Loki: já bych rád poznamenal, že to co sem popsal není případ z mojí herní skupiny, ale jako doslova running trope napříč komunitou - svého času se to řešilo na conech u nás i na En WoD fórech.
Sparkle: Katana je docela specifická zbraň. Nemusíš bejt Japonec, abys jí měla - to ode mě bylo určité zjednodušení. Nicméně je to něco, k čemu se obvykle váže nějaký background (v japonských bojových uměních atp.)
Pokud bys řekla, že máš katanu, protožes jí sebrala v nějakém japonském bistru při bitce, tak to je docela cool story v pozadí a předpokládal bych, že Tvoje postava k tomu tak bude i přistupovat (jako ke šlohnutému nástroji nebo k trofeji atp. - ne jako k velmi symbolické zbrani s rituály a kulturními zvyky, co se k ní váží). Což ale není to, k čemu se tenhle stereotypní příklad vztahuje.
Jerson píše:
pokud by někdo chtěl bojovat dvěma katanami, tak bych mu je po určitém zkrácení asi nechal (přeci jen katana je dvouruční, ne?).
Ano a ne - je zamýšlená jako dvouruční (a většina stylů má většinu technik zaměřenou na její obouruční použití), nicméně dá se relativně rozumně ovládat i jednou rukou (asi jako jedenapůlka - resp. možná i trochu líp než jedenapůlka).
Plus technicky jí nemusíš ani nijak zkracovat - katana je sama o sobě dost krátká na to, aby šla používat v dualwieldingu bez úprav. Dokonce existuje i nějaké ken-něco-něco (jakože kendo, kenjitsu... tak nějaké další podobně znějící), které přímo obsahuje dualwielding s katanami. Vedle do realistického boje (myslím) sem k tomu dával i nějaká videa kdysi.
(ono taky neplést katanu s... tím dalším japonským slovíčkem, které označuje tu ještě delší katanu. Jakože katana není nejdelší japonský meč, byla to pořád hlavně poboční zbraň. Máš... meh... tanto (?), wakizashi, katanu a tu tu... nodachi? Tak něco. V podstatě tesák, krátký meč (jednoručka), jedenapůlka a obouručka.)
_________
Celá tahle věc je postavená jako konkrétní demonstrace určitého obecného principu ohledně herní stylizace a jejího minutí u něčeho co září nějkým vlastním coolness faktorem, který ale není kompatibilní a upřímně mi přijde trochu divný, že tu už zase přes celou stránku řešíme, že to je potřeba zobecnit zpátky na ten princip a ne to tahat za slovíčka.