Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
28.1.2015 20:04 - Alwaern
A nemáte z toho nikdo pocit, že vlastně o 5.X půjde, jen to bude pro hráčskou základnu marketingově a psychologicky lepší, když tomu budou říkat "Living rules"?
Nebo to budou jen o pár řádků delší errata?
28.1.2015 21:44 - Dungo
Sirien: nooo asi s ním pošlu rudou sonju :D :D :D
29.1.2015 12:02 - Dungo
Hele kluci a jak je to se štítem? dáva +2 k AC a počítá se pak ještě bonus za kryt nebo ty +2 AC je v rámci krytu? :)
29.1.2015 12:07 - ShadoWWW
Dungo: Pokud se kryješ štítem, máš jen +2 k AC. (Což je dáno z Tabulky zbrojí, ale zároveň to odpovídá polovičnímu krytu.) Pokud stojíš se štítem za nějakým krytem (například za stromem, zídkou apod.), máš +2 za štít a k tomu ještě bonus k AC za kryt, buď +2 nebo +5 - záleží, jestli jde o poloviční kryt, nebo tříčtvrteční (dohromady pak tedy +4, nebo +7).
29.1.2015 12:09 - Dungo
A nějak sem nenašel jak je to se zdatnostmi se zbraněmi :) Pokud rasa dovoluje používat nějakou zbran ale povolání ne, tak smí používat? Třeba lesní elf kleric :) lesní elf smí používat luk ale kleric ne, bude mít tedy klerik možnost střílet z dlouhého luku? :)
29.1.2015 12:19 - Dungo
Shadowwww: aha :) dík moc, omlouvám se za takové hloupé dotazy ale nějak to v pravidlech není přesně specifikované a tak se raději zeptám odborníku co už hrají déle :)

noo a sranda je že puvodně sem se bál že nás bude hrát málo :D a ke včerejšku to vypadá že nás bude hrát 9 :D Je lepší dát víc potvor nebo o challenge vyšší potvoru? :)
29.1.2015 12:28 - ShadoWWW
Píše:
Je lepší dát víc potvor nebo o challenge vyšší potvoru? :)

Podle nálady. ;)

Píše:
Pokud rasa dovoluje používat nějakou zbran ale povolání ne, tak smí používat?

V D&D žádné povolání nezakazuje používání nějaké zbraně. Můžeš používat jakoukoliv zbraň, ale bez zdatnosti si nepřičteš zdatnostní bonus k hodu na útok. Zdatnost se zbraní můžeš získat pomocí rasy, povolání či odbornosti (feat) a je jedno odkud. To znamená, že lesní elf klerik si přičítá zdatnostní bonus k hodu na útok lukem, a to právě díky tomu, že je lesní elf.
29.1.2015 21:51 - Dungo
A jooo :-) degenerace z baldurs gate 2 :-D
30.1.2015 01:46 - Dungo
Dneska jsme delali 2 postavy a jedna byla bojovnik a narazil sem na bojovy skill 2 zbrane, je tam napsane ze si muze zapocist bonus na zraneni druhym utokem. To jako uz na prvni urovni ma 2 utoky za kolo, tim padem 4 na pate urovni, 6 na 11 a 8 na 20 pokud by vzdy utocil 2 zbranemi?
30.1.2015 02:20 - ShadoWWW
Dungo: Nejspíš myslíš Bojový styl (ne skill) Boj se dvěma zbraněmi.

Každý může v rámci akce Útok použít boj se dvěma zbraněmi (což se bohužel jmenuje stejně jako onen bojový styl): Když provedeš akci Útok a zaútočíš s lehkou zbraní na blízko, kterou držíš v jedné ruce, můžeš použít bonusovou akci pro útok s další lehkou zbraní na blízko, kterou držíš v druhé ruce. Ke zranění bonusového útoku si nepřičteš svou opravu vlastnosti, pokud není tato oprava záporná.
Má-li některá ze zbraní vrhací vlastnost, můžeš jí vrhnout, místo abys s ní zaútočil na blízko.

Díky Bojovému stylu Boj se dvěma zbraněmi si tedy můžeš (na rozdíl od ostatních) přičíst opravu vlastnosti i ke zranění druhéhou útoku. Vtip je v tom, že obě zbraně musí být lehké a druhý útok děláš v rámci bonusové akce, kterou máš vždy jen jednu ve svém tahu. Tzn. na páté úrovní máš jako bojovník jen tři útoky při boji dvěma zbraněmi, ne čtyři (protože nemáš dvě bonusové akce). Obdobně na ostatních úrovních.

Pokud chceš útočit se dvěma zbraněmi a nechceš, aby musely být lehké, musíš si vzít odbornost Mistr se dvěma zbraněmi:
Mistr se dvěma zbraněmi píše:

Mistrně bojuješ se dvěma zbraněmi a získáš následující prospěchy:
• Získáš bonus +1 k OČ, když v každé ruce zvlášť držíš jednu zbraň na blízko.
• Můžeš použít boj se dvěma zbraněmi, i když jednoruční zbraně na blízko, které držíš, nejsou lehké.
• Můžeš tasit či zasunout dvě jednoruční zbraně, když bys byl normálně schopen tasit či zasunout jen jednu.
30.1.2015 11:43 - Dungo
Shadowww: Dík moc za vysvětlení ale koukám že to asi bude někde v pravidlech co? :/ sem asi špatně hledal, spíš sem spěchal s tvorbou a nepřečetl pořádně celé pravidla :/
30.1.2015 12:25 - ShadoWWW
Dungo: Však v poho, člověk se pořád učí. Co se týče odkazů v pravidlech:

- Obecná pravidla pro boj se dvěma zbraněmi: (Překlady) Základní_pravidla_D&D str. 77, PHB str. 189; (Originály) PlayerDnDBasicRules_v0.2 str. 74, PHB str. 195.

- Bojový styl Boj se dvěma zbraněmi je vždy ve schopnostech daného povolání (bojovník, hraničář)

- Odbornost Mistr se dvěma zbraněmi je v překladu PHB str. 161, respektive v originále jako Dual Wielder str. 165.
30.1.2015 12:27 - Dungo
Shadowwww: Jj dík :) zrovna tyhle věci řeším s budoucím hraničářem tak sme to všechno našli :D Dík moc i za vstřícnost :)
31.1.2015 17:00 - Dungo
Jak je to s +2 AC za štít, dejme tomu, že na postavu zautočí voják se štítem, pak má tah postava a má dva utoky, jedním zautočí hned na vojáka, pak se pohne o 3m (6 pokud není dovoleno pohybovat se uhlopříčně) a tím se mu dostane do zad, bude se k AC vojáka počítat bonus za štít? Já osobně bych ho nepočítal, protože má štít před sebou, ale zase si říkám že takhle by asi každý utočil do zad a tím pádem je štít skoro naprostá zbytečnost ne? nebo se tohle neřeší a bere se to jako celkově schopnost bránit se utoku odkudkoliv? :)
31.1.2015 17:14 - Dungo
Taky není vysvětleno jestli lze z reakce, získat bonusovou akci :) Bojovník s featem mistr s obouruční zbraní bojuje proti dvěma goblinum, je druhý na řadě ale ve svém tahu použije přípravu, jako spouštěč si dá, když druhý goblin začne utíkat z boje, což v tahu druhého goblina nastane, v té chvili se spouští reakce a bojovník zautočí na utíkajícího goblina, svým utokem ho zabije, sníží mu životy na 0, to mu podle featu dovolí bonusovou akci další utok, kterým by mohl zautočit na prvního goblina. Je to možné?

Vím je to blbý příklad ale nic lepšího mě momentálně nenapadlo :D
31.1.2015 17:29 - wlkeR
Štít je prostě +2 AC. Voják se taky může otočit, ne? Znám lidi co to řešej jinak, ale já si o těch lidech myslím svoje XD

Co se bonus akce týče...
PHB píše:
...and additional action on your turn called a bonus action.

takže nope, jen ve svym.
31.1.2015 18:09 - Dungo
Dík :)

No to se muže otočit že jo :D ale zase někdo muže být super rychlý, proto má 2 utoky za kolo a prosmýknout se kolem něj než stihne zareagovat :D a nebo tulak zautočí ze stínu do zad a tím pádem by se neměl bonus počítat ne? :D

Okej, a jooo koukám že je tam napsano přímo během svého tahu si rozhodneš kdy bonusovou akci použiješ :)
31.1.2015 18:39 - wlkeR
No, rogue by to možná za určitých okolností dokázal, což o to, ale musel by použít bonusovku na hide, takže smůla...

Na druhou stranu pokud se vám "štít-jako-součást-zbroje" nelíbí, můžete si ty pravidla upravit, jen teda myslim že tank bude dost fňukat, protože ho pak převálcuje každej blbej kobold.
31.1.2015 18:44 - Dungo
Nene nejde o to že se nám nelibí :) jen prostě čtu pořádně pravidla a říkám si u toho a co by se stalo kdyby.... :D :D :D

Jak to mysliš s tou bonusovkou na hide? :)
31.1.2015 19:07 - ShadoWWW
Pootočit se je vždy rychlejší než oběhnout. Na tom je konec konců založen celý smysl taktiky obklíčení, co používali Římané. Ale jinak na konci DMG jsou pravidla pro boj, při kterém bereš v úvahu předek, boky a záda účastníka boje.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.076864004135132 secREMOTE_IP: 3.135.202.224