ty boje technicky doopravdy probíhají - mám na mysli především to, že člověk po nějakém tom zásahu přecejen neběhá po bojišti a nepokřikuje "ještě nejsem ani bloodied, cha-cha!"

Pokud bych chtěla realistickou válku s realistickými zraněními, asi bych sáhla (nechala někoho sáhnout) po systému, který věnuje větší pozornost vážným zraněním fyzického kalibru (protože z toho, co jsem zaznamenala, zranění ve 4e jsou pořád v oblasti únavy, tu a tam nějakých oděrek - nemůže být řeč o zlomených kostech, průstřelech nebo nedejbože utrhaných končetinách).

Pokud je válka jen pozadí pro /dosaď libovolnou zápletku/ a ve skutečnosti mě nezajímá, zda budou mé souboje autentické, 4e mě neuráží, navíc je dost user friendly na rychlé uchopení a fluffové předělávky.
Autorská citace #46
4.9.2009 09:15 - Sosáček
ušiUŠIuši™ píše:
mám na mysli především to, že člověk po nějakém tom zásahu přecejen neběhá po bojišti a nepokřikuje "ještě nejsem ani bloodied, cha-cha!"

Nabizi se otazka, proc tam to bloodied mit, kdyz nedelas presne tohle?
Autorská citace #47
4.9.2009 09:48 - Jerson
Dopis z Ganymed píše:
To neni motorka, to je skutr.
zní protiargument, a druhá strana by hned vyrazila hledat obrázek motorky.
Btw. v tomto nejsme ve sporu, já si taky myslím, že motorka je něco jiného než autobus, nůž není šroubovák a GURPS nejsou DnD a je zbytečné jedno používat místo druhého. Na druhou stranu na větu "zkoušeli jsdme to jinak a takhle nám to vyhovuje" nemám moc protiargumentů. Snad kromě těch, že doporučovat takové předělávky jako obecný a nejjednodušší princip je dost zavádějící, ale to tu stejně nikdo nedělá.

ušiUŠIuši™ píše:
Pokud bych chtěla realistickou válku s realistickými zraněními, asi bych sáhla (nechala někoho sáhnout) po systému, který věnuje větší pozornost vážným zraněním fyzického kalibru

Osobně bych sáhl po systému, který věnuje nejvíc pozornosti psychickým předpokladům pro boj a duševním stavům během něj, protože ty jsou mnohem důležitější než stavy fyzické (tedy demoralizovaný člověk, který se bude být vystřelit se k té části "šance na zásah - vliv zranění" ani nemusí dostat.
Nicméně takových systémů je stejně méně než šafránu a řeší jen specifické otázky, takže realistické z tohoto hlediska stejně není téměř nic.
Jo, a jak jsme se přesvědčil u počítačových her, tak "autentické" může být něco jiného než "realistické".

Takže ... jaká že byla otázka?
Autorská citace #48
4.9.2009 09:54 - Lotrando
Píše:
1) PRAVIDLA - systém bude muset být dostatečně generický, navíc bude muset projít mnoha úpravami. Z našeho pohledu připadá v úvahu jedině GURPS, notně upravený True20 nebo některý z méně populárních jako je FATE, JAGS, Nemesis nebo Pool.


... myšleno pro divergentní hraní.

Podle mě je pro to divergentní hraní jedno a otázka tam je proto, že se autoři nemohli dohodnout o čem píší. Pro větší pravomoc hráčů potřebuji něco jiného než DnD, ale GURPs to rozhodně není. Pro divergentní hran, jak to popisují je to imho jedno. Podle mě je ten článek o přípravě, ne o hraní. Mám aspoň takový dojem.
Autorská citace #49
4.9.2009 10:40 - skew
Já měl pocit, že ta divergence má spočívat spíš v tom, že se nepřispůsobí hráči hře, ale hra hráčům. Každej řekne co v tom chce a bude to mít, nic ve stylu "awww, shit, 4 kouzelníci bez meat-shieldu v jedné družině, to je nehratelný, tak já si teda vezmu místo toho fightera..." a tak.

Uzlové body vypadaj celkem cool, akorát nechápu tu souvislost s konvergentním/divergentním hraním. Nebo vlastně jsou asi pro tu rozbíhavou hru vhodné, ale ocenil bych spíš více rozvést, v čem právě spočívá ta rozbíhavost.

Ohledně metafory s motorkou, docela stačí, když se člověk koukne na ten skútr a řekne "fajn, pokud ti připadá vhodné, přirozené a totálně nekrkolomné takhle jezdit, do toho, nikdo tě nedrží" (ale samozřejmě dotyčný může argumentovat, že to je jen nevhodně zvolená metafora a začne hledat nějakou pro sebe vhodnější... ).
Autorská citace #50
4.9.2009 10:49 - Sosáček
skew: au! to je prece normalni, ne? hra je soucet hracu, takze se prizpusobuje hracum a hraci se prizpusobuji hre. To by melo spis konvergovat.
Autorská citace #51
4.9.2009 11:17 - skew
Dopis/Sos: věř tomu nebo ne (ale raději ano než ne), u nás před pár lety si jeden hráč opravdu vzal válečníka, přestože teda původně chtěl hrát kouzelníka, prej "pro dobro skupiny"
(i když, on ten hráč občas dělá takový mučednický rozhodnutí IRL).

Ale jinak imho určité ústupky jsou běžné, i když třeba ani nejsou nutné (jen hippotéza).
Autorská citace #52
4.9.2009 19:15 - sirien
Dopis z Ganymed píše:
Nabizi se otazka, proc tam to bloodied mit, kdyz nedelas presne tohle?

aby na Tebe mohly mít různé creapy různé bonusy přece.

Jerson píše:
Nicméně takových systémů je stejně méně než šafránu a řeší jen specifické otázky, takže realistické z tohoto hlediska stejně není téměř nic.

Pouze neznáš dost systémů dost dobře. nWoD v Armory, Dogs of war a dalších rozpracoval nádherná volitelná pravidla pro různé podobné situace. Vytuhnutí když na Tebe někdo zamíří (civil prostě zůstane stát, nevrhne se jen tak proti zbrani), morálku, morální úroveň jednotlivců a morální úroveň jednotek (výborné pravidlo krásně vystihující panující disciplýnu - banda hrdlořezů s morality v průměru 2 může mít skupinovou moralitu klidně 5 nebo 6 když jim velí dost drsnej kapitán s respektem kterej je dokáže umravnit a tak...) a spoustu dalších věcí.
GURPS tohle mají v různých adaptacích pořešené taky.
FATE to dokáže pojmout velice snadno, pokud je potřeba.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.063807010650635 secREMOTE_IP: 54.172.169.199