Bestiář - skřeti

Skřeti. Nejběžnější nestvůra Středozemě. A přitom ta nejstrašlivější - mají na svědomí víc životů, než nejhorší bestie a netvoři Morgotha Bauglira!
Napsal Rytíř
Obsah článku:
Jedinou radostí těch tvorů bylo utrpení druhých, protože krev, která v nich kolovala, byla černá a studená. Jejich zakrslá postava byla šeredná: přihrblá, křivonohá a sražená. Paže měli dlouhé a silné jako opičáci z Jihu a kůži měli černou jako dřevo ožehlé plamenem. Špičaté tesáky v širokých ústech měly žluté, jazyk červený a tlustý, chřípí a obličej široké a ploché. Oči měly jako rudé škvírky, jako úzké štěrbiny v černé železné mříži, za níž hoří uhlí.
Byli stvořeni ve tmě, proto se báli světla, které je oslabovalo a pálilo. Jejich oči viděly v noci, a proto obývali nečisté jámy a tunely.
Skřeti jsou zbabělí a zlí. Jsou také krutí, jak už to tak u zbabělců bývá. Ve stejném počtu nejsou hrozbou pro žádné válečníky ze svobodných národů Středozemě, problém ovšem je se množí rychleji než jakékoli jiné bytosti v Ardě i v takových podmínkách, kde by jiné plemeno jen stěží přežívalo. Jsou vychytralí a dokážou udělat lecjakou šikovnou věc, když jim to pomůže provést nějakou lotrovinu. Jsou ale líní, takže dělají jen když musí a s oblibou za sebe nechávají dřít otroky.
Ani Moudří si v tomto ohledu nejsou absolutně jistí, ale zdá se, že skřeti opravdu vznikli z elfů, které Morgoth zcela pokřivil a zkazil. Záhadou je mnoho jejich charakteristik, např. se vůbec neví, jakého věku se dožívají - patrně proto, že jsou snědeni ostatními dřív, než je opravdu dostihne stáří a nemohoucnost. Zrovna tak se zdá, že jsou takřka imunní vůči strašlivým hygienickým podmínkám, v nichž žijí.
Skřeti jsou v podstatě masožravci, dokáží strávit syrové maso, kosti i kůži. S radostí si to ovšem upečou, když mají možnost. Naživu a akceschopné je však udrží jakákoliv potrava, kterou dokáží sníst lidé, elfové nebo trpaslíci; a stačí jí překvapivě málo. Navíc jsou velmi odolní vůči jedům a všem vyloženě nepřátelským látkám, obsaženým v potravě nebo pití. Proto je skřetí pálenka tak příšerně ostrá... Ovšem je jí třeba neuvěřitelné množství, aby se skřet opil opravdu namol. A vystřízliví z ní pozoruhodně rychle. :)
Důvod, proč ještě nezamořili celou Středozem, je nejasný. :) Vypadá to, že bez pevného vedení se skřeti v malicherných hádkách a neustálých bojích o moc stačí pozabíjet mezi sebou natolik efektivně, že navzdory rychlosti, s jakou se rozmnožují, jejich počty nijak zvlášť nenarůstají. (Skřeti mají v populaci málo žen - necelá třetina - ty však jsou velmi plodné a rodí vždy několik dětí najednou.)
< Skřetí povaha >
Skřet
Napsal Rytíř 17.05.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 15 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14014601707458 secREMOTE_IP: 44.212.39.149