Konstrukce lodí

Obsah článku:

Pohon

Jakmile je vybrán trup, musíš si vybrat druh pohonu. Právě tato volba určí jakým způsobem - a jak rychle - se loď pohybuje. Každá kategorie trupu má určitý počet pozic pohonu, které je na to možno využít. Je jasné, že menší lodě mají méně možností, než ty větší.

Pozice pohonu reprezentují velikost a váhu zvoleného mechanismu pohonu, stejně jako jeho využitelnost na konkrétní velikosti trupu. Při vybírání systému pohonu mysli na to, jaký typ lodě stavíš - elfové mají trochu jiný druh pohonu než gondorské lodě a umbarské lodě spoléhají především na vesla. Níže uvádíme různé druhy pohonu a jejich konkrétní popis.

Počet plachet nebo vesel také určuje, jak velká posádka bude třeba na to, aby byla loď plně ovladatelná. Mysli na to, až se budeš rozhodovat, co použít. Právě tento faktor je jedním z důvodů, proč některé obchodní loďě rezignují na maximální rychlost a mají menší oplachtění, než by mít mohly.

Typ Stojí pozic Cena Tvrdost Rychlost Posádka Čas
Plachta, malá 5 2 st 1 10 stop +1 3 dny
Plachta, střední 10 4 st 1 25 stop +2 1 týden
Plachta, velká 15 1 zl 1 40 stop +3 2 týdny
Vesla (1 sada) 5* 3 st 5 10 stop +10/kategorii velikosti trupu 1 týden
* Vesla pro kolosální trupy vyžadují více úprav a prostoru; 1 sada zabere 10 pozic

Plachty

Plachty jsou standardním pohonem pro většinu lodí. Jsou zhotoveny ze silného plátna nebo látky. Plachty je snadné zasáhnout, ale není až tak jednoduché je poškodit natolik, aby to omezilo jejich funkčnost. Navíc čím větší plachta, tím pevnější musí být materiál, z něhož je vyrobena. Počet životů plachty závisí na její velikosti. Plachta poškozená za více jak poloviční počet žt dává lodi už jen poloviční rychlost, než by měla. Plachta, která ztratí všechny žt, je na cáry a z hlediska pohonu lodě již nepoužitelná.

Velikost plachty Obrana
Malá -1/+1
Střední -3/+2
Velká -5/+3

Více plachet dá větší rychlost, nejedná se ovšem o prostý součet. Každá další plachta navíc je méně znát. Bonus k rychlosti dodaný každou další plachtou je poloviční. Např. umbarská hakéra (zákl. rychlost -15 stop) s velkou plachtou (40 stop) a dvěmi středními plachtami (12 stop každá) bude mít základní rychlost 50 stop.

Vesla

Tento typ pohonu je běžný zejména na galérách, válečných lodích a elfích caire. "Sada" vesel je různý počet párů vesel, který závisí na velikosti lodě; vesla jsou umístěna symetricky po obou bocích lodě. Vesla mají tvrdost 5 a mají 10 životů za kategorii velikosti trupu lodě. Základní cena vesel se rovněž mění podle velikosti trupu, protože čím vyšší je trup, tím větší úpravy je na něm třeba udělat, aby se dalo veslovat.

Veslaři zabírají na lodi velmi cenný prostor a znamenají zátěž navíc. To je hlavní důvod, proč jsou takřka všechny veslice určeny jako válečná plavidla - nemají moc místa ani nosnosti navíc, aby naložily nějaký významný náklad.

Velikost trupu Oprava ceny
Malý -2 st
Střední -1 st
Velký -
Obrovský +1 st
Gigantický +2 st
Kolosální +4 st

Při určování rychlosti lodě se pohon pomocí vesel a plachet nesčítá, jestliže je rychlost lodi pod plachtami větší, než pomocí vesel. Pokud ano, plachta přidává poloviční rychlost, protože je jen doplňkovým pohonem. Pokud budeme pokračovat v předchozím příkladu, velká galéra může mít rovněž i tři sady vesel. Pokud však pluje pod plnými plachtami, vesla její rychlost nezvýší - už se totiž pohybuje maximální rychlostí, veslování ji nijak neurychlí.

Přesto jsou vesla velmi užitečná, protože díky nim může loď mnohem lépe manévrovat. Navíc se díky nim může pohybovat i loď v bezvětří. Dále pokud je poškozeno plachtoví lodi, vesla mohou pomoci udržet její bojovou rychlost. A konečně, vesla jsou nejlepší na manévrování na malém prostoru. Pokud je poháněna vesly, vzdálenost, kterou musí loď urazit, než se stočí o 45 stupňů je menší o 10 stop.

Tabulka pohonu

Typ: Zde je uveden název pohonu, který dává základní představu o jeho povaze. Kvůli množství pozic, které vyžaduje, je některý typ pohonu omezen na trupu určitých velikostí.

Stojí pozic: Udává, kolik pozic daný systém pohonu zabere. Pamatuj, že nesmíš překročit celkový počet pozic trupu a že za každou další plachtu po té první se rychlost zvedne jen o polovinu.

Cena: Uvádí průměrnou cenu daného druhu pohonu. Ceny se mohou lišit podle dostupnosti materiálu, který je na daný pohon zapotřebí.

Rychlost: Jedná se o rychlost lodě pohybující se za pomoci daného druhu pohonu. Čísla udávají rychlost pohybu lodě ve stopách za kolo. Např. obrovská dlouhá loď je vybavena velkou plachtou (15 pozic) a třemi sadami vesel (15 pozic). Plachta dává základní rychlost 40 stop, vesla dávají druhotnou rychlost 30 stop. Obrovský trup lodi má postih -10 stop, takže tato dlouhá loď bude mít rychlost 30 stop pod plachtou a 20 stop během veslování.

Čas: Zde je uvedeno, za jak dlouho je možné dodatečné součásti lodi namontovat na loď. Za výjimečných okolností, např. když je k dispozici pomoc, nebo magické zlepšení práce dělníků, nebo velmi dobré pracovní podmínky, DM může čas potřebný na sestavení pohonu zkrátit.

Lodní nástavby

Na lidských plachetnicích jsou nástavby běžným jevem. Slouží jako ubytovací prostory, skladiště a opevněné pozice pro vojáky a lodní výzbroj; lodní nástavby přidávají další úroveň ochrany pro hlavní palubu velkých lodí.

Nástavby jsou většinou umístěny na zádi, jen u velkých lodí i na přídi. Velké válečné veslice mají zpevněnou nástavbu pro válečné stroje a lukostřelce pouze na přídi. Výzdoba nástaveb odráží základní určení lodi, stejně jako kabiny a ostatní prostory lodi. Nástavby jsou velmi účinnou ochranou vlastního trupu lodě, ale jejich robustní konstrukce představuje zátěž navíc, která zmenšuje celkovou nosnost lodi. Jenom velké a větší trupy jsou schopny unést lodní nástavby.

V níže uvedené tabulce předpokládám, že každá loď má tak velkou nástavbu, jak to nejlépe vyhovuje její konstrukci a velikosti. Pokud si přejete postavit atypickou loď, poraďte se o výsledné ceně a nosnosti lodě se svým DM.

Typ Cena Tvrdost Životy Zmenšení nosnosti Čas
Dřevěné 500 zl 5 10/palec tloušťky o 1/5 1 týden
Zpevněné železem 1 000 zl 8 15/palec tloušťky o 1/4 2 týdny

Magická ochrana

Magická obrana je často ještě mnohem účinnější, než nějaké zpevněné nástavby. Při stavbě lodi se dají použít řady speciálních vlastností ze základních pravidel. Cenu těchto vylepšení vypočítej podle standardních, pro ně určených pravidel. Obrovské a větší trupy cenu zdvojnásobují.

Tento článek vychází z nepovinných d20 pravidel pro stavbu lodí, upravených pro potřeby Středozemě.
Napsal Rytíř 08.11.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 5 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.18089699745178 secREMOTE_IP: 18.118.45.162