Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
10.4.2015 17:25 - Gurney
Naoki píše:
Přidám se k tomu co psal Almi. Ano noir se choval jako hovado, ale jako hovado se tady chová víc lidí. A jak už bylo zmíněno, to se zrovna vyjadřoval věcně k tématu - arogantně, povýšeně, schazovačsky, ale k tématu. Last time I checked, Kostka nepožaduje "zásady slušného chování" tak jako RPGF kde pak bany slouží jako klepnutí přes prsty. Čili buď tento ban byl ekces, který by měl být napraven, nebo se jedná o nový milník a v tom případě pěkně prosím abyste laskavě zveřejnili nový "code of conduct"

Musím ti dát zapravdu, že pokud by toto byl skutečně webový prostor, kde se nepožadují žádné zásady slušnosti, měl bys naprostou pravdu a můj zásah by skutečně byl excesem. Potíž je v tom, že Kostka tyto zásady požaduje a vždy požadovala - odkaz na ně je už velmi dlouho hned na titulní stránce, dole uprostřed. Je pravda, že jsme razili zásadu, že pokud jste zvyklí bavit se v mezích základní lidské slušnosti, číst je nemusíte, a dodám že u drtivé většiny diskutujících tomu tak skutečně je. To však neznamené, že tyto zásady se nevztahují na všechny, kdo sem chtějí psát.

Obsah těchto pravidel se dá shrnout velmi jednoduše - nechovejte se jako hovada.

Jak sám píšeš, noir se choval "arogantně, povýšenecky a schazovačsky" a "jako hovado". Máš sice pravdu v tom, že část jeho postu, na který jsem ho upozornil byla k tématu, ale to na výše zmíněném mnoho nemění. Důvodem proč jsem jsem noira upozornil na jeho post však nebylo výše zmíněné (a teprve když to teď takhle píšu, začínám si uvědomovat co se tady bohužel v poslední době stalo standartem "slušnosti"), ale výrok o "blbých moderátorech".

Což mě samotnému přijde jako nepřijatelná forma diskuze (aspoň tady na Kostce), ale pokud máte pocit, že jsem si to vymyslel, abych někoho perzekuoval...
Alnag v pravidlech diskuze na d20.cz píše:
Co je zejména považováno za nežádoucí?

...

Vulgarity a urážky - nemáme tu rádi žádné, ale narovinu specificky nabroušení jsme na ty, co jsou na osobní úrovni. A skutečnost, že jste v nich nepoužili žádné "sprosté slovo" ale věc nějak opsali nebo že jste urážku vložili "velmi čitelně mezi řádky" a vlastně jste "nic závadného nenapsali" nás nezajímá.


Dodávám, že v tu chvíli šlo pouze o upozornění, byť podané velmi ostře (neboť předchozí zkušenosti ukázaly, že noir na jakákoli jemnější vyjádření nebo slušné žádosti zvysoka kašle, dvakrát tolik pokud to není admin post, který jsem mimochodem kvůli nikomu jinému snad doteď ani psát nemusel...)

Noirovu odpověd si můžete dohledat sami a teprve ta, společně se zvážení jeho předchozí "kariéry" na Kostce v průběhu posledních nejméně devíti měsíců (kdy se porušování bez vyjímky všech výše zmíněných pravidel pro něj stalo naprostou normou EDIT - abych byl fér, byl jsem správně upozorněn že "urážce rasy, národa, nabádání k trestné činnosti a dalším podobným" se mu podařilo vyhnout, takže asi tak...) i to že moje upozornění zdaleka nebylo první které dostal, vedla k jeho banu.
...
pravidla Kostky píše:
...Také si prosím uvědomte, že to, že si něčeho nevšimneme nebo že místy přimhouříme oko neznamená, že pravidlo nebylo porušeno a rozhodně tedy nejde o tvorbu precedentních výjimek - je to asi jako s porušováním rychlosti na silnici, můžete občas jet rychleji, ale že si vás jednou nevšimnou a podruhé vám to projde vám nedává žádnou omluvu pro to, když tu pokutu napotřetí skutečně dostanete.


Pokud mě na celé situaci něco mrzí, tak v první řadě to, že výsledkem mého zásahu bylo mimo jiné i to, že jsem Nerhinn zapráskal její diskuzi (k oprávněnosti moderátorských zásahů do blogů - pro blogy na Kostce vždy platí pravidla chování na Kostce, autor blogu je ale může vyžadovat striktněji nebo doplnit nějaká vlastní viz. "nespamujte" - opět tohle všechno najdete v pravidlech) a Almimu zkomplikoval organizaci jeho skupiny. Obzvlášť u toho druhého řešíme, jak to udělat, abychom netrestali i celou herní skupinu dotyčného jedince, ale upřímně, nebude to hned.

Pravděpodobně jsem Vám všem jako uživatelům měl svoje důvody vyvětlit už včera, nicméně pevně věřím, že na to stále není pozdě.

EDIT:
Píše:
By mě zajímalo, proč pluralis majestatis? Myslel jsem, že ban dává jedna konkrétní osoba.

Protože věřím, že kohokoli banovat netěší vůbec nikoho z nás adminů (ve skutečnosti to imho netěší nikoho, kdo není magor) a těm osobním urážkám taky nikdo z nás nefandí.

--------------------------------------------------------------

K celé věci okolo autocenzury - snad se Almi neurazí, pokud sem napíšu prakticky to stejné, co jsem skrz PM sdělil jemu:

K autocenzuře - podruhé v průběhu nedávné doby slyšel o tom, že spousta lidí má pocit, že se na Kostce musí sami cenzurovat, aby nebyli napadáni a "zakopáni" do země (tentokrát to myslím v souvislosti s D&D 5e, jeho překlady nebo různými postupy, úspěchy a faily Wizards of the Coast) a téměř vždy se kolem toho objevuje že "ShadoWWW nám zakázal psát na Kostku a ShadoWWW je teď admin...". Což mě nejen zarazilo, ale i docela vyděsilo - asi není třeba dodávat, že to by byl fakt trapas a že takovou Kostku nechci.

Zajímal jsem se o to podrobněji (tj prolézal diskuzi k 5e a překladům) a mám dojem (a pokud se mýlím, budu jen rád pokud mě opravíš/sdělíš mi jak celá věc vypadá z tvé strany), že všechno vzniklo přestřelkou okolo 5e (zhruba v době Alnagova odchodu), ve které se ShadoWWW vyjádřil ve smyslu "nemusíš sem psát..." (?), což sice nebylo šťastné, ale pořád to byl jen výrok ShadoWWWa jako uživatele. Z nějakého důvodu to ovšem vypadalo jako nějaké adminské rozhodnutí nebo příkaz, což rozhodně nebyl, byť to tak Merlin (a jak vidím i spousta dalších lidí) pochopili. Mimochodem i ShadoWWWa tahle interpretace dost překvapila a vím, že neměl v úmyslu cokoli moderovat.

EDIT: a zajímá mě samozřejmě nejen Almiho názor

Mrzí mě, že celý problém vyplynul až teď a míchají se tak dvě různé věci, a uznávám, že v tomto případě je to z velké části i moje chyba, že jsem celou věc nezachytil už dřív a dost možná k ní i netuše přispěl nějakým svým vlastním výrokem. Chápu že nějakou dobu bude asi trvat, než všichni kdo se touto věcí cítili uraženi nebo zahnáni do kouta (a musím uznat, že to rozhodně nejsou pocity neopodstatněné), naleznou nějakou minimální důvěru v Kostku a osahají si "že opravdu můžou, stejně jako za starých časů", nicméně dělám si naděje, že k tomu dojde co nejříve.

Čistě pro pořádek - samozřejmě lze na Kostce kritizovat D&D 5, překlady k němu, WotC nebo cokoli se v minulých měsících (bohužel) zdálo jako nedotknutelné. Jediné co u toho požadujeme jsou zásady nějaké minimální slušnosti v naprosto stejném duchu a rozsahu, jako ji požadovalo původní trio (mladší, kteří trio už nezažili, to můžou číst Alnag).
10.4.2015 17:28 - Hunter
Dík Gurney za vysvětlení - rozhodně je na místě to takhle vysvětlit a za mě den poté je ještě ok :-)
Jenom poprosím, protože to nijak nesleduju, kdo je vlastně admin, jak to poznám a jak poznám, kdy se vyjadřuje jako admin a kdy jako osoba? Tj. viz příspěvěk od Shadowa - máte nějaký např. jiný nick, když píšete jako admin? Jiný styl textu, bla, bla, zkrátka něco, kdy jde jasně vidět, že to jenom "diskutuje" osoba a kdy už "nařizuje" admin?
10.4.2015 17:42 - sirien
Dovolím si připojit ještě jedno obecnější vyjádření z pozice toho, že jsem v téhle věci narozdíl od Gurneyho fakticky o ničem přímo nerozhodl.

hadrian: použitý plurál je vztažený k faktu, že jsme záležitost v admin týmu interně probrali (teď, aktuálně) a probírali (posledních několik měsíců, bohužel). Ačkoliv byl ban udělen Gurneym, jeho jednání není náhlou svévolí jako spíš jeho iniciativou zasáhnout ve věci, která již byla probírána.

Rád bych ujasnil jednu věc: admin tým Kostky vždy vystupoval, vystupuje a bude vystupovat jednotně a bude stát za rozhodnutími svých členů. Politikaření nebo snaha obcházet jednoho přes druhého tu nemá místo.


Postupně se vyjádřím ke třem věcem: k moderování obecně, k situaci s noirem a k otázce (auto)cenzury názorů:



.


Nejprve v obecné rovině (pro Naokiho a popř. Almiho ohledně toho "kam jsme dospěli")


"Nemoderování" byl vždy princip vztažený k obsahu (typicky k off-topic), nikoliv k formě a slušnosti vyjadřování. Rozhodně není (a nikdy nebyla) pravda, že Kostka není moderována obecně. Kostka vždy byla a je moderována minimalisticky, což ale neznamená minimálně. Znamená to, že:
  • osobní (soukromé) vstupy jsou preferovány nad veřejnými
  • nepřímé vstupy jsou preferovány nad přímými
  • vstupy z pozice uživatelů jsou preferovány nad vstupy z pozice adminů
  • žádosti a upozornění jsou preferovány nad rozhodnutími
Jedním z efektů je, že moderování obvykle není vnímáno. Odehrává se převážně mimo dohled, protože v soukromém prostoru je vše klidnější, lidé bývají vstřícnější a výsledkem bývá oboustranně rozumné řešení (dohoda) namísto jednostranného "srovnání".

Momenty kdy došlo k otevřenému moderování byly momenty, v nichž se všechny preferované možnosti ukázaly neúčinné a bylo nutné sáhnout po těch nepreferovaných. Rádi bychom připomněli, že za takřka 10 let historie šlo o tak řídké momenty, že si je lze konkrétně vybavit jeden po druhém - což je něco co úplně nelze tvrdit o skoro žádném jiném webu podobného rozsahu.


Dále rozhodně není pravda, že Kostka nevyžaduje slušné chování. Právě naopak apel na slušné (vstřícné) chování je první imperativ od samého začátku. V zápatí celé Kostky (!) je odkaz k jejím pravidlům. Ačkoliv text byl párkrát upraven, jeho věcný obsah je beze změny tak, jak jej kdysi Alnag nadefinoval a jak byl vždy prosazován a má-li někdo pochybnosti o tom, jak věci jsou, možná nebude na škodu si text otevřít a připomenout.

Vzhledem k tomu co nám někteří napsali soukromě je dobré se (znovu) vyjádřit i ke statutu blogů (kde se aktuální událost odehrála). Blogy nejsou Divoký Západ. Platí v nich tentýž "základ" jako kdekoliv jinde, který je rozšířený o vůli autora, který jej může učinit striktnějším. Má-li Nerhinn v záhlaví "diskuse volně moderována", je to informace o možnosti moderování obsahu (tj. offtopic, vhodnost příspěvků atp.), nikoliv o neplatnosti obecných zásad minima slušnosti. Blogy jsou prostorem autora, ale stále jsou na Kostce a my nevěříme, že by bylo autory obecně vnímáno jako pozitivní, kdyby u jejich obsahu ona základní pravidla (která máme zformulována i tak velmi benevolentně) ztrácela platnost. (Pokud chcete blog v němž si budou všichni vulgárně nadávat, možná bude lepší založit si ho jinde)


Žádný "code of conduct" se tu nezměnil a platí totéž co platilo - a co bylo prosazováno - vždy dříve. Pokud vám přijde, že noirovo chování odpovídalo "standardu", pak to je smutné upozornění na fakt, že jsme buď nechali věcem příliš volný průchod obecně nebo že jsme se o noirovo chování začali starat příliš pozdě, nic víc.




.


Konkrétně k samotné události a noirovi:

Stinnou stránkou neveřejného moderování je riziko, že pokud selžou preferované možnosti, tak se následné veřejné moderování odehraje v kontextu, který nemusí být ostatními uživateli vnímán. Zde bylo naší chybou, že jsme si rozdíl v pohledu neuvědomili a že Gurney nedodal obsáhlejší vysvětlení hned v momentě svého rozhodnutí.

Kvůli stručné formulaci od Gurneyho (která, pravda, mohla být diplomatičtější) je situace mnohými vnímána v omezeném kontextu dění v dané diskusi. Bohužel, skutečnost je přesně opačná - noirův ban je výsledkem dlouhodobého gradujícího vývoje (měsíce, půl roku, možná i víc?), během kterého noir s téměř systematickou pečlivostí pálil všechny mosty k preferovaným řešením.

Abychom se vyjádřili jasně: zatímco většina lidí se soukromě vyjadřuje klidněji, u noira tomu bylo naopak. Korespondence s ním byla plná vulgárních urážek a povýšené ignorance. Na jemné narážky v diskusích vůbec nereagoval a žádosti otevřeně ignoroval, buď s obviňováním druhých nebo rovnou s přímým výsměchem. Zde v tomto skončíme - noir nemá možnost se k věcem sám vyjádřit a tak nám nepřijde vhodné pitvat detaily. Ostatně toto je především vysvětlení postoje, nikoliv soudní obhajoba.

Jinými slovy je (nejspíš?) pravda, že samotné noirovo vyjádření v oné diskusi by samo o sobě u někoho jiného nejspíše nevyvolalo ani žádnou naši veřejnou reakci. Bohužel v tomto případě nejde o ono vyjádření samotné, ale o všechna ta dřívější. Noirovi se nedávno už dostalo otevřené reakce k jeho přístupu, reakce myslíme velmi jasně formulované, i když stále (záměrně) neformálně podané a jeho poslední vyjádření bylo jeho prvním větším vstupem od té doby - a zjevně opět neměl potřebu brát cokoliv vážně. Gurneyho reakce (formální varování) byla reflexí tohoto noirova (systematického a dlouhodobého) téměř teatrálního ignorování jakékoliv snahy se s ním domluvit.

Noirova další reakce byla, že se Gurneymu obratem otevřeně vysmál a v podstatě jej poslal někam. Za tohle chování zde dostali ban popř. se začali náhle nebezpečně naklánět nad jeho hranou i jiní, mnohem méně "výrazní" uživatelé. Myslíme, že kdokoliv kdo se na noirův poslední post podívá si musí uvědomit, že v ten moment si ten ban v podstatě udělil sám, prostě tím, že už Gurneymu nedal možnost k žádné jiné reakci. Je to smutné, bohužel však zdaleka ne nevídané.



.


Když už jsme u admin věcí, rádi bychom se také vyjádřili ještě k jedné záležitosti (nakousnuté Almim) a to je informace, že...

někteří lidé došli k doněnce, že je vhodné se začít autocenzurovat

To nás v admin týmu všechny upřímně velmi vyděsilo (a je nám líto, že se o tom dozvídáme až teď a ne např. předtím soukromou zprávou). Trochou hrabání v diskusích jsme se dopracovali k tomu, že věc nejspíše začala nešťastnou výměnou v diskusi k DnD 5e, kde ShadoWWW v zápalu diskuse napsal frázi “nemusíš sem psát”, která (nejspíš kvůli časové shodě s Alnagovým odchodem a jeho veřejným jmenováním nových adminů) byla interpretována jako adminský pokyn.

Nejdůležitější co je k tomu potřeba uvést je, že ShadoWWW sám byl touto interpretací zpětně zaskočen a rozhodně tak své vyjádření nezamýšlel. Rozhodně nešlo o to, že by ShadoWWW najednou byl jmenován adminem, protože ShadoWWW je (v tichosti) adminem již déle než rok (ostatně všichni tu jsme adminy byli vždy déle, než se to “veřejně vědělo”) a nebýt Alnagova veřejného vyjmenování, tak by ve stínu a tichosti nejspíše zůstal dodnes.

K tomu navíc připomínáme, že není-li zcela zjevně zformulováno (obvykle přímo řečeno) jinak, náš admin statut je v diskusích nepodstatný a vystupujeme a vyjadřujeme se jako všichni ostatní uživatelé. Stejně tak se na Kostce vždy dodržovalo pravidlo, že je-li možno jinak, pak žádný admin nikdy nemoderuje diskusi, které se sám účastní a ani o to ostatní adminy zástupně nežádá, takže k diskusi s námi rozhodně není potřeba přistupovat odlišně jinak než k diskusi s kýmkoliv jiným.

Rádi bychom požádali ty z vás, kteří mají případně dojem jakékoliv “obsahové regulace” (přímé či nepřímé), aby jej odložili a ty kteří se případně začali “autocenzurovat”, aby přestali. A budete-li mít někdy dojem, že k tomu opět vidíte důvod, prosím nejprve nám napište a upozorněte nás na něj, protože to je něco, o co tu rozhodně nestojíme.
10.4.2015 18:02 - sirien
Hunter: já, Gurney, ShadoWWW a Dukolm.

V případě zájmu to je uvedeno v About, FAQ a pravidla, strana 1, třetí nadpis, druhý odstavec ;)

Nicméně aktuálně nějakou dobu už přemýšlíme o určitém rozšíření týmu. Pokud k němu dojde, tak to pravděpodobně bude provedeno v rámci dlouhodobé tradice - tj. bez ohlášení a bude jen na dotyčných, zda se k tomu přihlásí a jakou formou.

Důvody k tomuto přístupu najdeš v odkazu výše, str. 3: pravidla (přímý odkaz v zápatí), kde jsou i odpovědi na Tvé otázky.

Věc se má tak že s politikou minimalistického moderování ani není potřeba, aby lidé věděli, kdo admini jsou, protože k admin zásahům stejně obvykle dochází nepřímo-uživatelsky nebo potichu a soukromě. Navíc pokud se umíš aspoň většinu času chovat normálně a ne jak kokot, tak se Tě to ani netýká (ostatně já sám tu byl admin přes dva nebo možná i tři roky, než jsem byl poprvé donucen vystoupit veřejně - do té doby to vědělo jen pár lidí kterým jsem dělal peer-review a redakci k článkům)

(a pro potřeby kontaktování admin týmu tu byl vždycky Alnag a už pár let nebylo vůbec žádným tajemstvím, že jsem admin i já, což vždy bohatě stačilo).


Každopádně pokud chceš konkrétně vědět, jak poznat že někdo vystupuje jako admin: obvykle prostě předpokládej, že nevystupuje. Většinou to neděláme.

Když už na to dojde, obvykle je z explicitně napsaného obsahu jasné, že to tak je - např. sdělení informace o oficiálním varování, popř. výskyt slov jako "formálně", "oficiálně" předeslaných před nějakou jasně formulovanou žádost... většinou se v takovém postu objeví na velmi sebe-vysvětlujícím místě tučné písmo atp. Jsem si dost jistý, že když se to stane (a zejména bude-li se Tě to týkat, což nepředpokládám), tak to nepřehlédneš.
10.4.2015 20:37 - hadrian
Gurney, Sirien: Aha, měl jsem dojem, že admini jsou tu víc autonomní. Asi proto, že mi tak nějak kostka přišla dost individualistická.
10.4.2015 21:02 - ShadoWWW
Jak už předestřeli Sirien a Gurney, ta tehdejší narážka neměla nic společného s tím, že jsem admin. Možná byla i neúměrná a došlo kvůli ní jak vidím k nedorozumění, což mě mrzí. (Také jsem to netušil.)

Kdybych chtěl někoho varovat jako admin, tak bych určitě použil formulaci typu: "Varuji tě jako admin." Ale za celou dobu svého adminování jsem ji nikdy nepoužil. Pokud má někdo pocit, že se tu nemůže svobodně vyjádřit, tak mě to mrzí. A překvapuje.
10.4.2015 21:49 - sirien
hadrian: jsme. Spíše než o kolektivismu o tom uvažuj jako o vzájemné synchronicitě.

(šlo by to vysvětlit podrobně, jenže... nechce se mi psát další wall of text a navíc mi přijde že to je poměrně jedno, ne?)
11.4.2015 07:36 - Naoki
Děkuju adminům za vysvětlení, teď kroky chápu ačkoli mi výsledek pořád mrzí.

Jinak bych rád poprosil když budete psát jako admini aby to bylo vyditelnější. Buď pište jinou barvou, nebo použijte formulaci "Jako admin...".
11.4.2015 12:04 - Hunter
Naoki píše:
"Jako admin..."

Naprosto souhlasím - ke všemu s přístupem "admin je skrytý" - musí být jasné všem, že ten příspěvěk je psán z pozice a s pravomocemi admina (a s možností trestu za neuposlechnutí). Vyhneš se situaci se Shadowem a jeho příspěvkem špatně vyloženým (btw. tenkrát jsem to tak bral i já, že jako špatně naložený admin zneužívá své pozice - což jím tak nebylo myšleno, ale netušil jsem to).
11.4.2015 15:26 - sirien
Naoki, Hunter: Rozhodně se pokusíme tomuhle vyjít vstříc.



Tady dodám ještě jedno drobné vysvětlení - až donedávna nebylo potřeba admin vstupy nijak extrémně zdůrazňovat, právě protože admini nebyli příliš veřejní. Paradoxně to že na nás nebyl žádný zvláštní důraz (žádné odlišné barvičky jména, hvězdičky pod avatarem nebo jiné podobné nesmysly) nám v tom pomáhalo - prostě stačilo zformulovat post tak, aby ho pochopil zamýšlený adresát. Docházelo tak i k situacím kdy např. člověk kterého jsme veřejně adresovali pochopil, že jde o admin sdělení, byť stále neformální (např. v kontextu dřívější PM nebo protože jsme ho nějak znali a věděli jsme jak mu to podat aby mu to došlo), ale ostatní uživatelé to často vůbec nezachytili jako přímou intervenci, takže plynutí diskuse nebylo narušeno a nevzniklo kolem toho žádné haló, což bylo v důsledku přívětivější i k adresátovi onoho vstupu.

Běžně tak neexistoval žádný důvod naše posty považovat za admin, pokud jsme se tím doslova "neohnali", což bylo velmi řídké a navíc se to dělo takřka výhradně ve vypjatějších momentech, kdy byl kontext našeho sdělení zřejmý z obsahu a formy předchozí diskuse.


To, že nás Alnag na svém odchodu vyjmenoval jednoho po druhém (což mu nevyčítám, chápu že chtěl ukázat že web zodpovědně předává a komu a nejspíš ho ani nenapadlo, že by to mohlo mít nějaký podobný důsledek - mě to třeba určitě nenapadlo) na nás hodilo nezvykle mnoho "světel reflektorů" a pozornosti. Trochu to navíc vyznělo jakobychom byli právě jmenováni a to tomu přidalo ještě víc, i když to tak rozhodně není - současný admin tým fungoval už před Alnagovým odchodem (třeba já tu jsem admin už... pět? šest? let...), jen jste o půlce z nás nejspíš nevěděli a Alnag byl stále mezi námi - i když pravda je, že už před svým veřejným rozloučením do chodu Kostky relativně dlouhou dobu nijak neintervenoval (tj. ani nedává smysl např. naznačovat že se něco zásadně změnilo, protože ten "nový" tým ve skutečnosti není zdaleka tak "nový" jak to vypadá; i když nemá smysl se tvářit, že by nás Alnagův odchod neposunul do poněkud nové pozice - Alnag byl vždycky člověk v popředí a i jeho samotná tichá přítomnost dodávala pocit jistoty když člověk o něčem sám rozhodoval).


Bohužel, důsledky tohoto poměrně jemného posunu věcí si nikdo z nás neuvědomil a tak nás vůbec nenapadlo, že něco co od nás bylo donedávna bráno naprosto normálně může být najednou viděno jako admin vstup, prostě protože se naše admin identita dostala do mnohem většího povědomí (a u ShadoWWWa třeba že se vůbec dostala do nějakého povědomí).

Paradoxně tak nastala situace, kdy vyvstala potřeba nějak víc odlišovat admin vstupy, abychom měli jistotu, že naše normální vstupy (99,9% všeho co píšeme) nebudou brány jako admin. Přiznávám, že na tohle jsme nebyli (nebo aspoň já na to doteď nebyl) vůbec zvyklí a až doteď jsme si toho vlastně ani nebyli vědomi.


Osobně doufám, že ten rozruch co kolem nás vznikl zase postupně opadne a vrátíme se tam, kde jsme byli, ale do té doby slibujeme že si budeme dávat pozor, aby k podobnému omylu už znovu určitě nedošlo.
11.4.2015 19:41 - Merlin
Děkuji za vysvětlení
14.4.2015 12:09 - PetrH
vratim se k puvodnimu tematu: kdy a co nas ceka za upravy? treba responsive design pro cteni na mobilu bych loboval.
14.4.2015 15:01 - sirien
Ohledně časového výhledu nám nezbývá, než hrát tajemný hrad v Karpatech, bohužel. I kdybychom měli nějaký konkrétní časový plán s danými daty, tak bychom ho asi nezveřejnili, abysme a) netvořili zbytečný tlak a b) aby připadné větší zdržení nevyvolalo oprávněné zklamání.
Bohužel tyhle věci jsou tricky, jak jsme si vyzkoušeli pár let zpátky, kdy byl velmi rozsáhlý "balíček" úprav prakticky hotový, ale nakonec skončil úplně neimplementovaný (a dnes bohužel neimplementovatelný) :/


Plánujeme dost úprav a některé z nich nejsou kosmetické nebo jen "feature", ale jde o rozsáhlé a poměrně hluboké zásahy do struktury systému.


Bude to až to bude, ale pak to bude stát za to ;)


(responsive design je každopádně určitě v plánu)


Mimochodem, sice už jsme většinu věcí návrhem zpracovali, takže koncept je hotový, ale pokud má někdo nějakou další kritiku funkčností nebo návrhy na zlepšení, tak je stále příjimáme :)
14.4.2015 16:33 - PetrH
tak ja nechci timeline, spise neco jako: "prvni bude responsive", dale bude "zmena editace postu do jineho editoru" a pod.ale i tak diky za odpoved :)
14.4.2015 16:56 - sirien
Ok, tak tajemným hradem asi být nemusíme, i když jsme si s tím nějakou dobu šmelili...

všechno bude dodáno naráz.

Kostka měla původní engine který neměl specifické jméno (ten dávný, starý, třísloupcový...)

Ten se později zahodil a implementoval se druhý - ten současný - kterému říkáme "Sunrise". Sunrise nicméně nebyl čistá nová stavba, byl v podstatě rozsáhlou přestavbou, každopádně i tak to byl prostě přechod na zcela novou verzi se vším co s tím souvisí.

Sunrise měl původně sloužit cca 5 let (odhadem), aktuálně už přes 2 roky přesluhuje (a all hail Max, že je naprogramovaný tak robustně, že stále slouží bez závažných problémů - vzhledem k tomu jak byla pár let zanedbávaná jeho údržba to je takřka zázrak).

Kvůli vrstvení mnoha požadavků a obecným potřebám update se pár let zpátky plánovala třetí verze celé k)Kostky, pracovně nazývaná Midday. Ta byla téměř hotová, ale bohužel nakonec nebyla dokončena a zůstala navěky ve smutném stavu jeden krok od finishe.

To co teď připravujem není featura sem nebo tam, je to třetí iterace (čtvrtá, budeš-li počítat těsně nedokončený Midday) CELÉ Kostky, které říkáme Nightfall. Navenek (na pohled) možná změna nebude tak velká jako přechod z původní Kostky na Sunrise, ale změna vnitřní architektury která se chystá aby podpořila všechny ty cool věci co hrozně chceme a momentálně nemáme nebo máme jen hrozně minimalisticky je nebojím se říct radikální.

Všechny ty featury o kterých se tu bavíme jsou zamýšleny jako součást jádra a funkčností Nightfall, takže všechny přijdou v momentě, kdy Nightfall nasadíme - jako celek.


Do té doby bohužel nic nečekejte. Implementace celé téhle věci je na Dukolmovi - našem jediném programátorovi dost kompetentním, aby se toho ujal - takže si určitě dokážeš představit, jaký hrozný záhul to pro něj je a že to nebude hotové jen tak zítra (Kostka je rozsáhlejší, než vypadá). Navíc chceme aby Nightfall sloužil minimálně tak dlouho co Sunrise, ne-li déle, takže logicky upřednostňujeme kvalitu na úkor času realizace - Sunrise ostatně pořád slouží dobře, takže není kam se zbytečně překotně hnát.
14.4.2015 17:04 - Shako
sirien píše:
Ten se později zahodil a implementoval se druhý - ten současný - kterému říkáme "Sunrise". Sunrise nicméně nebyl čistá nová stavba, byl v podstatě rozsáhlou přestavbou, každopádně i tak to byl prostě přechod na zcela novou verzi se vším co s tím souvisí.

Sunrise měl původně sloužit cca 5 let (odhadem), aktuálně už přes 2 roky přesluhuje (a all hail Max, že je naprogramovaný tak robustně, že stále slouží bez závažných problémů - vzhledem k tomu jak byla pár let zanedbávaná jeho údržba to je takřka zázrak).


Vzdávám čest místní komunitě, že má tu možnost/štěstí předělávat web již po několikáté. Když si vzpomenu jiné předělávání mnohem míň komplikovaných webu, které jsem zažil/zažívám v jiných zájmových komunitách.

Fakt klobouk dolů, že se toho někdo ujal a plánuje to dotáhnout do konce.

Chci tím říct hlavně, že se nemusíš pořád omlouvat, že to ještě není. ;-)
14.4.2015 22:05 - PetrH
diky, toto mi staci:) pockam na Padonoc:)
11.5.2015 14:09 - Dukolm
No když už to je venku tak taky něco napíšu.

Do aktuální verze se zasahuje jen minimálně v rámci nutnosti.

Pro Nightfall se počítá jak už psal Sirien s většinou připomínkovaných změn a i s kupou dalších.

Editory už se řeší a zkouší některé možné cesty.

Responzivní vzhled záleží co si pod ním představuješ. No rozhodně budeme přívětivější k mobilním zařízením s dotykovými displeji.

Což mě přivádí k tomu že by se nám hodil někdo kdo rozumí grafice.
11.5.2015 14:39 - sirien
Tohle možná zaslouží zdůraznit:

hodil by se někdo, kdo rozumí grafice

:)
18.5.2015 09:13 - PetrH
Predchvili na me kostka vrhla chybu 408 - technicka udrzba nebo pretizeni serveru.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.096959114074707 secREMOTE_IP: 3.149.255.162