Manuskripty mistra Dorlanda - válečné stroje

Obsah článku:
Rozeznáváme čtyři základní živly, z nichž je stvořen svět: země, voda, vzduch a oheň. Válečným strojům lze vdechnout energii libovolného z těchto živlů. I když mí kolegové z jiných univerzit tvrdí někdy opak, žádnému stroji nejde dát energii ze dvou živlů zároveň. Ani kdyby se jednalo o živly spřízněné.
Země
Energie země dodá stroji moc znásobit tíži své střely nebo náboje a jeho dopadu na cíl. Nejčastěji se uplatňuje u velkých katapultů a trebuchetů, jejichž úkolem je bořit nepřátelské hradby a jiné stavby.
  • U strojů druhého stupně se projevuje pouze většími následky; škody způsobené dopadem střely na stavbu jsou takové, jako kdyby tam dopadla střela zhruba dvojnásobné velikosti, tedy osminásobné tíže.
  • Stroje třetího stupně vystřelují náboje odpovídající zhruba trojnásobně velikému náboji, než by měly vzhledem ke své konstrukci a velikosti být schopné metat. Navíc jejich dopad provází slabý otřes země, který může narušit statiku slabších budov v nejbližším okolí (tj. do 20 stop) a určitě naruší rovnováhu a duševní pohodu všech lidí v okolí dopadu se nacházejících.
  • Náboje strojů čtvrtého stupně působí po dopadu v podstatě stejné přímé škody, jako po vystřelení ze stroje třetího stupně. Otřes půdy je ovšem znatelnější; lidé v nejbližším okolí dopadu náboje padají, stejně jako lehké stavby. Slabé otřesy se projevují až na vzdálenost 100 stop od místa dopadu!
Stroje nabité silou zemské tíže jsou tmavé a na pohled vždy robustní a takové... těžké. Když se v nich hromadí síla, skřípou a jejich konstrukce se prohýbá, jako by na ní seshora tlačila obrovská tíha. Rameno katapultů a vaky se střelou se propínají, jako kdyby v nich byly vloženy zlaté valouny. Veškeré předměty jsou v blízkosti těchto strojů zdánlivě těžší a lidé se pohybují zpomaleně a jakoby proti veliké tíze.
Střely a jiné, rychle se pohybující předměty zemské pole kolem stroje nestačí příliš ovlivnit, ale boj ručními zbraněmi je v jeho blízkosti velmi obtížný a vyčerpávající.
Válečné stroje obdařen zemskou tíží váží dvojnásobek toho, co by normálně měly. Potřebují proto pevné podlaží.
Voda
Vodní energie se u válečných strojů projevuje ve formě chladu. Mráz z nich doslova čiší a jejich náboje po dopadu praskají jako skleněné koule a střepiny ledu se rozlétávají všude kolem. Nejčastěji se vkládá do malých palintononů a lehkých katapultů, protože nejčinnější je při střelbě do davu lidí.
  • U strojů druhého stupně zraňují náboje po dopadu vše živé v nejbližším okolí ledovými štěpinami. Po dopadu vyzařují střely protivný chlad, který však nemívá vliv na bojeschopnost nikoho, vyjma nešťastníků, kteří byli střelou přímo zasaženi.
  • Stroje třetího stupně vystřelují náboje, které po dopadu nejen že praskají a ledovými střepinami zraňují vše živé, ale navíc jejich jádro, které zůstává netknuté ležet v místě dopadu, kolem sebe vyzařuje třeskutý mráz. Jádro se postupně ohřívá a následky se zmenšují. V prvních chvílích je však pro lidi nechráněné před mrazem takřka nemožné zde přebývat. Ledová magie ochrnuje jejich svaly a zpomaluje mozek, takže jsou snadným cílem následných útoků.
  • Náboje strojů čtvrtého stupně působí po dopadu v podstatě stejně, jako ty stroje třetího stupně. Chlad je ovšem znatelnější; lidé v nejbližším okolí dopadu náboje mohou přímo ztuhnout chladem, a třeskutý mráz se šíří až na vzdálenost 60 stop od místa dopadu.
Stroje obdařené mrazivou silou vody jsou vždy na dotek chladné a ojíněné. Slunce nemá sílu je rozehřát a co je zvláštní, ani v největších vedrech z nich nestoupá žádný náznak páry.
Zdálo by se, že tyto stroje jsou ideální do pouštního prostředí, kde by mohly být mj. i vyhledávaným místem k odpočinku. Ukázalo se však, že horké podnebí na tuto magii vliv přece jen má: v horkém vzduchu trvá příprava ke střelbě mrazivého válečného stroje dvakrát tak dlouho, než obyčejně.
Vzduch
Energie vzduchu se může projevit několika různými způsoby. Nejčastěji se používá zvuková forma, která má naprosto zničující účinky na materiál a přitom prakticky žádné na živé tvory. Střely posílené energií zvuku prorážejí hradby a zdi jako by byly z másla a při dopadu náboje ze silnějších strojů vydávají hromový rachot, který sám o sobě dokáže složit lehčí stavby jako domky z karet.
Jinou formou vzdušné energie může být elektřina, u níž je to přesně naopak - materiály nechá v zásadě netknuté, zatímco vše živé zabíjí.
Poslední formou, kterou na sebe může energie vzduchu vzít, je čistá síla. Ta poškozuje naprosto všechno a je ideální na prorážení magických bariér a ničení velkých magických nestvůr. V běžné válce však není tak silná, protože náboji nebo střele nedává žádnou energii navíc.
Zvuk
  • U strojů druhého stupně poškozují náboje po dopadu materiál tak, jako kdyby to byla živá, měkká tkáň. Šípovité střely pronikají hluboko dovnitř, koule ji drtí a rozrážejí jako by dopadly do vody.
  • Stroje třetího stupně vystřelují náboje, které se po dopadu chovají jako střely strojů druhého stupně - materiál je pro ně stejnou překážkou, jako pro ocel lidské tělo. Navíc však po dopadu náboje vydají hromovou ránu, která ohluší všechny v nejbližším okolí a navíc dokáže narušit statiku staveb, co jsou kolem.
  • Náboje strojů čtvrtého stupně působí po dopadu v podstatě stejně, jako ty stroje třetího stupně. Rána je ovšem o něco větší a lidé v nejbližším okolí dopadu náboje mohou přímo ohluchnout. Ničivé následky hromové rány doprovázející dopad náboje se šíří až na vzdálenost 60 stop od místa dopadu.
Energií zvuku se nabíjejí nejčastěji katapulty a trebuchety, lehké i těžké. Existují ovšem i balisty obdařené silou zvuku druhého stupně; takové stroje jsou přímo určené k prorážení mocných pancířů dobře obrněných živých protivníků.
Stroje nabité silou zvuku neustále drobně vibrují, vydávají přitom chvějivý, bručivý zvuk na samé hranici slyšitelnosti. Silnější verze vydávají při shromažďování energie hukot připomínající hluboké troubení velkých rohů, které se ale kupodivu nenese moc daleko.
Elektřina
  • U strojů druhého stupně přebíhají po náboji během letu drobné jiskřičky. Energie po zásahu zářivým obloukem přeskočí na zasažený cíl.
  • Stroje třetího stupně vystřelují náboje, které za letu jiskří jako kulový blesk. Po dopadu se jakoby rozprsknou a energie se vyzáří v blescích šlehajících paprskovitě na všechny strany. Tyto blesky přitahují kovové a vlhké věci; živé tvory zabíjí, materiály nechávají v podstatě netknuté.
  • Náboje strojů čtvrtého stupně působí po dopadu v podstatě stejně, jako ty stroje třetího stupně. Jen blesky a jejich následky jsou o něco větší; šíří se až na vzdálenost 60 stop od místa dopadu.
Elektřina je nejčastější u balist, již méně často u lehkých katapultů. Zvláště oblíbené jsou tyto zbraně všude tam, kde není žádoucí způsobovat velké škody na majetku a vybavení.
Síla
  • Střely a náboje strojů druhého stupně obklopí silová energie jako obal. Poznat je to jedině když se na ně díváte proti sluníčku - září pak všemi barvami duhy. Střely díky tomu pronikají libovolnou hmotou stejně snadno, a to i když je chráněna magií. Jediné, co dokáže obal neutralizovat, je magie specializovaná právě na efekty Síly.
  • Stroje třetího stupně vystřelují náboje, které se za letu lesknou jako by byly zrcadlové a odráží sebemenší světlo. Chovají se stejně jako střely druhého stupně, až na to, že při dopadu na cíl se u nich uvolní část energie, která se vyzáří do nejbližšího okolí a zruší v něm veškeré aktivní magické účinky. Projeví se to jako vlna pokřiveného vzduchu; podobá se to horkému vzduchu nad rozpálenou plotnou.
  • Náboje strojů čtvrtého stupně působí po dopadu v podstatě stejně, jako ty stroje třetího stupně. Jen vlna je o něco větší o něco větší; šíří se až na vzdálenost 60 stop od místa dopadu.
Efekt síly se nejčastěji vkládá do balist nebo palintononů. Žádoucí je mobilní a přesný válečný stroj, protože největší využití tyto zbraně skýtají v boji proti magickým nebo magií chráněným protivníkům. Magií chráněné stavby nejsou u lidí zdaleka tak časté.
Energie síly je jediná, která nevyžaduje žádné úpravy v konstrukci, žádné dodatečné ochrany. Naopak, už jen samotná tato Síla ve stroji dodá jeho konstrukci nádherný lesk a trvanlivost. Nepříjemné je pouze to, že během shromažďování energie k výstřelu vysaje tento stroj jistou část síly z každého, kdo se ho dotýká (není to žádný nekromantický efekt, dotyčný je prostě jen lehce unaven, jako po náročnějším fyzickém výkonu). Proto je nečekaně těžké sehnat k nim palmistra... a v boji vydrží dlouho pálit jen ti nejhouževnatější z nich.
Oheň
Zdálo by se, že oheň bude u válečných strojů hrát prim. Kupodivu to není tak úplně pravda. Je to sice syrová, dravá energie, ale je obtížnější s ní efektivně pracovat než by se zdálo. Již ve druhém stupni očarování je třeba dávat pozor na náboje a střely těchto strojů, protože když jsou připravené k odpalu s hukotem se obalí plameny, které mohou podpálit jak neopatrnou posádku, tak i cokoliv, co je příliš blízko a je hořlavé. Pokud je válečný stroj sestaven ze dřeva, toto je na omak teplé a při dlouho trvajícím plném provozu se může dokonce samo vznítit. Přitom se nedoporučuje chladit ho vodou, protože něco takového má jednak neblahý vliv na samotnou konstrukci stroje a jednak to oslabuje ohnivou magii a prodlužuje čas přípravy ke střelbě. Je prostě na úvaze palmistra, aby včas přestal s palbou a nechal stroj vychladnout.
  • U strojů druhého stupně náboje po dopadu hoří plamenem tak silným, že dokáží během chvilky podpálit suché dřevo nebo cokoliv dobře hořlavého. Plameny obklopují střelu různě dlouho, v závislosti zejména na počasí - když je vlhko a zima, zhasnou dříve. Vždy však vydrží tak dlouho, že podpálí dřevěnou věc, pokud se jí náboj dotýká nebo je v nejtěsnější blízkosti. Plameny se dají uhasit, nejúčinnější však není voda, ale písek nebo zemina.
  • Stroje třetího stupně vystřelují náboje, které po dopadu vybuchují a zraňují všechno a všechny v nejbližším okolí žárem a plameny. Intenzita žáru a plamenů je taková, že ihned vzplane vše, co je do 20 stop od místa dopadu hořlavého. Samotné jádro náboje vydává takový žár, že se pod ním taví kov a trochu i kámen. Naštěstí poměrně rychle vychládá, nicméně u standardní budovy se stihne propálit střechou a ještě jedním dřevěným podlažím, než vychladne natolik, že už v další uvízne.
  • Náboje strojů čtvrtého stupně působí po dopadu v podstatě stejně, jako ty stroje třetího stupně. Výbuch je ovšem o něco větší a plameny i žár dosáhnou dále. Ničivé následky výbuchu sahají až na vzdálenost 40 stop od místa dopadu. Jádro této střely se dokáže propálit i cihelnou nebo tenkou kamennou klenbou!
Vyšší stupně očarování ohněm způsobují, že samotná konstrukce stroje nejen že vydává žár, ale že z ní dokonce sem tam vyšlehnou plamínky. Není ji možné postavit z klasického dřeva bez ochrany proti ohni, protože takové dřevo by vzplálo při prvním bojovém použití stroje. Obyčejně se volí magické ochranné prostředky kombinované se vzácnějšími dřevy odolnějšími vůči ohni (za všechny jmenujme slavný železný strom z hor Střechy světa).
Toto všechno ovšem celé dílo prodražuje, nemluvě o nutnosti chránit před žárem pracujícího stroje i jeho posádku a nejbližší okolí. Nicméně je pravdou, že pokud vojevůdce hodlá šířit strach a paniku mezi nepřátele, tento stroj je k tomu asi nejvhodnější.
< Energie čtyř živlů >
Magické válečné stroje
Napsal Rytíř 22.01.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 5 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.090893030166626 secREMOTE_IP: 18.222.164.228