Kultura

Gurney
10.11.2014 22:20
DrD, Asterion, Taria - co by jste přenesli do své hry?
Bez ohledu na ne vždy ideální systémové provedení obsahuje Dračí Doupě (classic) a jeho settingy množství originálních myšlenek a nápadů, ať už je to kosmologie, nestvůry nebo třeba zajímavý fluff. Které z nich považujete za natolik dobré, že by jste je ve svých hrách použili i dnes?

Nápady jak vaše oblíbené DrD rekvizity zpodobnit v 5e, Fate nebo jiných systémech rovněž vítány!
Autorská citace #41
21.9.2015 10:35 - ShadoWWW
oňa: A tos ho dostal od někoho, kdo o tom taky nemá páru? :-D

Začněme od začátku:

V devadesátých letech minulého století vznikla česká stolní hra na hrdiny (RPG) Dračí doupě. Dračí doupě bylo českou variací na mnohem slavnější americkou hru Dungeons & Dragons. (Jinými slovy se D&Dčkem hodně inspirovali, ale kvůli licenci to trochu upravili.)

Stolní hry na hrdiny, neboli stolní Role Playing Games (RPG), jsou o tom, že každý z hráčů hraje fiktivní roli nějaké postavy (hlavního hrdiny) v dobrodružném příběhu. Kulisy a režiji takového příběhu, stejně jako ostatní (nehráčské) postavy má v pravomoci hráč, který se označuje jako Pán jeskyně (Vypravěč, Dějmistr, Dungeon Master, Game Master aj.).

Hra a její příběhy se odehrávají v určitém herním světě. Světy Dračího doupěte jsou fantasy (jako literární žánr) světy. Asterion je jeden z nich. V knihách (modulech) Asterionu se píše o daném světě, aby Pán jeskyně a hráči měli lepší představu, jak takový svět funguje a jak v něm odehrávat dobrodružství.

Sedmý živel je jedním z asterionských modulů. Více se dozvíš zde.
Autorská citace #42
21.9.2015 10:42 - ShadoWWW
Jinými slovy, kromě dané knížky potřebuješ i pravidla stolní hry na hrdiny.

Původní Dračí doupě bohužel už neexistuje. Nahradilo ho nové Dračí doupě 2. S ním to ale nedopadlo nejlíp. Viz recenze.

Doporučuji spíš hrát Asterion v pravidlech Dungeons & Dragons 5. edice, nebo v pravidlech Fate. Obě hry jsou přeložené. Překlad Fate najdeš v hlavičce odkazovaného článku, překlad D&D 5e je zde, respektive zde.

Začátečníkům doporučuji, aby začali hrát s pravidly D&D označenými jako Základní pravidla a jako první si zkusili zahrát dobrodružství Ztracený důl Fendelveru (to je taky přeložené).
Autorská citace #43
21.9.2015 11:58 - sirien
Sedmý živel je navíc rozšiřující knížka k základní knížce Asterion, bez které dost věcí v ní nebude dávat úplně smysl asi, bohužel.
Autorská citace #44
21.9.2015 13:38 - ShadoWWW
Kdysi se ta základní knížka jmenovala Hlavní modul. Jeho reedice ale nese název Asterion: Čas temna (je to v krabicovém vydání). Přehled všech modulů je zde.
Autorská citace #45
5.8.2016 06:20 - Element_Lead
Dostal jsem ten 7 zivel a jsem docela prijemne prekvapenej. Pomerne dost veci muzu rovnou pouzit do sveho sveta a nebo se tim castecne inspirovat. Ma smysl kupovat starsi veci nebo to vsechno vyjde jako reedice v novym formatu? :)

Ale hlavne doporucite nejake jine Asterionske moduly? Nejspis to nebudu schanet cele, ale alespon ty nejlepsi bych si poridil.

100% bych asi vzal ten vek temna, kdyz to je zaklad, ale kam dal.
Autorská citace #46
6.8.2016 15:37 - chrochta
Mě se líbí - na čtení, aby bylo jasno, neb nehraji - modul Z hlubin zelené a modré. Moře, pralesy, domorodci včetně poněkud mayo-aztéckých, trestanecká kolonie lehce připomínající francouzské Ďábelské ostrovy, inspirativní doprovodný příběh. Užitečnější by ale asi byla Zlatá pavučina - obchod, města (mohou být sebe-vědomá), peněžnictví, zloději.
Autorská citace #47
8.8.2016 08:03 - Tarfill
Elemente,
mě se líbil skoro každej asterionskej modul. Nečetl jsem sice Stíny Jihu, Za závojem stínů, Obloha z listí a drahokamů a i zmíněný Sedmý živel. Ale ve všech ostatních jsem našel něco, co mě zaujalo, co mi pomohlo ve vytváření příběhů.
Obzvláště si cením Rukověti dobrodruha (pro hráče, kteří chtějí svým postavám vdechnout život), Falešné apokalypsy (kvůli náhledu na magii) a Zlaté pavučiny (jak píše chrochta). Ale třeba i Vzestup temných bohů jako inspirace není vůbec špatný atd... pokud máš rád tenhle typ čtení čistě ze zvědavosti a zájmu, výběr máš rozhodně zajištěný ;-)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.075788974761963 secREMOTE_IP: 107.23.85.179