sirien píše:
efram: on to neni výkřik, ale postřeh.
+
Píše:
Aha, a proto hráči kouzelníků hráli téměř výhradně elfy s Int 21/+5, aby tento problém minimalizovali?
hrál jsem v DrD člověka kouzleníka (Int 17/+3) , trpaslíka kouzelníka (Int 15/+2), barbara kouzelníka (Int 17/+3), krolla kouzleníka (Int 13/+1). elfa kouzelníka jsem nehrál nikdy.
Moje hlavní postavy za celou dobu hraní byly: člověk-kouzelník, trpaslík-theurg, trpaslík-zloděj
a ano, jako hráče mě mrzelo, když kouzlo nevyšlo ... ale bral jsem to jako součást hry.
jak jsem psal, chápu, že to někoho štvalo natolik, že DrD hrát nechtěl. to je přeci ok, netvrdím nikde, že je DrD koncept univerzálně dobrý ...
Ale to, že hráči hráli téměř výhradně kouzleníky z Int 21/+5 je prostě výkřik. S tím jsem se nesetkal.
NĚKTEŘÍ hráči hráli zásadní Krollí válečníky se silou 21/+5 a hobití zloděje s obratnosti 21/+5 ... to není problém kouzleníka, ale toho, že někteří hráči mají rádi postavy maxované.
Gurney píše:
Ale chápu, že pokud má závěrem být, že je to všechno relativní
pochopitelně že je všechno relativní, to není nic nového :)
když sáhneme i kousek vedle, třeba do 3.5E na Armor a vlastnost Arcane Spell Failure. to jste také určitě ignorovali, nebo jste nikdy neměli kouzelníka, který měl na sobě brnění, nebo dělal všechno pro to, aby ta procenta vynuloval.
Savage Worlds má seslání kouzla jako klasický hod na dovednost (pro všechny kouzlící postavy). když máš vlastnost d8, což je z pohledu světa nadprůměr (ale jistě, hráči se snaží to mít vyšší), tak je šance na úspěch 81%, šance na zvýšení je přitom 25% a šance kritického neúspěchu je asi 2%
Systém to oproti DrD vyvažuje nějak jinak, ale ta šance tam je ... a PAK ještě u mnoha kouzel nemusí dojít k efektu, protože se cíl ubrání.
Co se Theurga v DnD týče - první věc je si ujasnit, co od toho chceš. Jak psal sirien, jestli očarování zbraní, tak to může dělat kdokoli, klidně kouzelník a theurg může být subclassa, která to bude mít o něco lepší. Mně to přijde nezajímavé, něco takového hrát, ale proč ne, když to bude hráče bavit.
Jestli chceš někoho, kdo bude povolávat démony do hry, nebo s nimi komunikovat pro získávání informací, tak to bude daleko více tricky, aby to bylo aspoň jakž takž vyvážené. Za sebe bych vycházel z existujících povolávacích a informace získávajících kouzel, a dané povolání by bylo upravené tak, aby v tom bylo nějakým způsobem lepší, na úkor toho, že bude omezené v jiných možnostech.
v SW bych to dělal pomocí Trappings existujících kouzel. v DND je otázka, jestli použít stávající kouzla (je to nejčistší postup), nebo vymýšlet nová nebo celé nové mechaniky.
Ale jako první bych si zkusil představit, co ta postava má ve fikci ve hře dělat, jak si představuju, že má schopnosti a jak je používá, a podle toho to pak modeloval.
Má-li to být theurg ala DrD - tak DnD 5E má celkem dost "elementálních kouzel" (vyvolání elementu / ovládání elementu), které dávají dojem DrD theurga, povolávajícího živly.
+ Kouzla jako Augury, Clairvoyance, Contact Other Plane, Astral Projection, a i další se dají zabalit do theurgického hávu.
Možná jít cestou mechanik Warlocka, který má v sobě potenciál na subclassu, která tohle bude umět "lépe" či "snáze" ... za nějakou cenu.