Seznámení s RPG pohledem psychologie

Tohle byla původně moje seminární práce na psychologii na gymnáziu, později jsem ji přepracoval a přihlásil na Středoškolskou odbornou činnost, kde jsem se s ní v republikovém kole umístil na třetím místě.

Obsah odpovídá názvu - jde o seznámení se základními prvky RPG a RPG samotnými z pohledu psychologie, tak trochu i pro psychology, ale jsem si zcela jistý, že jde o práci srozumitelnou všem.
Napsal sirien
Předem se omlouvám za případné gramatické chyby, které v této práci ještě zbyly, ale mám dojem, že by jich tam už moc být nemělo, ty první ze mě učitelka (mimo jiné i češtinářka) vymlátila ještě při seminárce, další ze mě vymlátily češtinářky po školním kole SOČ a ty poslední se snad nějak zahlásily po kole krajském. :D

Práce se skládá zhruba z těhle částí:

V úvodu je předeslán obsah práce a je určeno, co je jejím cílem. Pak tam jsou nějaké úvodní řečičky, protože ty tam prostě být musely.

První část se věnuje vysvětlení RPG jako takových - jejím obsahem je popis hraní, nastínění zdroje zábavnosti v RPG i troše pravidel.

Druhá část je věnována psychologii a možnostem využití RPG v psychologii.

Třetí část se věnuje prostoru "okolo RPG".

A konečně čtvrtá část je krátkým shrnutím jejich historie a shrnutím několika mýtů, polopravd, očernění a podobných věcí, které se RPG v průběhu času dotkly.

Pak samozřejmě následuje nějaký ten závěr, dva dodatky...

...mějte prosím na paměti, že to je práce stará dva roky, mnoho mých vědomostí se rozšířilo, mnoho nových jsem nabyl, spoustu názorů poupravil. Tím chci říct, že bych dnes některé věci napsal trochu jinak a že si jsem vědom určitých faktografických nepřesností ohledně některých detailů. Přesto - práce je Seznámením s RPG, nikoliv jejich detailním rozborem, adresátem byl RPG nedotčený laik. Pokud mi tam najdete nějakou chybku, nečekejte, že si za ní budu nutně stát. ;) To se týká i druhého dodatku, kde některé hry popisuji trochu chybně (tímto prosím fandy d20, aby mě nezabili za to vymezení C&L jen pro fantasy, Alnaga, aby mi odpustil to, že nejnižší hraná TL je středověk a Dalcora za to nechutné zprznění Demon the Fallen v Dodatku).

Kromě PDF přikládám i .doc verzi a jako bonus i pár řečí na úvod obhajoby o tom, co to jsou RPG (spíš taková osnova řeči) a svojí Powerpoint prezentaci ze státního kola. Vybral jsem do ní některé cool obrázky a místy se mi i docela podařily ty doprovodné texty, má to 23 slidů, tak na to kdyžtak mrkněte taky. :D

Dokumenty ke stažení

Napsal sirien 27.11.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 0 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13316702842712 secREMOTE_IP: 52.91.0.68