Kultura

sirien
28.8.2022 14:27
AI generované obrázky
Autorská citace #61
1.2.2024 00:35 - MarkyParky
Za mě je třeba dost zásadní faktor způsob práce, kterým se jednotlivé AI dost liší.

Midjourney a Dalle2 píšete prompty a postupně upravujete jejich znění směrem ke kýženému výsledku.

Dalle3/ChatGPT4 si s vámi povídá o tom, co chcete vidět, co kreslí, proč to tak dělá - a můžete mu dávat dílčí instrukce, na základě kterých si prompty sám upravuje.

No a s Firefly označujete oblasti existujícího obrázku a říkáte jí, co tam má doplnit/čím to má nahradit.
Autorská citace #62
1.2.2024 01:10 - York
MarkyParky píše:

No a s Firefly označujete oblasti existujícího obrázku a říkáte jí, co tam má doplnit/čím to má nahradit.

A pak mlátíte hlavou do stolu a křičíte "Já chtěl prsty, ne dětskou botičku ani plachetnici! Prstyyy! Ne, ani divně zkroucený paznehty, děkuju pěkně..."

Dobře to umí odmazávat části obrázku a přikreslovat nový kusy, když chcete třeba obrázek roztáhnout na širší. Ten zbytek je zatím spíš wishful thinking.
Autorská citace #63
1.2.2024 02:08 - sirien
Marky: někde jsem teď četl že MidJ už umí překreslovat části obrázků taky?
Autorská citace #64
3.2.2024 15:14 - MarkyParky
Nevím.

Umí to DALEE2, ale tak divně - vymažeš, co nechceš a pak dáš nový prompt co má být na celém obrázku. Jenže DALEE2 kreslí hnusně.
Autorská citace #66
3.4.2024 23:21 - strucky
A tu o tom, jak Celebrimbor vykoval jako první na (Středo)zemi skejtové trucky, Círdan the Skatewright slepil několik tenkých plátů Mallornu v jednu prohnutou desku (a nakonec se stal vycházející hvězdou v tomto nově vznikajícím sportu), a kolečka nechali outsourcovat z Angbandu, jelikož byly ze zlého materiálu, jste slyšeli?
image
Autorská citace #67
15.5.2024 00:20 - sirien
MS přidal generování obrázků do Paint. Tak sem to zkusil a hned na první dobrou sem narazil - je tam ještě horší NSFW policy než jinde a to sem chtěl jen cyberpunk street samuraje bojujícího na meče s kyberninjou.
Autorská citace #68
15.5.2024 00:22 - sirien
Strucky: hej tyjo, ale Shadowrun kde jedeš za elfí punkery proti Valar/Maiar tyranickejm institucím zní hodně crazy :D
Autorská citace #69
23.5.2024 21:17 - Xeth
sirien píše:
... MidJ už umí překreslovat části obrázků taky?

Umí. Občas je to boj a ne vždy je výsledek podle představ (a popisu), ale většinou to jde.
Autorská citace #70
23.5.2024 22:02 - LokiB
Xeth: a měl bys příklad takové opravy? Ať se dá udělat představa, co od toho čekat.
Autorská citace #71
20.1.2025 14:51 - sirien
Fooocus (simplified app pro Stable Diffusion), základní model.
(intro+návod, nějaký další SD modely)

Trocha učení od včerejška a trochu hraní dneska (pár základních obrázků vygenerovanejch v různejch stylech, následně blend vybranejch a trocha doladění). S trochou dalšího blbnutí popř. elementárního Photoshopu bych byl 100% kde sem chtěl bejt (kdybych to chtěl rvát do příručky), pro původní účely (doprovodná ilustrace k dobrodružství) by asi stačilo i míň.

...zadarmo a nikde to po mě neřvalo žádný kraviny o tom, že můj prompt porušuje nějaký responsible / healthy standards nebo jiný shity.

Autorská citace #72
20.1.2025 14:57 - LokiB
AI z toho celkem vidět je, ale když se člověk nebojí, že ho sežerou asociace "a ilustrátoři nebudou mít co žrát a vykrádá to jejich starší práci", tak to vypadá použitelně.

Jakej byl prompt? :)
Autorská citace #73
20.1.2025 15:30 - sirien
Otázka jak moc by v tom byla vidět AI, kdybys to nevěděl předem popř. nebyl naučenej to vidět - ale popravdě mi to je dost jedno, je mrtě kontextů a užití, kde mě taková očividnost vůbec netrápí. U RPG popravdě drtivá většina.

EDIT: PS - plus já sem total newb a lama, viděl sem obrázky od lidí co s timhle softem uměj a je to jakože fakt hodně jinej level. tohle třeba nerozeznáš od lidskýho digital artu /EDIT

úvodní prompt byl

Píše:
Fantasy drawing. Dark scenery drowning in shadows, with light only from a few columns of light falling from above and from fireflies flying about. Pond in the middle of a forest swamp full of plants and some flowers with dark water surface reflecting its surroundings. Very, unhealthily slim male figure with pale white skin, covered in dark cape and hoodie stands waist deep in the water. From under the hood fall long wet dark hair. Hoodie throws shade onto the face and barely visible facial features resemble skull. Bottom half of the cape floats on the water and its rim blends with the dark water surface.

To sem protočil na několika stylech (Fooocus zaklikávátka co předpokládám dál rozšiřujou prompt (ještě to nemám 100% nastudovaný); dá se to combit, bez toho "fantasy drawing" v úvodu promptu šly ty vybraný styly víc do fotografie, timhle sem to stáhnul víc do "obrázkovosti") což mi vyplivalo nějakou sadu poměrně různě stylizovanejch obrázků.

Jeden sem pak vzal a použil pro obecnou kompozici (postoj postavy atp.) a nakombil se dvěma dalšíma co se mi víc líbily stylově a barevně, přidání trochu vyjasňujícího text promptu k tomu (jeden a půl řádku, ale neuložil sem si ho, sorry) chvilka hraní s nějakejma štelovátkama (a studování toho co to vůbec vlastně šteluje a ošmatávání jak se to při různejch hodnotách vlastně chová).

Části promptu to odignorovalo, myslim že z části vinou těch předvoleb stylů, části vinou modelu - nedalo mi to tam vlasy ani sloupce světla, světlušky tam byly v původních obrázcích ale prakticky nikdy nepřežily obrázkovej merge. Vlasy sem pak dotvořil inpaintem kdy sem vybral jeden obrázek, označil část obrázku a nechal ho to do/přetvořit promptem "long dark wet hair" (ty bílý čáry co tam zůstaly jsou fun chyba - je to výběr prostoru kterej ten prompt nevyplnil). Podobně by šlo dotvořit asi i to světlo popř. světlušky and shits.

Podobně o něco sem se ani nesnažil - původně sem si tu scenerii představoval ve dne ale jakože ve stínu (stromů a polomagickym), ale to sem do toho promptu ani nezkoušel narvat. Kdybych se s tim chtěl hodně patlat, tak by to asi bylo snazší udělat jako den a pak to ztmavit přes nějakej simple filtr v photoshopu.

Obecně mi přijde že trochu elementárního photoshop skillu (kterej... ne úplně mám) dokáže užitečnost tohodle asi doslova znásobit.

Jen mám teď dost plnej todo list a tohle je jen relikt aktuálně velmi nevhodné prokrastinace, takže nějak víc si s tim hrát si asi najdu čas až ve střednědobém výhledu.

Obecně sem ale dost spokojenej, kvalitativně to pro RPG účely naprosto vyhovuje (možná až na ofiko vydávaný příručky - ale s vyšim skillem na prompting a štelovátka a s lepšim výběrem modelu atp. by možná šlo i to, zejm. pokud by se to zasadilo do správné grafiky nebo tam bylo vhodné téma, třeba cyberpunk...), je to vcelku easy-to-use (asi ne tak easy jako objednávka a upřesňování postupnym dialogem v ChatGPT, ale rozhodně easy enough) a nemá-to-žádnou-zjebanou-cenzuru, takže tam můžu mít tolik nezdravě vypadajících nemrtvejch, krve, mrtvol nebo NSFW obsahu pro scény v Doskvolskym bordelu nebo sword&sorcery harému, kolik se mi zlíbí. Že to je narozdíl od těch cenzurovanejch krámů zadara je příjemnej bonus (ok, stojí to pár desítek giga na disku, ale kdo dneska nemá pár desítek giga navíc)
Autorská citace #74
20.1.2025 15:39 - LokiB
Jo, to je ke koukání.
Jsem si v nedávný době tvořil 100+ ilustrací na karetní balíčky v ChatGPT/DALLE a někdy to byla trochu frustrace. I když ta funkce "překreslení jen části obrázku" tomu dost pomohla.

Poměrně dost se těším na nástroj, kde bude ta interakce někde v kreslícím tabletu vylepšená do té míry, že mu budu moci "načrtnout myšlenku úpravy" a on si ji už dojede a aplikuje do obrázkovitosti sám.

Do té doby je to stále ještě moc random (na jeden prompt dostatneš v různých fázích velmi odlišný obrázky a někdy opakovaný pokusu degradujou - v DALLEm).

Smutný je, že samotnej chatgpt se dá přesvědčit, že funguje skoro úplně bez cenzury ... to využívám opakovaně, a jde to ... ale DALLEho se mi ošálit nepodařilo, tam se to procpat nedaří.
Autorská citace #75
20.1.2025 16:00 - ShadoWWW
Ono když se podíváš na ilustrace Příběhů impéria a jejich “artové” nedokonalosti, tak tam už AI takové ilustrace překonalo.
Autorská citace #76
20.1.2025 16:02 - sirien
Loki: tam záleží jak je ta cenzura aplikovaná, třeba MJ popř. ta MS generativka mám vyzkoušený že cenzurujou třikrát - na promptu, průběžně při generování a na výstupu, takže i když protlačíš nějakou okecávku co obejde prompt check a protáhne se generovánim, tak ti to pak stejně projedou zpětnym AI checkem final obrázku. Přes tohle sem měl u MS sakra velký problémy protlačit i scénu beach baru kde na pozadí holky hrajou beach voleybal (o tom snažit se tam prorvat bikini místo šortek a triček popř. jednodílnejch plavek nemluvě).

Ale, upřímně, můj postoj prostě je, že v momentě kdy za to platim tam žádná cenzura nemá co dělat - představa že mě začne cenzurovat Photoshop je totálně WTF a všichni by s tim Adobe poslali k čertu, ale u generativek to zaslepení nadšením popř. vyděšení hrůzou nové technologie všichni trpěj :/
Autorská citace #77
20.1.2025 16:05 - crowen
Ja som k WW2 settingu so škandinávskou mágiou a priesakom bytostí z legiend skúšal niekoľko generátorov, ale v momente, keď zadáš ww2 german solider tak bye bye, cenzúra
Autorská citace #78
20.1.2025 18:33 - Jerson
sirien píše:
Fooocus (simplified app pro Stable Diffusion), základní model.

přidáš ho do odkazů v záhlaví?
Autorská citace #79
20.1.2025 22:51 - strucky
To by se rovnou dalo přidat Amuse AI, což je prográmek, kde si v podstatě jen stáhnete modely z katalogu a pak už jenom promptujete. Zadarmo, na vlastní mašině - následkem čehož to může být buď hodně pomalý, anebo taky hodně rychlý. :)
Sice je to nějakým způsobem oficiálně podporovaný (možná i sponzorovaný?) AMDčkem, ale pořád to na AMD GPUs jede určitě hůř, než by jelo na NVidiích. Nemůžu teda porovnávat, ale na mojí Radeonce RX 7700 XT to úplně turbo není, ale na to, že je to free a ta GPU není úplně nejvhodnější, to ani tak dlouho netrvá.
Doporučuju FLUX.1-schnell model. Plný Flux.1 (non-schnell) nemá s mýma VRAM asi ani cenu zkoušet.
Autorská citace #80
20.1.2025 23:49 - LokiB
sirien píše:
EDIT: PS - plus já sem total newb a lama, viděl sem obrázky od lidí co s timhle softem uměj a je to jakože fakt hodně jinej level. tohle třeba nerozeznáš od lidskýho digital artu /EDIT

Fakt nic nemám proti stable diffusion programům. Mám jeden instalovanej a hrál jsem si s ním. Mám ale smůlu v tom, že mi přijde, že DALLE dělá "hezčí obrázky" ... ale za cenu cenzury a někdy složitýho dobrání se k výsledku (protože nemá hejblátka na UI, jen prompty a volat si ho přes API jsem línej).
Fakt ale se mi jeho obrázky líběj jakože víc ... ale to je zas věc vkusu, že jo :)

Zkoušel jsem třeba ten prompt, cos dával ... a věšchno má (pro mě, opakuju) hezčí ... teda až na xicht tý postavy. Ten prostě pořádně neudělá a neudělá :) furt tam cpe "lebku" :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11667919158936 secREMOTE_IP: 18.97.14.90