Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
12.2.2018 20:39 - ShadoWWW
ShadoWWW píše:
Vypadá to, že hradů a panství se v páté edici dočkáme díky Mattovi Colvillovi. Na už teď vybrané částce je vidět, že poptávka je (půl milionu dolarů během prvních pěti hodin).

Hádajte, kdo zařídil, aby posílali i do ČR? ;-)
12.2.2018 21:34 - Aegnor
ShadoWWW píše:
Hádajte, kdo zařídil, aby posílali i do ČR? ;-)

MarkyParky?
12.2.2018 23:48 - sirien
Ten ne. Já bych tipnul spíš Quentina (Gurney by byl taky možnost, kdyby na to nebyl moc línej).
13.2.2018 00:02 - Log 1=0
Ba ne, to bude někdo s byznysplánem. Sparkle? Skaven? Bouchi ne, i když kdo ví.
13.2.2018 00:12 - sirien
Bouchi spíš ne, ten teď reeditoval a pirátí, Skaven má plný ruce JaD a dalších věcí a Sparkle co vim si dává oddech po Taurilu a v rámci Mephitu RPGčka zařezává (minimálně ty na prodejně a skladem).

Merlin mě ještě napadá že by byl možnej kandidát.

Nebo teď mě napadnul Dalcor, ten je podobnejch věcí schopnej docela dobře.
13.2.2018 00:18 - Aegnor
A nemohl nám ze záhrobí seslat dárek Alnag? Vím, že je to dost brutální long shot, ale třeba je nějaké výročí a rozhodl se, že udělá kostce radost ...
13.2.2018 01:03 - sirien
To je extra nepravděpodobný - to už bych spíš vsadil na toho Dalcora.
13.2.2018 09:42 - ShadoWWW
Ani ne. Chtěl jsem příručku vázanou v kůži a ČR nebyla v zemích, kam budou posílat. Tak už je. ;)

Pomalu, ale jistě se blíží k milionu dolarů a stále ještě 26 dní zbývá.

Včera na Youtube dali Mattovi přezdívku King of Kickstarter. ;)

Zatím nejúspěšnějším KS s papírovými RPGčky byl KS na 7th Sea 2E, který vidělal 1.3 milionu dolarů (a jako vůbec první vydělal víc jak milion). Nicméně ten prolomil 700 tisícovou hranici až po čtyřech týdnech.
1.3.2018 22:13 - efram
celkem by mě zajímalo proč.
1.3.2018 22:16 - LokiB
ShadoWWW: ale v komentářích mu jeho závěr dost rozporujou, že takto to nejde rozhodně říc.
komenty jako: "people grab their first feat, at Levels 8 or 12. This is a minority of players, yes, but that's because only a minority of players MAKE IT to Levels 8 or 12."

tedy hodně mu namítají, že hráči nehrají rozhodně bez featů, jen si je neberou dost brzo, aby se projevila majorita POSTAV s featy.
ale že by je ve hře neměli, to se lidem nezdá.
2.3.2018 08:10 - Tarfill
ShadoWWW píše:
Většina hráčů hraje bez odbornost (featů).

Nemyslím si. Alespoň z mojí zkušenosti hráči okolo mě odbornosti používají běžně. Je to třeba pořád dokola jen užší okruh odborností (např. můj nejoblíbenější šťastlivec), ale používají je.
2.3.2018 08:38 - Quentin
ShadoWWW a Efram píše:
SHADOWWW: Většina hráčů hraje bez odbornost (featů).

EFRAM: celkem by mě zajímalo proč.

Protože +2 do statu je lepší :D
2.3.2018 10:07 - ShadoWWW
Rozdíl je mnohdy ale jen +1 (k hodnotě, ne opravě) do statu, protože hodně featů dává +1 do statu a k tomu jistou schopnost.

Hlavní důvody jsou podle mě dva. Jednak že hráči hrají tažení jen do 10. úrovně, takže těch příležitostí pro získání odborností moc není a pak že schopnosti z nich jsou jen hodně situační, zatímco oprava vlastnosti se používá častěji. 5E má taky hodně nových hráčů, kteří hrají hodně "rules-lite" a odbornosti jsou pro ně přílišná komplikace.

Mě to zaujalo hlavně z pohledu, že nejvíce hranou rasou jsou lidé a hrát člověka je jediná možnost, jak se dostat k featu na 1. úrovni. Já, když si beru člověka, tak si zpravidla beru feat, protože je to schopnost, co mou postavu odlišuje, a navíc je to zpravidla schopnost, co mě odlišuje i od všech ostatních lidských postav (protože každý si bere jiný feat). Ale jak je vidno, to, že jsou lidé nejvíc hraná rasa, ještě neznamená, že to hráči dělají hlavně kvůli odbornostem.

Tarfill píše:
Nemyslím si. Alespoň z mojí zkušenosti hráči okolo mě

Toto jsem slyšel ve spojitosti s DnD mnohokrát. Ve spojitosti "DnD je jen o boji", "4E je nejlepší edice", "odbornosti jsou must-have", "černokněžníka nikdo nehraje", "páté edici dávám rok, maximálně dva" atd. atp. Ale problém je, že DnD hraje tolik lidí a tak různorodě, že člověk má představu ze své bubliny, která obecně může být menšinová, a to i značně. Mě třeba teď překvapilo, že hráči z youtube kanálu StrangersAndDragons překládají Wisdom jako Vůli, a to jsem myslel, že Moudrost je už hodně zažitý termín. Nebo mě překvapil případ člověka, co byl vášnivým hráčem WoWka, ale k DnD 5E se dostal přes videa Critical Role a chce hrát ne-powergamovsky. Respektive žádné stolní RPG zatím nehrál, ale shání v Bratislavě hráče na 5E.

Wizardi naopak mají hodně dobrou představu o tom, kdo a jak hraje DnD, respektive jaké trendy jsou jak oblíbené a hrané.
2.3.2018 10:10 - Quentin
Shadowww: Přesně takhle to mám. Feat na první úrovni a na všech dalších stat. Přijde mi to jako no-brainer.
2.3.2018 10:26 - Merlin
nevím jak jinde...ale u mne hraje na featy většina
2.3.2018 10:56 - LokiB
Jak jsem psal, ten názor lidí z komentářů k tweetu, kde mu rozporují, že ze správných dat dělá nesprávné závěry, mi přijde smysluplný.

Rozhodování mezi zvyšováním atributu a featem je pro mě jedním z kroků mimo u 5E. Tento způsob nutnosti výběru mi nevyhovuje. 3.5E v tomto bylo pro mě lepší.
Ano, je nutné se rozhodovat a není třeba mít k dispozici vše, to je ok.

Zvýšení atributu je "nudná volba". Neříkám, že špatná, ale nudná.
Ať klidně atributy nerostou vůbec, nebo třeba jednou za 6 úrovní automaticky.
2.3.2018 10:57 - Crushir
5e jsem hrál jen párkrát, ale všichni vždy brali featy a člověk díky featu na 1.úr byl jedna z nejčastějších ras v družince.
2.3.2018 11:59 - efram
to co píše LokiBPíše:
Ať klidně atributy nerostou vůbec
mi přijde jako dobrá poznámka......ta cesta různých menších odlišností je určitě zajímavější. Není to pak ale už víc do jiných systémů....?
2.3.2018 12:00 - sirien
Nejsem si jistý jaká data Jeremy vlastně vůbec má.

Nejsem si jistý, jak smysluplné je rozporovat jeho interpretaci těch dat, když ta data dotyční nevidí, a to zejména když si tam sami zjevně cucají z prstu nějaké předpoklady které vůbec netušim kde vzali (něco o lvl 12 atp.)

Nejsem si jistý, jak moc se dá na pitomejch 140 znacích vůbec vyjádřit korektní závěr z dat vyplývající a tendence lidí brát 140 znakovej twitter jako něco seriózního mi už přijde že hraničí s populační debilitou (pokud to teda nejsou tweety v čínštině, samozřejmě).

Nejsem si jistej, jak smysluplné je bavit se o oblíbenosti feetů plošně na základě 140 znakového postu který se v kontextu vyjadřuje k oblíbenosti jedné konkrétní rasy. (A nejsem si jistej, jak moc ten post dává vůbec smysl, když mluví o většině hráčů, zatímco ten původní kontext té rasy je pro rasu, která není většinou hráčů hraná)

Nejsem si jistej, co ksakru prozměnu zas Quentin nechápe na sousloví "žádné vnořené citace".

Nejsem si jistej, jak moc je +2 do statu lepší, protože většina featů dává nějakou věc a navíc k tomu +1 do statu, což může v případě potřeby navýšit nějaký lichý stat vyjít líp.

...a osobně mi jako hráči co by naopak featy měl rád přijde, že 5e je stavěná dost nepřívětivě protože tam těch možností vzít si feat je málo a bohužel se vždycky tlučou s alternativou zvýšit si atribut, což je zvlášť u casterů dost bolestivá volba.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.09220290184021 secREMOTE_IP: 3.147.65.65