Manuskripty mistra Dorlanda - válečné stroje

Obsah článku:
Nejjednodušší verzí magických strojů jsou ty, které jsou pouze očarované. Magie pomáhá jejich běžné funkci, nenahrazuje ji. Pouze dodává cosi navíc - sílu, přesnost, výdrž. Nebo, ve své nejsilnější podobě, může dodávat klasické střele energii některého ze čtyř základních živlů. Nemusím vám asi říkat, že nejoblíbenější je oheň?

1. Vylepšené stroje

Očarování válečného stroje pro účely zvětšení či zlepšení jeho ordinérních funkcí není nijak zvlášť náročné ani na zkušenosti, ani na energii tvůrce. Jedná se vlastně o obdobu práce s klasickými magickými zbraněmi. Jen je pravda třeba, aby tvůrce věděl vše o fungování válečného stroje, který hodlá vylepšovat.
Použití a oblíbenost
Takto očarované stroje jsou mezi vojáky jednoznačně nejoblíbenější. Na první pohled na nich není nic zvláštního; pouze při obsluze vše vždy funguje tak, jak má, provazy se netřepí a netrhají, osy a ložiska nezadírají, trámy se nelámou. I nepříliš zkušená obsluha intuitivně ví, co má dělat, a palmistr s udivující lehkostí odhaduje nejlepší úhel náměru i sílu napnutí, aby zasáhl tam, kde chce.
Na druhou stranu, vrchní velení zde mívá problémy pochopit nezanedbatelné pořizovací náklady takovéhoto stroje, když s dobře vycvičeným personálem může v boji dosáhnout stejného výsledku u nepoměrně levnějšího nemagického stroje.
Je to samozřejmě krátkozraký pohled, jenž nebere v úvahu ani plat skutečně dobrého personálu, neřkuli pak často divokou situaci na válečném poli... ale to už tak bývá, že když se platí věci potřebné na válku, mají do toho co mluvit polní velitelé jen v případě, že už vrchnímu velení teče skutečně do bot!
Poznámka: Tento typ stroje jako jediný nepotřebuje seznamovací materiál, protože neposlouchá pokyny palmistra o nic víc, než obyčejný katapult nebo balista. Jeho obsluze tedy může velet kdokoli, z libovolné vzdálenosti a jakýmkoliv stylem.

2. Vylepšené stroje energetické

Vyšším stupněm očarování válečného stroje je vylepšení, které již má viditelný dopad jak na vzhled a chování válečného stroje, tak i na jeho účinnost (a také na obsluhu).
Nadále se musí jednat o plně funkční mechanismus, který nadále potřebuje klasickou obsluhu v každém směru. Co se týče jeho obecných schopností, tak jde udělat stroj, který by neměl nic jiného než jen energií podpořený úder. Běžnou praxí nicméně je dát takovému efektnímu stroji zároveň i standardní vylepšení 1. stupně (viz výše).
Zásadní je nicméně teprve následující druhý stupeň, který dodá stroji energii jednoho z živlů. Jaké povahy jsou tyto energie a jaké mají následky rozebírám níže v kapitole nazvané Energie čtyř živlů.
Tuto živelnou energii stroj začne kumulovat pouze na rozkaz svého palmistra. Děje se tak během normálního nabíjení stroje k výstřelu (v případě beranidla během jeho rozhoupávání, které předchází vlastnímu použití). Aby probudil sílu stroje, palmistr se ho musí dotýkat a musí nahlas pronést frázi, kterou určil tvůrce stroje.
Jakmile to učiní, stroj viditelně ožije; po jeho těle přebíhají drobné výboje či jiné efekty příslušné energie, která se slabě projevuje i v nejbližším okolí stroje. Jakmile ho obsluha začne připravovat k použití, výboje a vliv energie stroje na okolí se pozvolna, ale neustále zvětšují. Ani v okamžiku maximální připravenosti stroje k palbě však nepřestávají nabírat na intenzitě. Magie je totiž úzce provázána s tělem stroje a čerpá z něj částečně sílu. Napětí mechanismu připraveného k výstřelu je zdrojem síly i v případě, že ještě není spuštěn. Čím déle palmistr otálí s vydáním rozkazu k palbě, tím větší hrozí riziko, že nahromaděná energie přesáhne kritický bod a uvolní se sama.
Tomu je samozřejmě třeba se za každou cenu vyhnout, protože takové uvolnění může nejen vážně poškodit, případně i zcela zničit cenný stroj, ale navíc může zranit nebo zabít jeho obsluhu. I když za takovou neopatrnost si to snad i zaslouží!
Pokud je použit správně, energetický válečný stroj předá veškerou svou sílu střele v okamžiku jejího vypuštění. Tato pak letí k cíli s velikým hlukem, obklopená jasně viditelnou energií svého typu. Po dopadu se tento energetický náboj střely uvolní a postihne vše v blízkém i vzdálenějším okolí. Někteří palmistři a velitelé riskují, protože se domnívají, že čím déle čekají a nechají stroj nabíjet energií, tím větší má pak jeho střela následky. Podle mého se jedná o čirou spekulaci, kterou je velmi obtížné nějak empiricky dokázat. Nicméně, i kdyby to byla pravda, tak energie dodaná navíc neodpovídá době dodatečného dobíjení (v porovnání s dobou běžného nabíjení stroje) a už vůbec neodpovídá riziku spojenému s překročením kritické hranice a samovolnému uvolnění nashromážděné energie. Věřte mi, že ten, kdo něco takového na vlastní oči viděl a zažil, si podobný hazard nikdy nedovolí.
Použití a oblíbenost
Probouzení energie stroje a její metání na nepřítele není pro stroj bez následků. Pokud není vyroben z materiálu, který je vůči danému typu energie odolný, postupně je tím ničen. Magie 1. stupně tak proto zhusta bývá zaměřena právě na posílení toho aspektu a parametru stroje, který mu umožní fungovat na plný výkon bez vážných následků na jeho stav a funkčnost.
Sebelepší vylepšovací magie 1. stupně však nedokáže nijak ochránit obsluhu stroje před účinky jeho energie. Během nabíjení nejsou tyto účinky nikdy takové, aby ji mohli zranit nebo poškodit. Jsou však zřejmé a únavné; pokud je jim obsluha vystavena po delší dobu, může být zdrojem únavy, nepozornosti a nedbalosti, která může mít ve výsledku tragické následky.
Z výše zmíněných důvodů nejsou energetické válečné stroje mezi vojáky příliš oblíbené. Abych řekl pravdu, služba u nich je mezi běžnými vojáky považována za trest... Jejich palmistři jsou oproti tomu díky vysokému stupni odpovědnosti rekrutováni z řad zkušených a spolehlivých vojáků, případně významných členů vládnoucí třídy či šlechty. Těší se jistému obdivu davu a nezřídka i, u normálních palmistrů nevídané, svobody v otázce toho, jak a kdy pálit na nepřítele.
Napsal Rytíř 22.01.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 5 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11821484565735 secREMOTE_IP: 3.129.195.206