Chrochta píše:
Je pravdou, že během střetů Američanů s Brity jeden amerixký škuner bez problémů v boji rozstřílel dvě britské fregaty.
škoda, že jsem tuhle diskusi zaregistroval pozdě, takže pár poznámek. K tomu citovanému: šlo o fregatu třídy Constitution (mohli jste vidět krásně ve filmu Master and Commander jako francouzského Acherona) a ty britské lodi byly tři: Guerriere, Macedonian a Jawa. Britové pak vyslali fregatu Shannon, která se utkala s americkou fregatou Chesapeake a rozdrtila ji, jak Chrochta popsal.
Více stěžňů. Dva stěžně měly lodi Viléma Dobyvatele už v 11. století, i když přední byl skloněný směrem k přídi a byl tedy hybridem mezi stěžněm a čelenem. Karavely a karaky převzaly dost prvků od typu nava (13. sol., Itálie, které mívaly různý počet stěžňů, nejčastěji dva, ale také jeden a někdy i tři). První zmínky o karavele jsou v portugalském rukopisu z doby kolem roku 1255.
Crusader: u nás se používá výraz křižácká plachetnice.
Německý těžký křižník taranovaný Glowormem byl Admiral Hipper. Při potopení Glorious se utkaly Sharnhorst a Gneisenau s torpédoborci Acastou a Ardentem, o taranu jsem nic nenašel, ale Acasta vypálila salvu torpéd, z nichž 1 zasáhlo Sharnhorsta a vyřadilo jeho zadní dělovou věž.
Tak to jen pár poznámek k tomu, co jsem zatím z diskuse pochytil.