Alnagu, já jsem někde psal, že je to správné?
Já dobře vím, že evoluce jako taková skouší nepřeberné množství nejrůznějších životních cesty, variací, deviací, alel... co vyjde, to vyjde a bude úspěšnější. Co nevyjde, zanikne nebo se alspoň nerozšíří.
Například Jersonova odpověď 20.10.2009 13:04 - Jerson , v situaci, kde nepředkládá rodina takovou výhodu se rozdělí poměrně rovnoměrně s příklonem k historickému vývoji.
To, že se nekdo odchyluje od normálu (ať už je ten normál jakýkoliv) a to, že já osobně preferuji vidinu rodinného oběda před dobrou baštou, ačkoliv osamocen, je snad něco úplně jiného.
Ano, tyhle věci jsou vrozené, ale jak dítě něco vyhodnoti ne. Podobně se
někde psalo, že politická orientace je vrozená. Ale jak člověk vyhodnotí danou politickou stranu na svém vrozeném politickém spektru, to je věc výchovy.
Stejně tak bych byl ochoten uznat, že některé věci kolem rodiny jsou vrozené (neschopnost sex. vztahu), ale jestli ten člověk patří do rodiny nebo ne, to již vrozené není (viz ten Westermackův efekt).
Podobně jako následování matky u kačen a hus, to je vrozené, ale jako matka může sloužit i dřevěná maketa nebo pohybující se objekt (auto, člověk).