Vše o zákeřném útoku

Obsah článku:
Salva útoků
Někdy učiníš více útoků jedním hodem, jako například při použití dovednosti salva, nebo máš více útočných hodů jako části jednoho útoku, např. u kouzla horký paprsek. V takovém případě pouze první útok může být zákeřný.
Zbraně a zbroje užité při zákeřném útoku
Zákeřně zaútočit můžeš s jakoukoliv zbraní, kterou vládneš. Tato zbraň nemusí být na seznamu tulákových zbraní. Jak již bylo zmíněno, nemůžeš zákeřně zaútočit, pokud využiješ postihu -4, abys způsobil nesmrtící poškození zbraní, která způsobuje smrtící poškození (a naopak), neboť dobrovolně nepoužíváš zbraň optimálně. Můžeš ale zákeřně zaútočit zbraní, v jejímž užívání nejsi dovedný (proficient). Takovéto nedovedné použití zbraně není příliš optimální, ale je dostačující k provedení zákeřného útoku.
Podobně zbroj, kterou máš na sobě, nijak neovlivňuje tvou schopnost zákeřného útoku, ačkoliv všechny postihy za to, že svou zbroj či štít dovedně neovládáš, se promítají do tvého útoku.
Kouzla a zákeřný útok
Každé kouzlo, které vyžaduje hod na útok a uděluje poškození, lze použít k zákeřnému útoku. V tomto případě "poškozením" se rozumí normální poškození, nesmrtící poškození, poškození vlastnosti či vysátí energie. Můžeš zákeřně zaútočit Melfovým kyselinovým šípem, ale ne magickou střelou.
Kouzla působící na dálku lze k zákeřnému útoku použít pouze do vzdálenosti 30 stop (jako každý jiný útok na dálku).
Úspěšný zákeřný útok provedený kouzlem podobným zbrani způsobí extra poškození dle útočníkovy schopnosti zákeřného útoku, a toto poškození navíc je stejného typu, jako to způsobené kouzlem. Např. tulák na 10. úrovni, který úspěšně zákeřně zaútočí Melfovým kyselinovým šípem, způsobí 2d4 bodů kyselinového poškození, plus extra 5d6 bodů kyselinového poškození ze zákeřného útoku (všimni si, že pokračující poškození z tohoto kouzla není součástí zákeřného útoku).
Kouzla, která způsobují vysátí energie nebo poškozují vlastnosti, udělují při zákeřném útoku extra poškození negativní energií, ne další záporné úrovně či poškození vlastností. Např. tulák na 10. úrovni, který úspěšně zákeřně zaútočí kouzlem oslabení, způsobí 1d4 záporných úrovní plus dalších 5d6 bodů poškození negativní energií.
Pokud zákeřný útok takovýmto kouzlem způsobí kritický zásah, tak se násobí poškození z kouzla, ale nenásobí se poškození ze zákeřného útoku.
Efekty kouzel, která ti umožňují více útočných hodů, jako např. kouzlo kruh energie nebo odbornosti Rozděl paprsek, musíš považovat za salvu - pouze první útok může být zákeřný.
Oslabení - enervation
Kruh energie - energy orb
Rozděl paprsek - split ray
< Část čtvrtá >
Část třetí
Původní článek napsal Skip Williams
http://www.wizards.com/default.asp?x=dnd/rg/20040217a
Volně přeložil Kodlicek
Napsal Kodlicek 02.01.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 11 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15899920463562 secREMOTE_IP: 3.137.178.133