Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
26.2.2015 20:46 - ShadoWWW
A DrD 1.6 se hraje dodnes. Je veřejným tajemstvím, že většině lidí stačí základní příručka a s ní si při troše kreativity vystačí klidně po celou dobu své hráčské kariéry.

Nedávno mě třeba překvapilo, když jsem na volebním billboardu v Přerově viděl jméno Martin Kolařík. Říkám si: není to...? A byl to on. Len Dorn z Šavlozubé veverky. DrD prý hraje dodnes.
26.2.2015 21:14 - ShadoWWW
Mark Moreland, herní vývojář Paiza, dnes při příležitosti uveřejnění výsledků prodeje RPGček uvedl: "Mame velké zprávy! Nebudete tomu věřit, až to oznámíme." ("we have big news! You won't believe it when we announce it.")

Takže asi koupí WotC. Musí to být pravda, protože tomu bych nevěřil! :-)
26.2.2015 21:39 - sirien
Tyvole to by Ti spadla huba, kdyby fakt jo...

Jen teda netuším, co by ty chudáci pak dělali. Managovat dva přední brandy naráz by byla dost těžce schizofrenní situace...
26.2.2015 23:17 - ShadoWWW
Moje typy:
- Vyjde Pathfinder 2
- Paizo bude vydávat magazíny Dragon a Dungeon
- Pathfinder Path bude i pro D&D 5e

BTW Takto dopadlo ocenění z BoardgameGeek:

Zdroj
26.2.2015 23:29 - Gurney
Hodnocení v best supplement je nějaké divné - Horror in Orient Express je trochu cheat, vzhledem k tomu že je to kampaň co vyšla snad už někdy v osmdesátých letech (fakt je to reedice nebo nějaký remake?) a Starter Set ani Designers&Dragons mi nepřijdou moc jako "supplement".
26.2.2015 23:49 - Vojtěch
Mno, asi máme rozdílné názory na to, co je velkohubé prohlášení. Tohle je trochu state the obvious a jsem zvědav, jak se bude DnD dál dařit. Jak už jsem kdesi psal srovnávat prodeje dlouho očekávané novinky a něčeho, co je 5+ let na trhu je porovnávání hrušek s jablky IMO.
27.2.2015 01:26 - sirien
Jde spíš o kontext - Paizo bývala ještě "nedávno" malá periferní firmička s produktem, který "parazitoval" na DnD, resp. jeho odpadu při čtvrté edici. Jejich tvorba stojí na jediném produktu. V minulosti tu byly větší, zaběhlejší firmy s větším rozmachem.

Prohlásit z téhle pozice v kontextu dlouhodobého výhledu sebe sama za market leadera je dost odvážné. Netvrdím, že neopodstatněné, ale ukazuje to na dost velké aspirace a ambice když něco takového vyjádříš, tak přilehlý svět obvykle zvědavě pozoruje, zda je dokážeš naplnit.

Pokud ano, tak congrats, si machr. Pokud ne...
27.2.2015 06:01 - Vojtěch
Ono mezitím dost vyrostli. Sice mají jeden velký brand a k tomu jiné menší. Z doby kdy pro Wizardy dělali Dungeon a Dragon už se věci krapet změnily.
2.3.2015 22:41 - ShadoWWW
A máme tu druhou anketu o povoláních, co nejsou v Základní hře (o nich byla minulá anketa).

EDIT: Odkaz opraven.
2.3.2015 22:53 - wlkeR
Bad link...
7.3.2015 21:18 - Dungo
Kluci jak je to s hodem na zranění? v příručce se píše že třeba při kritice se háže všemi kostkami na zranění, ale snad jen 2 nebo 3 zbraně maji 2d6 na zranění, čím se dá získat ke zbrani další kostka na zranění, jestli to tedy lze :) a +1 zbraň přidavá pouze jeden bod zranění navíc?
7.3.2015 21:21 - JanoS
Kdyz mas treba 2d6 zbran a plus 4 silu, tak hazis 2d6+4 pri prvnim utoku.
Pokud to byl kritickej zasah tak hazis 4d6+4.
Pokud mas treba bonusovej utok kvuli utoku druhou rukou (dve zbrane) tak ta druha ma uz jenom 2d6+0

Tedy realnejsi priklad je 1d8+4 a 1d8+0
Pri kritickem zasahu se dvojnasobi VSECHNY kostky.
Takze takovy zlodej ktery ma 1d8 mec a 3d6 sneak attack bude hazet 2d8+6d6+DEX zraneni... au
7.3.2015 21:35 - Dungo
No jak to bude s tou +1 zbrani? třeba +1 obouruční sekera ma 1d12 takže to bude 1d12+bonus za silu+1? a není to malo třeba +5 zbran dá jen +5 zranění navíc, mi nepřijde teda moc luxusní zbran :/
7.3.2015 21:52 - ShadoWWW
Dungo: Ty kritické zásahy začínají být zajímavé třeba u tuláka, kterému se tím zdvojnásobí i kostky zákeřného útoku, a to je pak mazec. Nebo některá kouzla mají také hod na útok a hod na zranění několika kostkami, tak tam je to pak také zajímavé. Třeba takový klerikův naváděcí blesk (kouzlo 1. úrovně) dává na 1. úrovni zářivé zranění 4k6, tedy s kritickým zásahem 8k6!

Co se týče zbraně +1: pokud se jedná o magickou zbraň +x, tak ta přidává bonus +x ke zranění i k hodu na útok. Pak může mít i nějaké další magické schopnosti a navíc zraňuje tvory, které třeba nelze zranit nemagickou zbraní. V předminulé hře získal můj barbar mistrovskou zbraň +1. Nešlo o kouzelný předmět, ale o mistrovskou kovářskou práci. Ta dávala +1 jen ke zranění.

Co se týče samotného bonusu, tak autoři v této edici chtěli, aby kouzelná zbraň byla kouzelná a chtěná hlavně kvůli svých magickým schopnostem, a ne kvůli prostému bonusu. Což docela chápu, protože popsané schopnosti u magických zbraní v DMG jsou moc pěkné.

Autoři také tvrdí, že díky bounded accuracy (postavy mohou zvýšit vlastnost zpravidla maximálně jen na 20/+5), tak ten bonus +1 je docela velký. Všechny magické zbraně mají jen bonus +1, +2 nebo +3. +3 je nejvyšší možný bonus a mají ho artefakty. Ač se to na pohled nezdá, tak prý se to ve hře projeví výrazně a vzhledem k počtu testerů bych tomu i věřil.
8.3.2015 00:32 - wlkeR
Při kritičáku se jen znova hodí všema kostkama co byly použitý na zranění. Vtipný je to u paladina se smitem, páč ten můžeš použít až po zásahu. Kritičák? Tak smite a přidám si ještě 4k8 :P

A magický zbraně nejsou zas až tak op kvůli damagi, ale zvýšení přesnosti se opravdu projeví.
8.3.2015 11:39 - Dungo
Tak tomu věřím že +x k zásahu je luxusní bonus, stačí když hrajete dnd deskovky, i tam sem pocítíl ten bonus dost :)

A ještě otázka :) jak ve Fendelveru zvednou poklady? :) protože ty poklady jsou dělané pro družinu 4 hráču a já jich mám 8 :)
8.3.2015 11:41 - Dungo
Nerad bych aby hráči byli zklamaní, že je nijak neboostnu nebo naopak aby se nenamlsali zase :)
8.3.2015 12:03 - wlkeR
Hele, oproti třeba Hoard je ve Fendelveru TAKOVÝ HAFO kouzelnejch pokladů...
Nevím už kde se to píše, ale v 5E nejsou kouzelný předměty pro hru nezbytný (jako ve 4E), je to takej hezkej bonus, v některym případě i docela OP (nebo naopak může naštvat, hlavně když si váleček na 4. level zvedne sílu a po 10 krocích najde Gauntlets of Ogre Power.) I pro 8 hráčů bych jejich množství nechal jak je - samozřejmě pokud chceš něco sexy v rámci své kampaně, představivosti se meze nekladou. Ale i tak si myslím, že jich je tam výrazně nadprůměrně, zejména ve srovnání s ostatníma dobrodružstvíma co zatim vyšly (mimo 3rd party vydavatele, ty jsem nečet).
8.3.2015 13:55 - Dungo
díky moc kluci :)
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10230898857117 secREMOTE_IP: 3.136.18.48