Konstrukce lodí

Obsah článku:

Lodní zbraně

Vzrušení z toho, když balistou potrháte plachty nepřátelské lodě, když zasypete její palubu krupobitím kamenů ze svých katapultů - tomu se vyrovná snad jen přímý taran celou lodí do nechráněného boku nepřítele. Níže uvádíme několik příkladů zbraní, spolu s jejich herními statistikami, které je možno dodat na loď. Pokud jsou v Dostřelu uvedena dvě čísla oddělená pomlčkou, první číslo je pásmo dostřelu zbraně a druhé je [minimální vzdálenost od cíle.

Když dodáváš výzbroj na loď s malým trupem, sniž čas navíc o dva týdny. U středně velkých trupů sniž čas o jeden týden.

Zbraň Cena Tvrdost Životy Zabere pozic Zranění Kritika dosah Obsluha Čas
Balista* 5 zl 5 75 6 3k6 x3 120 st. 1 2 týdny
Beran* 20 zl 20 340 6 speciální x3 - 10 4 týdny
Katapult,
lehký*
55 st 5 100 4 3k6 - 150/100 st. 2 2 týdny
Katapult,
těžký*
8 zl 5 200 6 5k6 - 200/100 st. 5 3 týdny
* Tyto zbraně mohou nést pouze velké a větší trupy.

Balista: Balista je něco jako velká kuše. Útoky provádí přímým hodem na útok, bez veškerých oprav (žádný základní útočný bonus postavy, oprava za vlastnost, apod.), s výjimkou oprav za vzdálenost. Cíl si však nemůže počítat žádné bonusy za zbroj ani štít. Nabití a spuštění balisty trvá 3 úplná kola.

Beran: Tyto zbraně se dávají na příď lodi a jsou určeny k tomu, aby při taranování způsobily trupu nepřátelské lodi co největší poškození. Beran zdvojnásobuje poškození způsobené taranováním a nedává žádné poškození útočící lodi.

Katapult, lehký: Jedná se o menší, lehčí verzi těžkého katapultu (operuje na stejném principu, viz popis této zbraně). Dva členové obsluhy ho mohou nabít a připravit ke střelbě za 5 úplných kol a zaměřit ho (nebo znovu zaměřit) za 5 minut. Může to dělat i jen jedna osoba, ale všechno pak trvá třikrát tak dlouho.

Katapult, těžký: Těžký katapult je velký stroj, který je schopen velikou silou vrhat balvany nebo těžké objekty. Při střelbě musí jeho obsluha ověřit Profesi (obléhací stroje) vůči TO 20. Pokud uspěje, vystřelený objekt dopadne na čtverec 5x5 stop, kam obsluha mířila. Pokud neověří, hodem 1k8 se určí jeden ze sousedních čtverců zamýšleného cíle, kam výstřel ve skutečnosti směřuje. Za každých 5 bodů, o které obsluha neuspěla v ověřování, mine v hodem udaném směru svůj cíl o další čtverec.

Např. řekněme, že katapultem zaútočíme na kamennou věž. Nepodaří se ověřit Profesi (obléhací stroje), takže DM hodí 1k8. Výsledek je 7. Ze směru střelby se odpočítá sedmý čtverec kolem zamýšleného cíle; protože výsledek ověřování byl 14, skutečným cílem střelby je místo 10 stop od cíle původního, vpravo vepředu.

Připravit katapult ke střelbě a nabít ho trvá obsluze v plné sestavě 8 úplných kol. Prvotní zaměření (nebo opětovné zaměření) vyžaduje navíc k nabití a přípravě ještě 10 minut. Se strojem mohou operovat i jen tři nebo čtyři členové obsluhy, ale tyto časy jsou pak trojnásobné. Méně než tři lidé tento stroj vůbec nemohou obsluhovat.

Pokud už jednou obsluha ověřila Profesi, má na další útok katapultem na ten samý cíl bonus +2 k hodu na další ověřování.

Magické zbraně

Útočné možnosti lodě může magie velmi působivě zvýšit. Vylepšení začínající u magických šípů a elektřinou nabité munice jsou takřka nekonečně různorodá, zahrnují např. i berany se schopností lámání. Při nákupu nebo tvorbě magické výzbroje lodi se drž standardních pravidel pro tvorbu magických předmětů.

< Lodní zbraně >
Pohon lodě Přednosti lodí
Tento článek vychází z nepovinných d20 pravidel pro stavbu lodí, upravených pro potřeby Středozemě.
Napsal Rytíř 08.11.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 5 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1264328956604 secREMOTE_IP: 18.119.120.159