Prostředí

sirien
17.10.2019 13:50
DnD světy a konverze
Autorská citace #41
18.10.2019 13:57 - sirien
Přísahal bych, že sem kdysi na tohle sepsal nějakej text, ale zabohy ho nemůžu najít.

Tradičně psionika nemá ve fantasy co dělat - je to koncept který je původem ze sci-fi a jako takový se řídí velmi odlišnými "pravidly". Stranou "postava s danou schopností dokáže dělat něco nerealistického" (což ale platí i pro alchymii, SF high-tech engineering a různé další) magii s psionikou nic nespojuje. Což je mimochodem důvod, proč mi psionika v DnD vždycky zněla jak skřípání nehtů na tabuli.

Psionika je oproti magii mnohem užší a jasněji vymezený koncept. Narozdíl od magie je psionika konzistentní, předvídatelná a řídí se "vědeckými" zákonitostmi. Narozdíl od některých typů magie je psionika vždycky "vnitřní" (vycházející z psionika samotného, konkrétně přímo z jeho mysli/mozku, a pokud něco stojí tak vždycky čerpá sílu z psionika samotného) a o dost míň subjektivní (její síla je stále závislá na psionikovi, ale asi jako je zvedání čínky závislé na vzpěrači - v různé míře se tam mísí vlohy a trénink, ale není to žádné mystické mumbo-jumbo o vůli, přání, čistotě duše, vhledu do soukolí Vesmíru ani nic podobnýho). A hlavně efekty psioniky jsou oproti magii vlemi striktně popsané oblasti (které se odvozují od dřívějších SF představ o možnostech mozkové "projekce") - v zásadě tu sou základní širší okruhy telepatie (jakékoliv blbnutí s cizí myslí), psychokineze (jakákoliv manipulace s hmotou, vždy vyjádřitelná v joulech) a ESP (jakékoliv vnímání oddělené od fyzických receptorů, ať už vzdáleností, časem nebo typem), později přibyla ještě biokineze (působení na živé tkáně). To jak DnD do psioniky narvalo efekty kdejakýho kouzla s tim že "je to stejný, jen psionik to dělá jinak" mi vždycky strašně drásalo nervy.

A ok, jasně, psionika se od těch starých dob rozšířila i do jiných žánrů. Od doby co CIA a Sověti navázali na okultní blbosti počátku 20. století (čistě projistotu, kdyby na tom náhodou něco bylo...) psionika prosákla do thrillerů, samozřejmě se v určitých podobách uchytila v thrillerům blízkých hororech a přirozeně prosákla do určitých sub-sub-žánrů urbanfantasy a samozřejmě do postapokalypsy. Tam všude ale - více nebo méně plus mínus - dodržuje původní koncept a i když místy někteří autoři šlapou po hranicích, tak je moc nepřekračují. Rvát psioniku do epické DnD fantasy (stranou toho Dark Sunu, který se nějak potkává s tou postapokalypsou) mi přijde jak vaření dortu pejska a kočičky.
Autorská citace #42
18.10.2019 13:59 - Xeth
LokiB: Souhlas, ta práce s energií (PP, dříve PSP) je poměrně dost významná. To, že postava má prostě určité množství bodů psychycké síly, které může použít jakkoliv se jí to v rámci jejích znalostí líbí, je určitě velká deviza.
Autorská citace #43
18.10.2019 14:07 - Xeth
Sirien: Musím říct, že jsem dlouho měl ohledně psioniky podobné pocity jako ty, ale tak nějak jsem si na ní zvykl a pak se mi i začala docela dost líbit. Tak jako tak, pokud už se bude dělat, měla by se dělat pořádně a ne jí připodobňovat k něčemu jinému (magii). Proto vážně doufám, že WotC přijdou s její pořádnou verzí.
Autorská citace #44
18.10.2019 16:14 - Šaman
Tak tohle* mi připadá, jako trošku modernější a vědečtější pojetí přesně těch schopností/sil, které se dříve nazývaly magií.

Jinak řečeno, kdyby se psionik z těch scifi narodil ve středověku, byl by povazován buď za světce, nebo čarodějníka (nebo obojí). Kdyby se narodil v ranném středověku, asi by byl druidem, či šamanem.

I když tu rozčarovanost nad možností, že by to byl jen další kouzelník s podobnými michanikami chápu, tak ono je to u těch ostatních taky tak. Druid, či severský kněz ze ság má s DnD druidem společného… no… nic.

---
* reagoval jsem na ten odkaz a wiki, mezitím se tu objevilo pár dalších postů.

Siriene, magie v tom tradičním pojetí taky není nějaké hokus pokus něco se stane. To je až křesťanské strašení ďáblem a moderní fantastika. Ale pohanští šamani a kněží v tehdejším pojetí by odpovídali více tomu, co popisuješ jako psionika, než moderním čarodějüm.
Autorská citace #45
18.10.2019 16:19 - efram
sirien píše:
Tradičně psionika nemá ve fantasy co dělat
Tohle je spíš tvoje osobní omezení než něco, co je:
a) pravda
b) fakt
c) mělo by se dodržovat


ohledně low magic. to jsem psal, že je nutné vzít potaz co se vlastně pod pojmem low magic hraje a to může být různé družina od družiny. vypsal jen možnosti, které DND 5E dává a taky jsem uvedl. že jsou systémy lépe odrážející low magic svět. Nicméně i podle dnd to jde.
Autorská citace #46
18.10.2019 16:26 - Šaman
efram píše:
sirien píše:
"Tradičně psionika nemá ve fantasy co dělat"

Tohle je spíš tvoje osobní omezení než něco, co je:
a) pravda
b) fakt
c) mělo by se dodržovat

A tvrzení, že psionika se ve fantasy nevyskytuje? Na moji otázku ohledně psioniky mi byl poslán odkaz na wiki a ta zmiňuje jen science fiction. A já z toho mám dojem, že to, čím je ve fantasy magie je ve scifi psionika.

Magič ve scifi bude považován a zkoumán jako psionik a psionik ve fantasy bude prostě označen jako magič.
Autorská citace #47
18.10.2019 16:39 - sirien
efram: spíš to je tak nějak to co ten termín znamená v kontextu svého vzniku a historického užívání.

To samotné slovo je spojením psyché (resp. "psí") a elektroniky a je odvozené od (naprosto mylné, ale zcela historické) představy o možnosti projekce elektromagnetické síly z mozku do okolního světa (...nebo na jiný mozek popř. vnímání této síly v okolním světě; představa projekce na živé tkáně přibyla později už v rámci SF literatury) - což byla reálně testovaná hypotéza. A ano, koncept těch údajných schopností byl převzatý z nějakých dřívějších západních okultních tradic (počátku 20. století, takové ty esoterismy s astrálníma prožitkama a ektoplasmou atp.) - tady bych se to nebál přirovnat ke vztahu mezi alchymií a chemií (...až na to že tady se ukázalo, že to je bullshit, takže to bylo od alchymie k alchymii).

Do SF literatury to pak přešlo v návaznosti na představu o tom, že i když takové síly možná běžně nefungují, tak v budoucnu by jich mohlo být možné dosáhnout ("odemknout" je geneticky, nějakou bio-medicínskou manipulací popř. technologicky) a ten koncept se udržel. Do urbanfantasy, hororu a postapa to pak už prosáklo trošku rozvolněnějc, ale ty koncepční hranice zůstaly ctěné.

Takže to je fakt/pravda ve smyslu toho co to slovo znamená, co označuje, odkud vzešlo a jak se dlouhodobě používá. A jestli by se to "mělo dodržovat" - asi jako jakékoliv jiné slovo, které něco znamená. Malování magických ornamentů v nějakém fantasy s kreslící magií taky můžu nazývat "strojní inženýrství", bude to dávat podobnej smysl jako říkat sesílání mystickejch kouzel psionika.


Šaman: o žádném hokus pokus něco se stane sem vůbec nic nepsal, takže naprosto netušim na co reaguješ a proč, ale určitě to neni na nic co sem psal ani na nic co bych někde předpokládal.

A ne, šamanismus s duchovním rozměrem věcí a se světy za hmotnou realitou a s kouzly založenými na sympatetickém principu (stejně jako kněžní dovolávající se vyšších sil v pozadí světa) sou od psioniky stejně daleko jak voodoo nebo hermetismus.
Autorská citace #48
18.10.2019 16:43 - sirien
Šaman píše:
A já z toho mám dojem, že to, čím je ve fantasy magie je ve scifi psionika.

Tak jistě, to že na té wiki nacházíš jen SF je tak nějak z podstaty věci.

A máš pravdu, že z narativního hlediska plní psionika ve SF podobnou příběhovou funkci, jako magie ve fantasy (a umožňuje přítomnost podobných archetypů postav atp.) Podobnou, ale ne stejnou - paleta jejích možností je dost odlišná.

Nicméně to, že plní podobnou příběhovou funkci, ještě fakt neznamená, že to je totéž. (EDIT: asi jako kůň a motorka - obojí má v příběhu funkci toho že to hrdinům umožňuje se efektivně přesouvat a jsou si podobné v tom že obojí má určitou romantiku a u obojího máš archetypy osamělého jezdce nebo gangu atp., ale určitě bys netvrdil, že koně a motorky sou totéž)
Autorská citace #49
18.10.2019 16:49 - Šaman
sirien píše:
Narozdíl od magie je psionika konzistentní, předvídatelná a řídí se "vědeckými" zákonitostmi.

a pokud něco stojí tak vždycky čerpá sílu z psionika samotného

není to žádné mystické mumbo-jumbo o vůli, přání, čistotě duše, vhledu do soukolí Vesmíru ani nic podobnýho

Přišlo mi to, že za magii považuješ takové to "udělám zemětřesení, protože jsem řekl magickou formuli a uz se neřeší, kde se ta síla vzala". Ale to je jedno.

Neříkám, že psionika má něco společného třeba s šamanským cestováním (i když pokud fungovalo, pak by se dnes asi řešilo/popisovalo vědecky v rámci psioniky, ne?). Ale psal jsem že (například) DnD magie nemá s tím, co se za magii považovalo před dvěma sty lety a dříve nic společného.

Jakože dnešní metody výroby nástrojů (třeba nožů) jsou úplně někde jinde od doby bronzové, ale stále je vyrábí řemeslník, stále je stejná motivace k tomu proč je vyrábět a stále je podobný cíl.

---
Edit: Asi si rozumíme. Kůň a motorka nejsou totéž, ale obojí je odpověď na potřebu "potřebuju sehnat dopravní prostředek". A kromě specifických žánrů (kovbojky ze současnosti) se ani moc nepotkají. Ve středověku nemá motorka co dělat a dneska zase není normální jezdit s koněm po městě.
Autorská citace #50
18.10.2019 19:25 - efram
sirien
ok s tím se dá souhlasit, je bych jen nebyl tak kategorický s tím, že do fantasy nepatří. samozřejmě znám psioniku zejména ze sci-fi a to máš pravdu, že je singnifikantní pro tento žánr (než pro fantasy). Mě jen příjde, že když člověk do začátku uvažuje v různých škatulkách omezuje tak vlastně vlastní fantasii. Tím nechci říct, že musíme péct dort jako kočička a pejsek.
Autorská citace #51
18.10.2019 22:02 - Ugy
Pokud si dobře pamatuju tak byl psionik zpracovanej i v Asterionu a tam byl pojatej na můj vkus docela pěkně. Zkusím dohledat detaily někde mám snad ty moduly.
Autorská citace #52
19.10.2019 22:06 - Arled
Tak texty ve falešné apokalypse o psionicích jsou podle mě velice podařené. Jeho převod do pravidel byl pak podle mě dost špatný.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.076812982559204 secREMOTE_IP: 44.197.113.64