Generátor města

Obsah článku:

Ve městě dochází ke konfliktům velmi snadno. Stísněné prostředí je totiž naplněno mnoha dušemi, které se snaží nějakým způsobem vyžít a prosadit své osobní zájmy. Tyto zájmy mohou být skromné i přehnané; je ale téměř jisté, že v takhle nahuštěném prostředí potká jeden "vizionář" druhého se stejnými zájmy. Kdo z nich se prosadí? To nevíme; můžeme si však být jisti, že dojde k nějakému druhu konfliktu.

Sváry uvnitř, aneb konspirace
Asi nejčastější (a pěkně podlý) odvar městského konfliktu. Určitá skupinka se dohodne proti svému nepříteli (a nepřítelem může být třeba jiná skupinka, nebo vysoko postavenou osobnost), vůči kterému cítí jednotnou zášt. Všichni konspirující mají společný zájem svůj cíl pokořit, protože všichni tím něco získají. Takový konflikt přichází náhle, bez varování (protože ve skutečnosti, že obět o svých útočnících neví tkví veškeré kouzlo konspirace).

Úspěšná (někdy i neúspěšná) konspirace s sebou přináší náhlé změny, kterým se musí blízké okolí snažit elegantně přizpůsobit. V počátku s sebou konspirace nenese žádný kravál a nepořádek; o to víc dramatická je pak ale situace po proběhnutí zvratu.

Sváry otevřené, resp. mezi více mocnostmi
Když dva obchodníci chtějí prodávat stejné zboží a místo je jen pro jednoho; když dva rytířské řády chtějí ochraňovat město a zbývá jen jedna kapacitně omezené kasárna; když si nový zlodějský cech otevře krámek v oblasti, která již patří do rajónu cechu jiného …

Takovýto svár obvykle probíhá viditelně, neskrytě, a někdy i dost hlasitě. Kolemjdoucí dobrodruh (nebo zlobrodruch, preferujete-li) se může ke scéně nachomítnout, přidat se k té, či oné straně … a něco získat, nebo hodně ztratit.
Poté, co konflikt odezní bývá většinou zasloužený klid.

Protesty a davová šílenství
I masy obyčejných obyvatel se mohou pokusit vzít situaci do svých rukou. Nejčastěji se tak může stát v případě, kdy jsou jejich potřeby a práva potlačeny za únosnou hranici (ve městě např. propuká hladomor).

Davy si mohou zvolit nějakého charismatického vůdce a způsobit tak spoustu vrásek vládnoucí třídě; mohou však v zuřivosti začít městem chaoticky pobíhat, pustošit, rabovat co se dá. Většinou ničeho směrodatného nedosáhnou, ale zanechají po sobě pořádnou spoušť.

Historický podtext
Svár může vyprávět bohatý příběh svárů předchozích, z minulosti. Dvě osoby stojící tváří v tvář v konfliktu mohou mít obě "pravdu", jen se obě opírají o jiná znění městského práva, z jiných dob. Předci prvního i druhého vladaře město kdysi řídili; ti dva můžou tyto argumenty obrátit proti sobě, a v zápalu pro věc strhnout řečnický konflikt do konfliktu ozbrojeného, strhávaje různé sympatizanty z města na své strany.
Také bych mohl k tomu všemu teoretickému výčtu ukázat skutečný příklad zajímavého města. Věřím, že Svapa jako příklad bohatě postačí.
Napsal pipux 22.05.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 24 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.16714000701904 secREMOTE_IP: 3.143.1.57