Já jsem začal hrát RPG v 10 letech a bylo to Dračí doupě. Psal se rok 1992 a počítačové hry byly v plenkách a DrD byla rozhodně lepší alternativa. Postupem let jsme ale tak nějak dosáhli maxima, co nám Dračí doupě mohlo nabídnout a DrD+ bylo v nedohlednu. Nakonec DrD+ ale stejně nebylo to, co jsme hledali.
Musím říct, že mi nejvíc vyhovuje styl klasické heoroické fantasy ve stylu Pána prstenů. A z dnešního pohledu mi pro to nejvíc vyhovuje DnD 4E. Jednoduché, elegantní, s mnoha doplňky, které ale nejsou nutností. Výborná podpora vydavatele (i když poslední měsíce... ehm).
Bohužel dnes je svět zábavy někde jinde než v 90. letech. MMORPG je silná konkurence. Je zábavné, máte v něm mnoho spoluhráčů, ale nemusíte je sami hledat. Můžete si zahrát kdykoli máte chuť. Je jednoduché a přesto zábavné. Komfort, který DnD nenabídne. Dlouho platilo, že hrát MMORPG je dražší než papírové RPG. To bohužel už dnes taky neplatí. A to je myslím kámen úrazu. Např. celé WoW včetně nejnovějšího i staršího datadisku se dá pořídit za necelé 2000. A pak už jen 300/měsíc. To je cena, kterou DnD s nákupem nových knih (+DDI) nenabídne.
Ano, osobně mi sezení s přáteli u DnD přijde zábavnější než sezení nad WoW. Ale je to o vkusu. Něco jako že kniha nabízí mnohem více než film. ALe spoustě lidem filmy stačí. Spoustě lidem MMORPG stačí...