Tak mám za sebou veřejnosti otevřenou hru Pomsty za slunovratu. Hráli tři úplní nováčci, jeden zkušenější hráč. (Člověk barbar, elf tulák, drakorozený čaroděj a trpasličí inkvizitor).
Průběh:
Lapkové se o družinu rozbili, jak vlna o skálo. Třem lapkům se povedlo pobrat nějaké věci z vozu, ale nestačili utéct byli taky rozdrceni.
Ve městě postavy zamířily do Rybí kosti, posbíraly nějaké drby, spřátelily si hostinského. Později pokračovaly za zbytkem karavany k Hladovému tygrovi, opět posbíraly nějaké drby. Zaujala je zřícenina v lesích a ztracený dřevorubec.
V přístavu zjistila družina další informace a napadlo je, že by se mohli dostat k rozvalinám po vodě a vyhnout se tak nebezpečným bažinám, pronajali si rybářského synka loďkou. V rozvalinách pak zajali posledního lapku, osvobodili dřevorubce Jurgena, s pomocí kouzel, dek a pár kusů vlastního oblečení ho dostali na nohy.
Při prohledání lapky a docela drsném výslechu se klerik dovtípil, že to vypadá, že někdo chystá nějaké vyvolávání démonů. Na Zefa si počkali u smluveného místa, ale skrytí za balvany a křoví.
Místo černovlasého elfa ale k přehradě mířil nějaký blondýn a dva nádeníci s pytli. Ale protože se předtím lapky specificky ptali na brnění které Zef nosí, poznali, že je to nejspíš on v převleku.
U přehrady v souboji porazili 'Zefa' a i když na ostrůvku byla vidět světla, vydávat se tam nechtěli. V lesích u přehrady si rozbili tábor a přenocovali, v noci je jen probudily údery křídel a nějaký stín, který proletěl noční oblohou.
Ráno na ostrově našli spoušť, kterou démon napáchal a ve městě se dozvěděli o podivném představení, vrátili všechny nalezené věci a vydali se na další dobrodružství...
Vedlo se to poměrně dobře, hráči byli schopni obejít dost obsahu, ale proč ne. Co se mi fakt líbilo bylo, že když nasbírali informace měli najednou spoustu věcí, co chtěli zjišťovat a dělat - a ten obsah přeskočili jen proto, že si chtěli určit jednu konkrétní věc. V dobrodružství je dost informací i pro improvizované situace, hráči byli spokojení, já taky. Musím říct, že je to je mnohem víc přátelské k začátečníkům, než Noc goblinů, ale možná by tohle noční souboj s Rikkanem zvrátil.
Za mě, z toho, co jsem četl/hrál z české produkce je tohle opravdu výjimečně dobrý, a při tom nijak složitý, oneshot.
Edit: A myslím, že by měl být přidán do RPG databáze, protože jsem ho tam teď nenašel.