Bylinkaření pro 5. edici D&D

Obsah článku:

Vzorové bylinky


Pelyněk

Popis: Pelyněk je pár stop vysoká rostlina s velice pevným, šedozeleným stonkem, kolem kterého jsou spirálovitě obtočené listy, které jsou zvrchu zelenošedé a zespoda bílé.
Účinek: Pelyněk je Léčivem první úrovně.

Šepot

Popis: Šepot  je druh vysoké trávy, jejíž průsvitná stébla rostou v trsech natolik hustých, že připomínají spíše keře. Na stéblech rostou šedivé lístky a květy, které spolu s průsvitnými stébly vytváří dojem popela vířícího ve vzduchu. Pod každým trsem je masivní kořen, velikosti i tvaru humanoidního nemluvněte.Pojmenovaný podle typického zvuku této trávy ve větru.
Účinek:  Šepot je Léčivo třetího stupně, vládnoucí mocí nad zkameněním.

 

Katovka

Popis: Katovka nápadně vypadá jako katova smyčka vyrůstající ze země. Stonek zkroucený do podoby smyčky je celkově vysoký asi pět coulů, a uprostřed smyčky roste krvavě rudý květ. Stonek sám je posetý malými, okrouhlými šarlatovými lístečky, které vypadají jako kapky krve.
Účinek: Katovka je sedativem čtvrté úrovně

 

Králova kost

Popis: Králova kost je asi coul vysoká bylina, s mléčně bílým stonkem, rudými šídlovitými listy rostoucími kolem stonku těsně u země, a zlatě zbarveným květem na vrchu.
Účinek: Snězena syrová, králova kost poskytuje pojídači veškeré prospěchy krátkého odpočinku. Pokud je zpracována do tinktury, nemá sama žádný účinek, ale je modifikátorem čtvrtého stupně.

 

Čarůvky

Popis: Čarůvky rostou jako koruna velkých, srdcovitých, azurových listů ležících na zemi, uprostřed nichž je koule platinově zbarvených květů. Na podzim se tyto květy promění na fialové bobulky, velikostí i chutí podobné borůvkám. Tyto bobule jsou jediná bylinkářsky využitelná část rostliny.
Účinek: Čarůvky jsou stimulantem druhé úrovně a Léčivem první úrovně.

 

Světlík

Popis: Světlík je bylina s asi stopu vysokým olivově zeleným, vláknitým stonkem posetým velkými, srdčitými listy, který se na vrcholu rozbíhá do nespočtu drobných zelených vlásků, z nichž každý je ukončen drobným, žlutým kvítkem.
Účinek: Tinktura připravená z této byliny je schopná vyléčit Zánět spojivek (viz PPJ, str. 257). Pokud uživatel netrpí zánětem spojivek, užití stejné tinktury dá uživateli schopnost vidění ve tmě do 2 sáhů daleko.


Český překlad základních příruček páté edice D&D naleznete zde.
A další originální dobrodružství pro DnD 5e zde.

< Příklady bylinek >
Vaření tinktur
Napsal Maelik 21.12.2019
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 24 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14683318138123 secREMOTE_IP: 3.134.118.95