Kultura

Autorská citace #21
23.8.2011 00:36 - alef0
D&D 3.X má rozhodne jednoduchú základnú mechaniku, ale opäť si treba položiť otázku, či sú fanúšikovia schopní ju pobrať len z textu (keďže Dalcor kritizuje len texty, nie ekosystém a nie znalosti okolo.)

Ako som viackrát písal, u mňa dokázali pobrať fanúšikovia na conoch základy d20 za 20 minút, ale chcelo to veľa simplifikácií a predpripravené postavy a zdatného DMa.

Podľa mňa ani D&D nie je príkladom hry pre začiatočníkov ,,as written" -- ale otázka je, či je to naozaj až taký problém -- a dokonca, či je naozaj až taký problém, keď hra nenavedie tabulu rasu k hraniu.

Podľa mňa to problém nie je.

(A ako vravím, zjavne nik z nás nevie dať ukážku ukážkovej (ehm) hry, z ktorej sa vieme inšpirovať, zatiaľ sme tu mali len ,neviditeľný" Pantheon :-))
Autorská citace #22
23.8.2011 11:57 - skew
Alnag:
Jako taky bych to neviděl tak černě, a samozřejmě d20 mechanismus je extra simple, ale pořád je fakt, že když otevřeš knihu, vykoukne na přes devět tisíc skillů, featů, povolání, class abilit, kouzel, výzbroje, special attacks atd...

Imho je nezanedbatelná skupina lidí, kteří by se lekli kdybys jim dal jen tu příručku a je potřeba jim to naservírovat (pomoct s výběrem povolání, ukázat relevantní featy, skilly, možná vybrat kouzla, výbavu... a to jsme pořád u tvorby postavy, při hře to chce taky trochu vodit za ruku).

Nedělal bych z toho tragedii, stejně jde člověk vždycky do nějaké fungující skupiny. To už se dostáváme do Alefem zmiňovaného ekosystému.

-- mírně editováno --
Autorská citace #23
24.8.2011 15:12 - Me-dea
Autorská citace #24
24.8.2011 15:19 - Dalcor
alef0 - tak nezapoměň že existují/existovali/budou existovat Basic Sety s jednodušíími pravidly. Ostatně i 4E má basic set.
Pravda je že na Pathfinder vyšel po 3 letech, nebo kolika publikování. To si myslím že je super tah - lite "starter" verze.
Autorská citace #25
24.8.2011 15:39 - alef0
DnDish je jeden z mnohých kandidátov hier, kde musí byť skúsený DM, ale nechce zavaliť hernými mechanikami hráčov. Ale nespĺňa Dalcorove kritériá, napr. nie je z nej jasné ako hrať :-)
Autorská citace #26
25.8.2011 09:22 - Gurney
Dalcor píše:
Tedy aby systém maximálně limitoval vliv náhody? u d20 je to otázka vyšších elvelů, kde většinu dovedností poté zvládáš "levou zadní", ale na nízkých úrovních (než dosáhneš asi tak 10 v primárních dovednostech, což je asi 5. level/ je to příliš náhodné. To víš nemáš tolik zkušeností.

Nejde mi o vliv náhody, spíš mi přijde přijde mi jen dost podivné například když je na začátku kapitoly o skillech tabulka DC od 5 do 40, kde 40 je Nearly Impossible, což však na vysokých levlech s jen trošku namaxovaným skillem zvládám s přehledem a zároveň je o pár stránek dál v konkrétním popisu DC 50. WTF? Nezasloužilo by si to nějaké vysvětlění ohledně konceptu a jak to autoři vlastně mysleli? Stejnětak, proč si musím vyderivovat, že bojové modifikátory se pohybují tak cca někde mezi -8 a +8 místo aby to tam bylo zmíněné? To jsou jako autoři jasnovidci a vědí, že budu neustále používat ten kotel konkrétních akcí a modifikátorů?

Prostě mi to celé přijde jako takový podivný přístup ve stylu "Tady máš hru, nauč se ji a hraj. Když ti něco nebude fungovat, no tak s tím asi dojdi na forum nebo tak něco...". V kontrastu k tomu máš třeba WoD, který tak nějak říká "tady to máš podrobně (popisy konkrétních modifikátorů ke skillům), když to nechceš řešit nebo přijdeš na něco, co jsme nepokryli, tady to máš variantu (modifikátory -5 až +5 s popisy, co znamenaj), akorát s tím nedělej tohle, není to na to stavěný (sčítá se abilita+skill, abilita+abilita ale nikdy ne skill+skill)". A to mi přijde jako o hodně lepší přístup nejen k začátečníkům.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.098742961883545 secREMOTE_IP: 3.229.122.112