Magická magie

Obsah článku:

Krátké shrnutí

Než se dostaneme dál, dovolte krátkou rekapitulaci:


Magie je součástí hry, kde vyvolává nebo posiluje určitý dojem, který chceme, aby byl ve hře přítomen. Narozdíl od technologie není jen dalším prostředkem postav/hráčů, ale její přítomnost a podoba má důsledky táhnoucí se i k těm nejnečekanějším aspektům hry. Magie by měla být nějakým způsobem unikátní a zajímavá, jinak upadne do stereotypu a stane se z ní jen nudný prvek bez skutečného kouzla.


Magie by si měla vždy udržet respekt a určitý majestát, neměla by se stát něčím zcela všedním, pokud to není prapůvodním záměrem (Kroniky Temného meče od Weiss a Hickmana, případně divoká magie přítomná v divokém světě, atp.) Magie nesmí upadnout do stereotypu, pokud má hru obohacovat.


Magie má ve hře svůj účel, důvod, kvůli kterému ji tam chceme mít a který by tedy měla svou podobou naplňovat.


Magie má několik vlastností, které jí činí tím, čím je, a které ji odlišují od jakékoliv jiné formy působení ve hře (dovednosti, kontakty, high-tech...) S využitím potenciálu těchto jejích vlastností (a pár dalších) a jejich variability můžeme naši magii vybrousit do detailní podoby hodící se pro náš záměr.


Magie také neexistuje ve vakuu, ale v kontextu světa a hry, pro kterou ji tvoříme. Měli bychom respektovat rovnováhu mezi jedním a druhým a měli bychom vědět, kde má magie ve světě své místo, zdroj a zasazení ve vesmíru a jaká pro ni tedy platí obecná pravidla.


Třemi klíčovými vlastnostmi magie jsou Stylizace, Dojem a Systém, příčemž magii tvoříme od požadavků na Stylizaci přes Dojem který Stylizaci utvoří po Systém, jenž nám pomůže dojem vytvářet, nicméně v samotné hře funguje posloupnost opačná - Systém podmiňuje vziklý Dojem a Dojem utváří Stylizaci.


A teď k další kapitole...

< Kpt. 3 - krátké shrnutí >
Kpt. 2 - účel magie Kpt. 4 - Jak magii hrát?
(diskuse k článku: nezajímá-li vás nudná a táhlá hádka o hranici mezi vědou a magií kde se téma "magie v RPG" zaměňovalo za "magie v realitě" a není tam nic moc relevantního ke hraní RPG, tak rovnou přeskočte na příspěvek #181)
Napsal sirien 13.10.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 185 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11699509620667 secREMOTE_IP: 18.227.102.124