Manuskripty mistra Dorlanda - válečné stroje

Obsah článku:
Toto jsou stroje, na něž už může být jejich tvůrce právem pyšný. Magické válečné stroje jsou takové stroje, kde jistou, případně veškerou funkci stroje přebírá magická moc. V základní podobě nevystřelují tyto stroje klasické náboje ani střely, ale energetické projektily; ve své vrcholné podobě pak není třeba je ani fyzicky nabíjet, stačí jim pouze vydat povel.

3. Magické stroje energetické

Jedná se vlastně o třetí stupeň očarování válečného stroje. Magie zde je přítomna v takové síle, že již není třeba nosiče pro její dopravení k cíli (respektive i kdyby byla klasická střela či náboj přítomen, tyto síly by ho prostě během přípravy ke střelbě a letu k cíli stejně zcela zničily). Síla vyprodukovaná nabíjením stroje je zcela vstřebána magií a přetvořena na energii s jádrem tvořeným čistou Silou. Toto jádro je i s obalem vystřeleno způsobem velmi připomínajícím klasickou palbu z toho typu válečného stroje, který sloužil jako základ daného magického energetického stroje. Nicméně tento náboj se nechová zcela podle běžných fyzikálních zákonů; podobně jako náboj vyslaný magickým předmětem nebo osobou ovládající magii, dopadne s vysokou přesností přímo na místo nebo cíl, které mu určil palmistr. A to i v případě, že se během palby cíl pokusil zásahu uhnout...
Nadále je třeba se strojem mířit, ale fyzická manipulace s ním již není jednoznačným činitelem v rozhodování o tom, zda náboj zasáhne cíl. Hlavní je jeho viditelnost a dobrá vizualizace ze strany palmistra.
Vzhledem k přítomným vysokým koncentracím energie vybraného živlu je tento stroj obklopen jeho vedlejšími projevy neustále. V okamžiku probuzení plné síly stroje palmistrem tyto projevy řádově nabírají na obrátkách, aby v okamžiku připravenosti k palbě dosahovaly takové míry, že jsou svému bezprostřednímu okolí již nebezpečné. Nenajde se snad šílenec, který by u strojů třetího stupně chtěl čekat s palbou déle, než je nezbytně nutné, jen aby zvětšil následky výstřelu. Pokud se totiž dosáhne kritické energetické hladiny (která je u těchto strojů nebezpečně blízko hranici palebné připravenosti), uvolnění energie je takového rázu, že je jistá jak absolutní zkáza stroje, tak i jeho posádky. A ani blízké okolí neunikne destrukci.
Vzpomínám si na jednoho šlechtice, který utratil jmění za palintonon nabitý zemskou tíží. Vsadil si ho do bytelné, kamenné věže s výhledem na kopec, ze kterého mu hrozilo ostřelování nepřátelskými katapulty. Síla této, za normálních okolností relativně lehké, zbraně byla taková, že při nejbližším přepadu dokázala jediným výstřelem rozbít těžké katapulty orků. Orci i jejich spojenci po pár výstřelech v panice uprchli. Ale druhý den se objevili znovu, s novými katapulty.
Palmistr tohoto šlechtice se nechal zmást vcelku běžnou iluzí, která mu ukazovala, jak nečinná je najednou jeho palba na nové zbraně. Nechal svůj stroj dobíjet na stále větší a větší sílu (což dle iluze následky už mělo), až to samozřejmě přehnal a jeho palintonon přetekl. Uvolněná energie rozvalila kameny věže po celém hradu a způsobila propad konstrukce stroje až do samotných základů věže. Ostatky palmistra našli umělecky vlisované do stěny velkého kamenného kvádru z věže.
Obléhání tím skončilo naprostým vítězstvím protistrany. Budiž vám to, drazí studenti, poučením: nikdy nespoléhej na sílu svých strojů! Vítězí vždy ten, kdo lépe a rychleji v boji myslí.
Použití a oblíbenost
Jak vidno, tento typ válečného stroje již klade značné nároky jak na svou obsluhu, tak zejména na osobu palmistra. Cena těchto strojů je taková, že se k nim staví jen nejzkušenější a nejzasloužilejší vojáci. Přestože je služba u nich ještě těžší a nebezpečnější, než služba u válečných strojů 2. stupně, paradoxně (pro mě, vojáci v tom asi nějakou logiku uvidí) je ceněna daleko výše a služba u nich je považována za čest a privilegium.

4. Magické stroje čistě energetické

Jedná se o nejvyšší, čtvrtý stupeň očarování válečného stroje. Magie zde nahrazuje nejen střelu, ale je natolik silná, že ani nepotřebuje berličku v podobě imitace nabíjení stroje. Síly operující v tomto stroji jsou takového rázu, že se zde upouští od dvoufázové střelby. Po vydání povelu k nabití je energie velmi rychle naakumulována, aby se sama výstřelem uvolnila v okamžiku, kdy dosáhne potřebné palebné energie; palmistr tedy u těchto strojů nedává povel k palbě, ale jen k nabití.
Náboj a účinky energetického válečného stroje čtvrtého stupně jsou velmi podobné účinkům stroje stupně třetího. Jen následky bývají o něco (málo) větší. Rozdíl spočívá zejména v tom, že u těchto strojů je obsluha potřeba pouze na přesun stroje anebo na jeho hrubé natočení směrem, kterým chce palmistr střílet. Vlastní střelbu pak již obstará palmistr sám.
Použití a oblíbenost
Magický válečný stroj čtvrtého stupně stačí nasměrovat do správné čtvrtinové výseče kruhu a náboj už si pak podle mentálních instrukcí palmistra svůj cíl spolehlivě najde sám. A to i v případě, že se cíl snaží uniknout nebo mění směr během letu náboje na cíl.
Palmistr těchto strojů bývá vždy vysoce váženou a obávanou osobou. Zastávat tento post mohou jen ti, kterým velení naprosto věří. Z historie známe nejeden příklad, kdy zrada palmistra takovéhoto stroje nebo dokonce strojů způsobila zásadní zvrat v bitvě a prohru jejich původních vlastníků.
Protože obsluha zde nemá jinou funkci, než takovou jako voli na polích, netěší se tento post nijak velké úctě svého okolí. Co se oblíbenosti týče, velmi se blíží službě u válečných strojů druhého stupně.
< Magické válečné stroje >
Očarované válečné stroje Energie čtyř živlů
Napsal Rytíř 22.01.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 5 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13342308998108 secREMOTE_IP: 3.141.29.145